bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як подати претензію про неякісне надання комунальних послуг
01.07.2019

У квартирі взимку холодно, тижнями не вивозиться сміття, а платите по повній? Як правильно оформити претенезію? Покроковий алгоритм дій від юриста.

Нещодавно змінився порядок оформлення та розгляду претензій споживачів комунальних послуг. Та проблеми ті ж. У квартирі взимку холодно, тижнями не вивозиться сміття, вода непридатна для пиття – але рахунки за комунальні послуги обслуговуючі організації виставляють у звичайному порядку? Щоб відновити свої права та не втратити можливість звільнитися від плати за послуги неналежної якості (або зменшення плати), важливо правильно і вчасно оформити претензію. Як це зробити? Покроковий алгоритм дій – від адвоката Херсонського офісу Мережі правового розвитку при громадській організації «ІРЦ Правовий простір» Маргарити Плахотнюк.

Порядок оформлення та розгляду претензій споживачів комунальних послуг регулюється Законом України «Про житлово-комунальні послуги» та Порядком проведення перевірки відповідності якості надання деяких житлово-комунальних послуг та послуг з управління багатоквартирним будинком параметрам, передбаченим договором про надання відповідних послуг, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.18р. №1145.

Нижче наведено покроковий порядок пред’явлення та розгляду претензій споживачів у випадку ненадання, надання комунальних послуг неналежної якості або не в повному обсязі.

Крок перший: зверніться до виконавця комунальної послуги або управителя багатоквартирного будинку в усній формі особисто, за допомогою телефонного зв’язку або в письмовій формі за поштовою або електронною адресою, що зазначена в договорі про надання відповідних послуг, з претензією про невідповідність кількісних та/або якісних показників послуг.

*У зверненні обов’язково зазначається прізвище, ім’я та по батькові, місце фактичного проживання споживача, а також найменування ненаданої, наданої не в повному обсязі або неналежної якості послуги.

Крок другий: збережіть дані про реєстраційний номер вашого звернення в журналі реєстрації заявок споживачів та час його прийняття, а також інформацію про прізвище, ім’я та по батькові, посаду особи, яка прийняла звернення.

Важливо: Представник виконавця комунальної послуги або управитель багатоквартирного будинку зобов’язаний прибути на виклик споживача не пізніше ніж протягом однієї доби з моменту отримання претензії споживача.

Крок третій: забезпечте виконавцю комунальної послуги (його представнику) доступ до житла, за умови пред’явлення ним посвідчення. Відмова споживача в наданні доступу до житла є підставою для відмови в задоволенні претензії. При цьому, представники виконавця мають право перебувати лише в тих приміщеннях, в яких розташоване обладнання, перевірка, ремонт, встановлення, заміна або огляд якого проводиться.

Крок четвертий: складіть акт-претензію із обов’язковим зазначенням в ній: місця, дати і часу проведення перевірки, виявлених фактів невідповідності якості надання комунальних послуг параметрам, передбаченим договором про надання відповідних послуг, інформації про дату початку зниження якості відповідної послуги.

Акт-претензія складається у двох примірниках і підписується споживачем та виконавцем комунальної послуги (його представником). Один примірник акта-претензії передається споживачеві, другий – зберігається у виконавця комунальної послуги.

*У разі коли за результатами проведення перевірки споживач та виконавець не дійшли згоди щодо наявності (відсутності) факту невідповідності якості надання комунальних умовам або параметрам, передбаченим договором про надання відповідних послуг, та/або причин виникнення таких порушень або невідповідності, акт-претензія підписується із зауваженнями, які є його невід’ємною частиною.

Якщо виконавець не з’явився для складання акта-претензії або відмовився від його підписання

Акт-претензію  підписує споживач особисто та не менш як двоє інших споживачів відповідної послуги, які проживають у сусідніх будівлях (у приміщеннях – у разі, коли послуга надається у багатоквартирному будинку). Акт-претензія надсилається виконавцю комунальної послуги або управителю багатоквартирного будинку рекомендованим листом. В такому випадку акт-претензія вважається дійсним.

Крок п’ятий: проконтролюйте реєстрацію претензії в журналі реєстрації актів-претензій, збережіть інформацію про дату реєстрації та  реєстраційний номер.

Важливо: Виконавець комунальних послуг протягом п’яти робочих днів вирішує питання щодо задоволення вимог, викладених в акті-претензії, або надає споживачу обґрунтовану письмову відмову.

У разі, якщо виконавець не надав відповідь у цей строк, претензії споживача вважаються визнаними таким виконавцем.

Дата, з якої вважається, що комунальні послуги або послуги з управління багатоквартирним будинком надаються з порушенням вимог до їх якості, зазначається в акті-претензії.

Період порушення якості надання комунальних послуг та послуг з управління багатоквартирним будинком вважається припиненим з дати встановлення факту відновлення надання виконавцем комунальної послуги.

Виконавець комунальної послуги або управитель багатоквартирного будинку зобов’язаний самостійно здійснити перерахунок вартості комунальної послуги або послуги з управління багатоквартирним будинком за весь період їх ненадання, надання не в повному обсязі або невідповідної якості, а також сплатити споживачу неустойку (штраф, пеню) у порядку та розмірі, визначених законодавством або договором.

Вищеописаний порядок пред’явлення та розгляду претензій споживачів застосовується до послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами в частині надання послуг з вивезення побутових відходів та послуг з управління багатоквартирним будинком.

Пам’ятайте: якщо надавач послуг допустив порушення на етапі прийняття, розгляду, або задоволення претензії споживача, ви набуваєте право на захист своїх прав у судовому порядку, звернення зі скаргою до органів Державної служби з питань захисту прав споживачів. Право на оскарження рішення надавача комунальних послуг з’являється і у випадку відмови в задоволенні претензії. Крім цього, належним чином оформлена претензія дозволить запобігти безпідставному стягненню коштів за комунальні послуги.

P.S. Офіси Мережі правового розвитку створені та працюють за підтримки  програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного Фонду «Відродження».

Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Міжнародного фонду «Відродження».

Контакти

  • Юлія Манукян
  • координатор ГО «ІРЦ Правовий простір»
  • +38 (066)2308744
  • email: [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.