bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чугуїв збільшує в два рази обсяг коштів громадського бюджету
13.06.2019

31 травня 2019 року  депутатський корпус на черговій сесії Чугуївської міської радиVІІ скликаннязатвердив оновлену редакцію Положення про громадський бюджет міста Чугуєва та Параметрів конкурсу проектів на 2020 рік.

Експерти Чугуївської реформаторської коаліції  в рамках запровадження у Чугуєві програми «Прозоре місто» через діалог громадськості та міської влади протягом останніх декількох місяців тісно співпрацювали з представниками Чугуївської міської ради, громадськими організаціями та активними мешканцями проводячи спільні публічні заходи задля оновлення нормативно-правового забезпечення функціонування громадського бюджету  м. Чугуєва.

Навіщо? Що було не так?

Бюджет участі (громадський бюджет) – одна із кращих українських практик залучення мешканців територіальних громад до діалогу з владою через надання громадськості права впливу на розподіл частини місцевого бюджету. Мешканці подають свої проекти та приймають участь в публічному голосування за кращі на їх думку ідеї, після чого проекти, котрі ввійшли до рейтингу відповідно до визначеної суми коштів будуть реалізовані місцевою владою.

Даний інструмент вперше був запроваджений в місті Чугуєві в далекому 2016 році, і з того часу щороку правила та параметри конкурсу громадських проектів певним чином змінювалися та доповнювалися, але популярність та залученність мешканців до громадського бюджету мали не значний ріст, на що і звернув увагу @ Сергій Омелічкін, експерт Чугуївської реформаторської коаліції в процесі аналізу НПА та результатів проведення минулорічних циклів бюджету участі в місті Чугуїв.

  1. Сума коштів, що виділяється із місцевого бюджету за три роки не перевищувала 420 тисяч гривень на бюджетний рік, що в розрахунку на одного мешканця територіальної громади Чугуєва максимально складає приблизно 13 гривень. В порівнянні з іншими громадами Харківської області цей індикатор є одним із найнижчих. До прикладу місто Харків – 35,7 гривень,  Мереф’янська громада - 37 гривень, Старосалтівська громада – 62,5 гривень, Нововодолазька громада – 83 гривні. 

Результат (зміни): «Загальний обсяг громадського бюджету на один бюджетний рік затверджується рішенням ради та становить не менше 0,5% від власних доходів бюджету». А це означає, що сума коштів, що спрямовується на ідеї мешканців виходячи із бюджету міста на 2019 рік має становити не менше 820 тис. гривень і це вже в два рази більше грошей на ідеї мешканців громади. 

  1. Проведення інформаційної кампанії задля популяризації громадського бюджету серед пересічних мешканців. Декілька останніх років у проведенні інф. кампанії місту Чугуїв допомагали партнери (2017 рік –  ВГО «ІБСЕД», 2018 рік – ПАУСІ) і в цьому процесі місто має деякі успіхи та незначне збільшення зацікавленості серед мешканців міста, а саме це збільшення кількісті поданих проектів та приріст мешканців, котрі прийняли участь в розподілі коштів через голосування за кращі на думку голосуючих проектів. Для порівняння: 2017 рік – 12 поданих проектів, 2018 рік – вже 19. Також досить цікавий індикатор випливає із кількості мешканців, що прийняли участь в голосуванні, а саме:  2017 рік – 2 % мешканців, 2018 рік – майже 5%. Але все ж таки, якщо порівнювати із деякими громадами Харківської області то місто має далеко не лідируючі позиції, хоча і випереджає і Харків і місто Первомайський, але відстає від Мерефи та Старого Салтова, котрі запустили бюджет участі тільки минулого року та мають понад 10% мешканців, що голосували в рамках громадського бюджету.

Результат (зміни):1) Збільшення загальної суми коштів, що має безповоротно вплинути на ці індикатори та призвести до їх зростання. 2) Передбачення коштів міського бюджету в розмірі 3% від загального обсягу Громадського бюджету для проведення інформаційної кампанія із врахуванням минулорічного досвіду та специфіки громади. 

  1. 3.      Крім того відбулися наступні зміни, котрі відображені в оновленій редакції Положення:

-         Збільшення граничних сум малих та великих проектів;

-         Удосконалення розділів Положення щодо реєстрації на електронній платформі, подачі проектів, взаємодії пунктів супроводу, мешканців та міської ради під час проведення паперового голосування та обов’язкове чітке визначення переліку консультантів пунктів супроводу для підвищення прозорості етапу голосування.

Таким чином, завдяки конструктивній співпраці з представниками Чугуївської міської ради, громадськими організаціями та активними мешканцями вдалося провести вдалу адвокаційну кампанію задля підвищення довіри та ефективності демократичних рішень у взаємодії із публічною та відкритою владою. 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.