bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Молоді українці володітимуть громадянськими компетентностями
10.09.2019

В новому 2019/2020 навчальному році,  учні 10-х класів, як і минулого року, вивчатимуть курс «Громадянська освіта», одним із завдань якого є  формування      громадянських  компетеcнтностей.

Рік тому Україна приєдналася до  країн Заходу, що  визнають громадянську обізнаність   як одну з основних   складових громадянської ідентичності. Для юних громадян нинішня  школа покликана забезпечити базові знання та розуміння природи демократичного суспільства.

У 2018-2019 навчальному році всі учні 10-х класів вивчали новий навчальний предмет з громадянської освіти,   запроваджений Міністерством освіти і науки України. Його було розроблено українськими освітянами за підтримки Програми сприяння громадській активності «Долучайся!» (ENGAGE), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Метою даної програми є підвищення обізнаності громадян та залучення їх до громадських ініціатив на національному, регіональному та місцевому рівнях. Однією з основних цілей програми є підвищення рівня громадянської освіти. 

«Українська держава вперше визнала громадянську компетентність важливим аспектом шкільної освіти і зробила її обов’язковою для вивчення. Результати тестування показують, що ми рухаємося правильним шляхом  і наступне покоління українців буде більш обізнаним щодо громадянських прав і свобод», - говорить Раїса Євтушенко, головний спеціаліст МОН.

Для визначення ефективності нещодавно запровадженого курсу серед учнів було проведено тестування на початку та в кінці 2018-2019 навчального року. Тест складався з 13 питань, що стосувалися  основних положень Конституції України або загальних процесів управління державою. Респонденти, які правильно відповіли щонайменше на 10 із 13 питань, вважалися такими, що склали  тест і зараховувалися до “громадянсько грамотних”.

Серед десятикласників участь у тестуванні брали 707 учнів із 14 регіонів України. На початку року тест на громадянську обізнаність склали 39%. Після завершення курсу цей самий тест склали  вже 67% учнів.

 

 Результати ще більше вражають, якщо порівнювати їх з даними складання аналогічного тесту серед загального населення України  (2000 респондентів), що проводився по всій Україні.  У 2019 році кількість «громадянсько грамотних» громадян становить 13%. Поточний результат демонструє  зростання  на 5% у порівнянні з 2017 роком. Тоді лише 8% громадян змогли скласти тест.

Світлана Супрун, керівник програми з громадянської освіти USAID/ENGAGE  зазначає: «Курс громадянської освіти, який наші українські та американські експерти розробили для десятикласників, створює міцну основу для формування нового покоління громадян України. Результати тестів до і після курсу вражають. Це не просто числа. Йдеться про розуміння прав і свобод людини, а  це -  формування освіченого громадянина, справедливого суспільства та успішної України».

Виходячи з вищезазначеного  можемо констатувати, що  лише за рік навчання    громадянська обізнаність учнів 10 класів  значно зросла. Знання, здобуті учнями, говорять про те, що впровадження  курсів громадянської освіти  для інших вікових груп сприятиме  формуванню освіченого та активного українського суспільства.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.