bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Можливості від ЄС для українських підприємців: як використовувати?
27.06.2019

“Українські підприємці ще не повною мірою використовують ті можливості, що надають їм Європейський Союз та окремі європейські держави. Ми тільки на початку шляху, відтак маємо докладати багатьох зусиль, в тому числі змінювати підходи до ведення бізнесу”, – до такого висновку дійшли учасники підсумкової конференції «Європейські інструменти для розвитку малого та середнього бізнесу України», що відбулася у Миколаєві 20–21 червня 2019 р.Захід проводив Сіверський інститут регіональних досліджень за підтримки проекту “Громадська синергія”, що фінансується Європейським Союзом та виконується Міжнародним фондом «Відродження».

На конференції розглядалася політика ЄС у сфері підтримки підприємництва, перспективи, які відкрилися перед українськими підприємцями завдяки Угоді про асоціацію між Україною та ЄС. Аналізувалися можливості для малого та середнього підприємництва (МСП) щодо навчання та отримання інформації, запровадження інновацій, пошуку партнерів, механізми та підводні камені отримання грантів та кредитів українськими підприємцями. Було представлено основні алгоритми кроків для отримання «європейських» грантів та кредитів, умови та основні нюанси їх надання.

“Перед тим, як брати кредит, маєте усвідомлювати, навіщо він потрібен. Оцініть свої можливості, адже більш потужна компанія, або компанія, яка має чіткий і зрозумілий бізнес-план, може отримати кращу кредитну ставку”, – директор Агенції регіонального розвитку Чернігівської області Сергій Хоботня.

Не обійшли стороною учасники конференції і питання політики України у сфері підтримки МСП. Поряд з окремими недоліками констатувався і прогрес у цьому напрямі. Зокрема, директор Регіонального фонду підтримки підприємництва у Миколаївській області Володимир Євсеєв торкнувся програм розвитку малого та середнього підприємництва, інноваційних кластерів тощо.

Аналізувалися й причини та міфи невикористання українськими підприємцями європейських фінансових інструментів. Серед основних чинників низької активності МСП – страх, зневіра, відсутність необхідних знань, невідповідність європейським вимогам. Відтак, важливою є презентація здобутків та перспектив щодо застосування європейських інструментів підтримки для розвитку МСП України, вивчення та аналіз кращих практик, які надихають, дозволяють залучити успішний досвід, отримати поради від колег.

Під час конференції була презентована брошура з інфографікою «Європейські інструменти для розвитку малого та середнього бізнесу України». За словами авторів вона містить ключові  відомості щодо відповідних положень європейського та українського законодавства, європейських фондів, програм та рекомендацій, які стосуються залучення ресурсів від ЄС. 

“Результати наших досліджень продемонстрували, що подібні практики в Україні існують та успішно розвиваються. Не завжди підприємці готові ділитися подібними історіями успіху, однак ті, хто справді ефективно скористався європейською підтримкою або ж подолав виклики виходу на європейські ринки, готові про це говорити”, – зазначила керівник проекту Людмила Чабак.

Не дивно, що тон другого дня конференції задала зустріч з керівником провідної овочевої компанії півдня України – ТОВ «С-Росток» Рустамом Садрідіновим. Підприємець поділився історією успіху своєї сім’ї, яка вже довго та наполегливо працює на ниві вирощування овочевих культур, отримала відповідні сертифікати та вийшла на ринки країн Європи та Сходу. Застосування інновацій, постійне вдосконалення та дотримання всіх вимог та стандартів – в основі їх ефективної роботи. “Бізнес полюбляє прагматизм”, – підкреслив керівник компанії.

Презентували учасники конференції і проекти будівництва вітряних та сонячних станцій із залученням іноземних інвестицій, говорили про використання європейських інструментів підтримки в туристичній сфері, харчовій промисловості. Було представлено й ефективну підприємницьку практику, спрямовану на сталий розвиток та відновлення водних живих ресурсів – складові якої також пов’язані з європейським досвідом та інноваціями.

Заслужений природоохоронець України, заступник голови Національного екологічного центру України, в.о. директора РЛП «Тилігульський» Олег Деркачтакерівник регіонального представництва Національної туристичної організації України, доцент Чорноморського національного університету імені Петра Могили Тетяна Чичкалюк розкрили потенціал Миколаївщини у напрямі використання європейських інструментів підтримки та сучасні практики розвитку МСП регіону.

“Владі важливо налагодити співпрацю з бізнесом, – зазначила секретар Коблівської сільської ради Світлана Талоха. – Сьогодні ми шукаємо можливості співпраці, підготовки та реалізації спільних проектів, створили «Агенцію місцевого розвитку Коблівської об’єднаної територіальної громади», а відтак подібні проекти нам надзвичайно цікаві”.

“Ваш проект завершується, але ми були б раді долучитися до подібних ініціатив в майбутньому і опинитися серед тих, хто скористався європейською підтримкою для свого розвитку. Сьогодні ми інтенсивно працюємо в цьому напрямі”, – резюмувавголова правління «Агенції місцевого розвитку Коблівської об’єднаної  територіальної громади» Володимир Киливник.

Підсумкова конференція закінчилася, але вже під час її проведення розпочалася робота над новими ініціативами та можливостями. Захід продемонстрував попит на такого роду інформацію.

Захід відбувся у рамках проекту «Використання європейських фінансових інструментів для розвитку агропромислового сектору (МСП) України», який реалізується Сіверським інститутом регіональних досліджень за фінансової підтримки Європейського Союзу та  Міжнародного фонду «Відродження» в рамках грантового компоненту проекту «Громадська синергія» під егідою Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна–ЄС та Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства. Окремі думки, озвучені на заході, є особистою позицією авторів/спікерів і необов’язково  відображають точку зору Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження».

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.