bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Додаткова відпустка для працівників, які мають дітей
17.05.2019

Додаткова відпустка працівникам з дітьми повинна надаватися щорік. Тобто відпустка на дітей надається не зa відпрацьований робочий рік, а за календарний рік.

Працівникі мають право на додаткову оплачувану відпустку на дітей, яка визначена  в ст. 1821, 1861 КЗпП і ст. 19 Закону “Про відпустки”.

          Відповідно до п. 4 частини першої ст. 4 Закону “Про відпустки” додаткова відпустка працівникам, які мають дітей, дитину-інваліда або повнолітню дитину-інваліда з дитинства підгрупи А I групи, є соціальною відпусткою.

Хто має право на додаткову відпустку на дітей?

          Відповідно до ст. 19 Закону “Про відпустки” право на додаткову відпустку на дітей мають такі категорії працівників:

  • жінка, яка має двох або більше дітей віком до 15 років;
  • жінка, яка має дитину-інваліда віком до 18 років;
  • жінка, яка усиновила дитину віком до 18 років;
  • одинока мати дитини віком до 18 років;
  • батько, який виховує дитину віком до 18 років без матері (в т. ч. у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);
  • батько інваліда підгрупи А I групи, який виховує його без матері (в т. ч. у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);
  • особа, яка взяла під опіку дитину віком до 14 років;
  • особа, яка взяла під опіку дитину — інваліда з дитинства підгрупи А I групи;
  • особа, яка визначена в установленому порядку як піклувальник дитини віком від 14 до 18 років;
  • один із прийомних батьків дитини віком до 18 років.

          Основним критерієм надання таких відпусток є фактичне виконання трудових обов’язків вказаними особами. Тобто вони мають право на додатковий відпочинок лише за умови, що працюють.

          Тривалість додаткової відпустки на дітей.

          Відповідно до ст. 19 Закону “Про відпустки”, ст. 73, 182 1 КЗпП, тривалість відпустки - 10 календарних днів, а за наявності кількох підстав загальна тривалість цієї відпустки не може перевищувати 17 календарних днів. Під час визначення тривалості відпустки не враховуються святкові та неробочі дні, визначені у статті 73 КЗпП.

          Таким чином, відпустки на дітей за наявності однієї підстави для її надання становить 10 календарних днів. Водночас за наявності декількох (двох і більше) підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість становить 17 календарних днів ( ст. 19 Закону про відпустки).

У якому порядку надаються додаткові відпустки?

          Додаткові відпустки працівникам, які мають дітей, надаються понад будь-які інші щорічні відпустки і переносяться на інший період або продовжуються у порядку, визначеному статтею 11 Закону про відпустки (ст. 20 Закону про відпустки).

          Крім звичайної щорічної відпустки, це єдиний вид відпусток, що надається щороку, і у разі якщо їх не було використано, вони не втрачаються.

          Ця відпустка надається повної тривалості у будь-який час протягом календарного року незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини — до чи після цієї дати.

          Середню заробітну плату для оплати працівникам додаткових відпусток обчислюють згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. №100.

          Отже, якщо не використано додаткову відпустку протягом чотирьох років, та у разі невикористання при звільненні має бути виплачена грошова компенсація.

 

Контакти

  • Дарья Олеговна Шинкаренко

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.