bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадські активісти проведуть опитування учасників судових проваджень у Донецькій області
06.03.2019

27 лютого в приміщенні Першого апеляційного адміністративного суду в місті Краматорськ суду фокус-група «Проведення опитувань учасників судових проваджень з використанням методології карток громадянського звітування (КГЗ) в судах Донецької області» за системою оцінювання роботи суду затвердженою Рішенням Ради суддів України № 28 від 02.04.2015 року, організованаГО «Правозахисний центр “Ліга жінок – виборців».

У заході взяли учать судді та працівники апаратів судів, представники ЗМІ та громадськості.

Представники громадської організації ознайомили учасників з основною методологією опитування, передбаченою системою оцінювання роботи суду (СОРС), - картками громадянського звітування(КГЗ) та історією застосування даної методології у країнах світу та судовій системі нашої держави. Учасники проаналізували питання анкети-опитувальника, розробили додаткові питання і дещо модифікували наявні у відповідності до потреб та особливостей окремого суду. Також були представлені основні етапи проекту та складено календарний план спільних заходів.

Працівники суду ділились своїми висновками на користь проведення такого опитування: «Це дуже важливо, що учасники процесу будуть мати можливість анонімно висловити своє бачення та дати оцінку роботі суду, таким чином зберігається високий рівень правдивості та неупередженості наданих респондентами оцінок діяльності суду». «Питання анкети з одного боку дуже прості, що не вимагає особливих знань та дозволяє залучити будь-якого учасника провадження до опитування, а з іншого боку основні питання анкети стосуються доступності, зручності та комфорту перебування в суді, повноти та якості представленої в суді інформації, якості роботи працівників апарату суду та суддів, дотримання строків розгляду справ та інші, отже формують досить інформативні висновки щодо всіх важливих показників роботи суду». «За допомогою такого анкетування керівники судів будуть бачити зворотній зв`язок від відвідувачів, зможуть проаналізувати рівень доступності громадян до правосуддя та якість надання послуг. Як результат, оцінки будуть опубліковані на сайті Судової влади України та судів-учасників опитувань та враховані під час стратегічного планування організації роботи. Таким чином буде досягнуто головне завдання проекту - підвищення ефективності, продуктивності та якості роботи судів, що забезпечить спрощення доступу до правосуддя в судових інстанціях Донецької області». 

«В рамках даного проекту передбачено провести оцінювання, використовуючи методологію  карток громадянського звітування в судових інстанціях Донецької області з метою підвищення ефективності, продуктивності та якості роботи судів. Важливою складовою даного проекту є, так би мовити, взаємодопоміжні відносини громадськості та судових установ, адже суд фактично являється зацікавленою стороною і разом із тим безпосереднім учасником, партнером та співвиконавцем проекту, а громадські організації здійснюють допоміжну функцію, надаючи свої матеріальні та людські ресурси, як то волонтерів, тренерів для проведення навчання, друк анкет, паперові та електронні носії інформації, збір та аналіз даних, проведення анкетування і таке інше. За таких умов всі сторони процесу вносять свій вклад у спільну справу, відчувають свою дотичність і значимість у процесі змін на краще та утворюють якісний продукт – покращену систему правосуддя», - зазначила керівниця громадської організації «Правозахисний центр “Ліга жінок – виборців»Дар’я Левчук.   

 

Здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Проекту «Нове правосуддя»

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.