bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

УГСПЛ продовжує перевірку колоній. Результати на липень 2019
22.07.2019

Українська Гельсінська спілка з прав людини продовжує програму моніторингових візитів до виправних установ пенітенціарної системи України, одним із завдань якої є перевірка умов утримання ЛЖВ.

11 червня 2019 року монітори УГСПЛ здійснили візити до Державної установи «Бориспільська виправна колонія № 119» та до «Черкаської виправної колонії № 62». 12 червня 2019 року – до Державної установи «Білоцерківська  виправна колонія № 35».

В крайньому моніторинговому візиті виконавчого директора УГСПЛ Олександра Павліченка та координаторку Мережі громадських приймалень Наталію Козаренко супроводжувала знімальна група телеканалу Магнолія ТБ.

З відеозвітом можна ознайомитись за посиланням.

В кожній колонії монітори перевіряли рівень надання медичної допомоги, умови проживання та роботи засуджених.

В усіх колоніях на обліку є засуджені з діагнозом ВІЛ/СНІД, які отримують АРТ-терапію.  Однак, за твердженням головного лікаря Бориспільської виправної колонії, багато засуджених відмовляються проходити тести, які є добровільною процедурою, і він має підозри, що ЛЖВ серед засуджених в кілька разів більше. Така ж проблема є і в Черкаській колонії.

Тільки в Білоцерківській колонії ситуація інша – випадків відмови засуджених від проходження обстеження не було. Досить показовим є той факт, що саме ця колонія активно співпрацює з БО «100% життя», які проводять інформування та забезпечують ліками у разі потреби.

Але візит до медичної частини Білоцерківської колонії виявив іншу проблему. Під час розмови з начальником медичної частини Шраменко Миколою Васильовичем він наголосив на нагальних проблемах, пов’язаних з  організацією надання медичної допомоги:

  • цивільна міська лікарня не хоче надавати допомогу засудженим. Було наведено приклад із засудженим, якому відмовлялися вставити катетер на місце того, який випав. Для цього потрібно було скаржитись до прокуратури.
  • Міська лікарня №2 відмовляється оперувати засуджених з діагнозом ЛЖВ.

Треба зауважити, що усі колонії забезпечені тестами на ВІЛ в повному обсязі, за останній рік значно збільшилась кількість медикаментів та значно виросла зарплата медпрацівників. Але реформування не врахувало специфіку надання медичної допомоги в колоніях – було знято право пільгового виходу на пенсію. Це значно ускладнює вирішення головної проблеми медичної допомоги – хронічного не комплекту медичного персоналу.

Координаторка Мережі громадських приймалень УГСПЛ Наталія Козаренко: «Некомплект адміністративного персоналу колоній є великою проблемою. Іноді він складає до 30%. Хоча в 2018 році рівень некомплекту суттєво знизився. Наприклад, в Білоцерківській колонії стали набирати у відділ охорони жінок. Жінки також працюють там в медичній частині (33 % лікарів – жінки).

Виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко«Серед проблемних питань, з якими стикається персонал колоній, залишається питання отримання  або відновлення паспорта засудженими. Через відсутність паспорта  засуджені не можуть бути  оформлені на роботу, а після звільнення не можуть соціалізуватися у суспільство. Є випадки, коли засуджених звільняють без паспорта (тільки маючи довідку про звільнення на руках).

До 60% осіб, які прибувають в колоніях, не мають в справах паспортів. Паспорт може бути вилучений працівниками поліції під час затримання,  може залишитися в архівах судів, або у родичів на руках. Часто люди, які потрапляють в колонії взагалі ніколи не оформлювали паспорти.

Якщо паспорт не можливо отримати, його відновлюють через ДМС. Але засуджені не можуть надати необхідні для отримання дублікату паспорту документи, також проблема з оплатою державного мита, не всі засуджені мають змогу сплатити його, а відсутність документа не дозволяє офіційно працювати на виробництві і отримувати за це оплату».

Але питання забезпеченості кадрами залишається. Немає комплексного підходу вирішення кадрових питань. Підвищення зарплати не вирішує проблему. Однією з причин є відсутність можливості придбати або отримати від держави житло. Не має державних кредитних програм».

Іншою системною проблемою є жахливий стан з паспортизацією засуджених.

Рекомендації моніторів УГСПЛ:

  1. Під час проведення ремонтних робіт враховувати дотримання принципів захисту прав людини, запланувати поступовий перехід колоній на кубрикову систему проживання для засуджених із заміною двоповерхових ліжок.
  2. Активніше налагоджувати співпрацю з системою Безоплатної Правової Допомоги, використовувати можливості адвокатів БПД в тому числі і для отримання необхідних документів для паспортизації засуджених.
  3. Укомплектувати штат медичних працівників, активніше залучати жінок, використовувати досвід Білоцерківської БВК-35.
  4. Посилювати роботу в напрямку забезпечення належної медичної допомоги для засуджених. Виносити проблемні питання взаємодії з місцевими лікарнями на розгляд обласної наглядової ради, робити звернення до МОЗ, організувати обговорення проблемних питань під час «круглих столів» з залученням громадськості.

Із детальним звітом щодо перевірки «Бориспільської виправної колонії № 119» можна ознайомитись за посиланням тут.

Звіт перевірки «Черкаської виправної колонії № 62» за посиланням тут.

Звіт перевірки «Білоцерківської виправної колонії № 35» за посиланням тут.

 Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проект «Розвиток правової мережі для захисту прав людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, представників ключових спільнот ЛЖВ та осіб, хворих на туберкульоз» за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації  проекту «Зменшення тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції через створення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу і його резистентних форм, розширення доказової профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, та створення стійких та життєздатних систем охорони здоров’я», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.