bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Успіхи процесу децентралізації в Мелітопольському районі
12.06.2019

Інформуванню населення Мелітопольщини щодо процесів децентралізації є серед завдань ГО «Українська асоціація міст, що навчаються». Співпраця у цьому напрямку з Мелітопольською центральною районною бібліотекою триває 3 рік і має позитивні результати.

Сприяння інформуванню населення Мелітопольщини щодо процесів децентралізації є серед завдань громадської організації «Українська асоціація міст, що навчаються». Співпраця у цьому напрямку з Мелітопольською центральною районною бібліотекою триває вже третій рік і має свої позитивні результати. Так, в громадах, з якими співпрацювала команда проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС) – смт. Мирне та с. Нове, наразі вже пройдено процес об’єднання територій та створено ОТГ. Цього року в фокусі діяльності активістів проекту ПУЛЬС – Семенівська сільська рада.

Наразі вже було проведено два інформаційно-просвітницьких заходи проекту та на початок червня заплановано проведення гри «Світ Громад» з представниками посадових осіб місцевого самоврядування Семенівської сільської ради. І вже наприкінці травня відбулася доленосна подія - створено Семенівську сільську об’єднану територіальну громаду. Рішення про об’єднання прийняли Семенівська, Новомиколаївська, Новгородківська, Полянівська сільські ради, утворивши Семенівську сільську об’єднану територіальну громаду.

А вже 5 червня в новоствореній Семенівській ОТГ громадською організацією «Українська асоціація міст, що навчаються» проведено гру-тренінг «Світ Громад», з одночасною грою двох команд працівників сільської ради та представників комунальних закладів соціально-побутової та культурно-освітньої сфери. Команди тренувалися у побудові «Громади щасливих людей» та «Громади здорових людей».

Відкрили захід заступник голови ГО «Українська асоціація міст, що навчаються» Наталя Іванова та директор Мелітопольської центральної районної бібліотеки Ганна Бондаренк. Тренером виступила голова Громадської спілки «Соціальне підприємство «Центр освіти дорослих «Перший» Тетяна Однорог – Майстер гри «Світ Громад» ІІ рівня. Ця гра є ефективним інструментом навчання основни принципам побудови та розвитку спроможної громади. Саме тому цю гру команда проекту ПУЛЬС вже не вперше використовує в рамках роботи над проектом в різних громадах.

Гра тривала більш 3 годин, у кожній групі з 6 осіб гравці вирішували, які об’єкти комунальної власності важливіші для їхньої команди, які приватні об’єкти будувати на території громади, хто буде головою громади та прийматиме доленосні рішення, як наповнити місцевий бюджет, чим зайняти безробітних осіб, на що пріоритетно витрачати кошти громади – на будівництво дитячого садка чи лікарні. 

Перша команда вправно взялася за побудову громади здорових людей та вирішила поставлене завдання в рекордно короткий термін побудувавши лікарню, заснувавши фонд громади, придбавши у власність необхідні об’єкти приватної місцевої інфраструктури. Навіть пенсіонерка змогла стати важливою особою в житті громади - першою отримавши у спадок місцевий приватний об’єкт – готель. А наприкінці гри вже мала у власності ще два бізнеси, заснувала фонд громади та мала на власному рахунку велику суму коштів.

З цікавих моментів за другим столом – гравець, якому випала роль «підприємця», всупереч очікуванням співгромадян на активне поповнення бюджету громади, став з початку гри справжнім «тягарем» для місцевого бюджету – його життєві обставини склалися таким чином, що громада вимушена була перші три раунди сплачувати йому дотацію за втрачений основний дохід, за народження дітей, аж поки він не зміг собі придбати у власність АЗС та «стати на ноги». В громаді ставалося ще багато прикрих подій, але попри всі перипетії життя наші учасники змогли виконати всі умови гри та побудувати «Громаду щасливих людей».

Впевнені, що і в реальному житті Семенівська ОТГ зможе не лише успішно функціонувати як спроможна громада, але й активно розвиватися та неодноразово заявити про свої здобутки. 

Захід проводився в рамках реалізації проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), що виконується Асоціацією міст України (АМУ) в партнерстві з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX/Україна за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Контакти

  • ualc.org.ua

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.