bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Здорове харчування школярів ­– тренд, що розвивається самими дітьми
14.03.2019

Переможці конкурсу «Мій здоровий ланч», що проходив у рамках програми «Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів», на запрошення організаторів побували на майстер-класі зі здорового харчування.

Закріпити свої знання школярі могли як практично, виготовляючи корисні та смачні страви, так і теоретично, граючи у вікторину.

Місяць тому 218 українських школярів розробили рецепти корисних шкільних перекусів для конкурсу «Мій здоровий ланч», який проводився серед учнів навчальних закладів, що долучились до програми «Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів». З усіх відео презентацій журі обрали три найкращі рецепти школярів з Рівненської, Сумської та Запорізької областей.

2 березня переможці відвідали Київ та поглибили свої знання зі здорового харчування в інтерактивній формі. Експертки Центру громадського здоров’я МОЗ України Ольга Донцова та Олеся Сак розробили вікторину, до якої долучились й інші учасники програми «Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів»: учні, вчителі і навіть батьки охоче відповідали на питання.

Здобуті знання учасники застосовували на кулінарному майстер-класі від Лілії Олійник, засновниці кафе здорового харчування «ILive». Лілія розповіла, що у немовлят добре розвинуті смакові рецептори і діти отримують максимум задоволення від споживання продуктів. Проте з віком, через вживання великої кількості спецій, солі, цукру, наші рецептори стають менш чутливими, палітра смаку втрачається і  насититись стає складніше.

«Я рекомендую батькам красиво оформлювати тарілку зі стравою. Додавати зелень та овочі. Яскраві кольори пробуджують апетит у дитини. Ефективно діють і «заборони» на корисні продукти: якщо дітям сказати, що шматочки гарбуза – тільки для дорослих, то цікавість малечі візьме гору і вони скоштують продукт», – розповідає Лілія Олійник.

На майстер-класі учні готували ягідний смузі, а також салат зі свіжою зеленню, фетою, в’яленими томатами та гранатом. Такі страви школярі можуть готувати самостійно чи не щодня.

«Я сьогодні вперше скуштував смузі. Виявляється, його дуже просто робити. У нашій сім’ї за час програми з’явились нові традиції: не їсти після сьомої вечора, харчуватись відповідно до режиму дня, не вживати фастфуд. Думаю, приготування смузі теж увійде у звичку», – ділиться враженнями Роман Кондратенко, один із переможців конкурсу «Мій здоровий ланч». ***

Довідка про програму «Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів»

«Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів» – унікальна соціальна програма, яка реалізується  Центром «Розвиток КСВ». Програма має на меті сприяти розвитку здорового харчування, фізичних активностей та свідомого ставлення до власного здоров’я у понад 500 школах, залучивши 17 500 дітей по всій Україні протягом трьох років. Програми Mondelēz International Foundation впроваджені цього року у 10 країнах світу.

 *Healthy Schools: транслітерація «Хелсі скулз», переклад – «Здорові школи»

Контакти

  • Анастасія

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.