bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Реформування професійної освіти: роботодавці та представники уряду обговорили можливості співпраці
20.03.2019

Міністерство освіти і науки України та Міністерство соціальної політики України спільно з Ресурсним центром ГУРТ провели нараду щодо розроблення професійного стандарту та стандарту професійної (професійно-технічної) освіти з професії «Монтажник санітарно-технічних систем та устаткування».

Захід відбувся в багатосторонньому форматі 6 березня 2019 року. До обговорення, крім експертів Міністерства освіти і науки України та Міністерства соціальної політики, долучилися експерти профільних бізнесів, Федерації роботодавців України, Інституту модернізації змісту освіти, Асоціації інсталяторів інженерних систем та закладів професійної (професійно-технічної) освіти.

«На шляху до реформування професійної освіти перегляд професійного та освітнього стандартів має вирішальне значення. В рамках цієї наради ми би хотіли почути від вас, шановні роботодавці, які навички потрібно змінити та що вдосконалити, аби наші випускники максимально відповідали сучасним вимогами ринку праці», – підкреслила генеральний директор директорату професійної освіти Міністерства освіти і науки України Ірина Шумік.

Ініціативу перегляду професійного стандарту з професії «Монтажник санітарно-технічних систем та устаткування» підтримали потенційні роботодавці, які взяли участь у нараді, зокрема ТОВ «Геберіт Трейдінг», ТОВ «КАН-Терм Юей», ТОВ «ВКП «Укрпелетекспорт», Kermi GmbH в Україні, ТОВ «Сахара» та GROHE AG.

«Підготовка монтажника санітарно-технічних систем та устаткування – складний і трудомісткий процес, який вимагає потужної практичної бази. А це, в свою чергу, потребує ресурсів, наявності спеціалізованих центрів або навчальних класів із сучасним обладнанням і спеціалістів, які там викладатимуть. Я, як дзеркало підприємств, що продають опалення, водопостачання тощо, стверджую: професійний фахівець на вагу золота. Саме тому профільні бізнеси, які дбають про власний бренд, готові інвестувати в їхнє навчання», – зауважив голова ГС «Асоціація інсталяторів інженерних систем» Владислав Стефанишин.

«Я обома руками за створення професійного стандарту, тому що це та планка, до якої треба прагнути. Це захист роботодавців, які інвестують у працівників. Але в першу чергу, це безпека споживачів, котрі отримуватимуть якісніші послуги», – підкреслив представник компанії Kermi GmbH в Україні Анатолій Губарєв.

Крім методики розробки професійного стандарту, стандарту професійної (професійно-технічної) освіти та порядку їх затвердження, учасники наради обговорили особливості кваліфікації фахівців і потреби ринку, озвучили бачення й місце роботодавців у цьому процесі, а також торкнулися теми зміни іміджу професійної освіти.

«Система державних закладів професійної (професійно-технічної) освіти все ще ментально заточена на випускників шкіл. Ми ж бачимо великий потенціал у залученні до навчання, перенавчання, підвищення кваліфікації дорослого населення. Наше завдання зараз – змінити спосіб мислення керівників навчальних закладів і зорієнтувати їх на самоокупність», – додала генеральний директор директорату професійної освіти Міністерства освіти і науки України Ірина Шумік.

Довідково

20 листопада 2018 року очільники Міністерства освіти і науки України, Швейцарського бюро співробітництва в Україні та ТОВ «Геберіт Трейдінг» підписали меморандум про реалізацію другої фази українсько-швейцарського проекту «Публічно-приватне партнерство для поліпшення сантехнічної освіти в Україні». Головною метою проекту є запровадження моделі публічно-приватного партнерства, яка забезпечить сучасну ринково-орієнтовану підготовку сантехніків і стане зразком для реформування системи підготовки з цієї професії в Україні. Проект фінансується Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва (SDC) і ТОВ «Геберіт Трейдінг» та виконується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Міністерства освіти і науки України. Детальна інформація про результати першої фази проекту за посиланням.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.