bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Львові представили типові проблеми та успішні історії захисту прав людей поважного віку
12.04.2019

10 квітня 2019 у Львові відбувся круглий стіл «Захист прав людей поважного віку: успішні історії».

10 квітня 2019 у Львові відбувся круглий стіл «Захист прав людей поважного віку: успішні історії» в рамках грантового проекту «Підвищення рівня правової обізнаності людей поважного віку щодо механізмів захисту своїх прав», що реалізується ГО «Суспільство і право» за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя».

Круглий стіл відбувся в приміщенні та за організаційної підтримки правового клубу “PRAVOKATOR”Львів.

Під час заходу було презентовано “історії успіху” захисту своїх прав в судах людьми поважного віку, обговорено поширені “стереотипи” щодо доступу до судової системи та наголошено на важливості роботи з людьми поважного віку.

Участь у заході взяли представники апеляційного суду Львівської області та районних судів міста Львова, представники територіального управління юстиції та центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги, представники органів місцевої влади, бібліотек, громадських організацій, що працюють з людьми поважного віку, а також люди поважного віку.

З вітальним словом виступила Оксана Рубай, радник міського голови апарату виконавчого комітету Львівської міської ради, яка зазначила, що ми маємо розповісти людям поважного віку як користуватися правами, щоб вони змогли краще захистити свої права. «Тішить те, що акцент круглого столу зосереджений на успішних історіях. Ми розказуємо, що є успіх і його потрібно примножувати та поширювати, і це стане поштовхом до змін на краще життя людей поважного віку», зазначила пані Рубай.

Оксана Коваль, керівник проекту «Підвищення рівня правової обізнаності людей поважного віку щодо механізмів захисту своїх прав» представила результати проекту та розповіла про найпоширеніші порушення з якими стикаються люди поважного віку. Так, можна виділити декілька груп проблем, а саме: низька поінформованість людей поважного віку щодо своїх прав та механізмів їх захисту, порушення у сфері права власності, оформлення спадщини та договорів дарування і довічного утримання, невиконання судових рішень, призначення субсидій тощо.

Мар’яна Багній, асистент проекту «Підвищення рівня правової обізнаності людей поважного віку щодо механізмів захисту своїх прав» наголосила, на тому, що люди поважного віку часто залишаються поза межами суспільних процесів. Виходячи на пенсію, вони замикаються в домівці та сім’ї, мають обмежений доступ до участі в житті громади, тому . потребують підтримки та стимулюючих заходів.

Під час круглого столу було презентовано збірку «Захист прав людей поважного віку: успішні історії», до якої увійшли успішні історії захисту своїх прав людьми поважного віку. Дві історії були презентовані безпосередньо людьми поважного віку, яким вдалося захистити свої права. Як, зазначила Жейкова Надія Павлівна, якій вдалося через суд визнати право власності на нерухомість: «Ніколи не потрібно зупинятися на півдорозі, не можна складати руки. Для того щоб захистити своє право потрібно звертатися до всіх інстанцій і навіть до суду, не потрібно соромитись».

Результатом обговорень на круглому столі стали пропозиції та рекомендації щодо вирішення проблем людей поважного віку при зверненні до суду та захисту своїх прав. Зокрема учасники зазначили те, що потрібно приділити велику увагу правопросвітницькій роботі з людьми поважного віку, розробляти та проводити навчальні програми з правової грамотності, покращувати доступність, як до приміщень суду так і до інформації, яка там розміщена, поширювати успішні історії захисту своїх прав в суді людьми поважного віку, співпрацювати для виявлення типових проблем та пошуку шляхів їх вирішення.

Громадська організація «Суспільство і право» зареєстрована 18 серпня 2014 року. Організація створена командою однодумців, які об’єдналися заради досягнення спільної мети, а саме об’єднання інтелектуального та громадського ресурсу задля сприяння захисту та реалізації прав та основних свобод людини і громадянина згідно Конституції, законодавства України та міжнародно-правових договорів про права людини, становлення громадянського суспільства на засадах принципу верховенства права та розвитку правової культури і правосвідомості громадян.

Діяльність організації спрямована на всебічний розвиток та залучення до активного життя громади людей поважного віку, жінок, дітей та молоді, а також інших категорій людей, що опинилися в складних життєвих ситуаціях, надаючи їм необхідні інформаційно-просвітницькі послуги та правову допомогу на засадах принципу верховенства права та захисту основних свобод.

Контакти організації: м.Львів, вул.Промислова 50/52, каб.625 (6 пов), тел. 098 94 46 500, 095 59 78 887, email: [email protected], сторінка у Фейсбук https://www.facebook.com/SocietyLawLviv

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш веб сайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.