bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«Архангели чистоти» або як ресайклили та реюзали в Старосалтівській ОТГ
11.08.2019

3-го серпня 2019 року в межах проекту «Чисто Салтів» ГО «Добрі Дії» вирішила відсвяткувати встановлення в ОТГ сіток-контейнерів для збору ТПВ та провести для місцевих цікаві майстер-класи з виготовлення корисних для господарства речей із «непотребу».

Проблема утилізації відходів є актуальною не тільки в Україні, а й в усьому світі. Боротьба із забрудненням навколишнього середовища в кожній країні вирішується по-своєму, однак починається робота в цьому напрямку завжди із правильної організації збору та сортування відходів. Ефективність цього основоположного етапу залежить вже не від органів влади, місцевого самоврядування чи впливових корпорацій, а виключно від кожного окремо взятого жителя громади.

На щастя, місцеві жителі Старосалтівської ОТГ вже усвідомили важливість сталого розвитку і з готовністю прийняли на себе відповідальність за збереження чистоти власної об’єднаної територіальної громади. 3-го серпня 2019 року в межах проекту «Чисто Салтів» ГО «Добрі Дії» (переможниця конкурсу проектів «Місцеві ініціативи для розвитку громад», організованого в рамках програми #DOBRE) вирішила відсвяткувати встановлення в ОТГ сіток-контейнерів для збору ТПВ та провести для місцевого населення цікаві майстер-класи з виготовлення корисних для господарства речей із «непотребу» та пластикових пляшок.

«Из ненужных вещей сплели коврик, а из пластиковых бутылок сделали кашпо и метлу в хозяйство. Вместе с жителями Старого Салтова и Хотомли мы учились сортировать отходы правильно, беречь экологию нашей замечательной туристической громады», — опублікувала відгук на своїй сторінці в Фейсбук одна з учасників заходу, Галина Смирнова.

Роздільний збір відходів для європейців та мешканців інших розвинених країн – повсякденна справа, як похід до магазину за продуктами. В Україні ж ця практика тільки починає впроваджуватися. На жаль, лише незначна частина населення розуміє важливість сортування відходів, а тому в межах заходу для всіх учасників були також організовані інформативні лекції щодо впливу ТПВ на навколишнє середовище.

На майстер-класі «Чисто Салтів» творилися справжні дива: організатори зарядили усіх присутніх ідеєю чистого довкілля. Дорослі й діти разом робили еко-сумки та прикраси, плели зі старих футболок теплі коврики, а з газет та шматка гіпсокартону змайстрували оригінальну фото-зону. Місцеві підприємці, коли дізналися про встановлення нових контейнерів для пластику та скла, вирішили долучитися до акції та додатково власноруч облагородити парканом звичайні старі мусорні баки, адже це вбереже Старосалтівську ОТГ від поширення сміття поривами вітру.

Навіть діти, що також брали участь у заході, приємно здивували дорослих. Маленькі хлопці та дівчата, яких батьки раніше силоміць не могли примусити прибрати у себе в кімнаті, на заході завзято громадські тротуари за допомогою саморобних мітел.

«Ми — початок чистого майбутнього! Сьогодні було проведено багато майстер-класів, встановлено сітки для скла та пластику, ми прослухали лекції з утилізації. Я з радістю стала частиною цього заходу і малювала яскравий аквагрим для дорослих та дітей», — розповіла на сторінці в Фейсбук Ольга Колеснік.

 Захід організовано ГО «Добрі дії» в рамках проекту «Голос громади у місцевому самоврядуванні» програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) в Харківській області, що виконується міжнародною організацією Глобал Комьюнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.