bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чергова перемога правозахисників
26.02.2019

Юрист громадського центру правосуддя повторно довів необгрунтованість вимог управління Держгеокадастру.

До офісу громадського центру правосуддя сформованого на базі офісу Мережі правового розвитку Чугуївської правозахисної групи, яка є членом Реформаторської коаліції Чугуївщини, звернулось керівництво Фермерського господарства “Фортуна”, с. Артемівка, що розташоване у Печенізькому районі Харківської області.

Фермерське господарство неодноразово стикалось із публікаціями у мережі Інтернет про перемоги юристів офісу у земельних спорах, тому вирішило також звернутись за допомогою саме до Громадського центру правосуддя.

Під час консультації, яку проводив юрист Громадського центру правосуддя Кужелєва Світлана, голова Фермерського господарства розповів, що наразі Головне управління Держгеокадастру у Харківській області звернулося до господарського суду Харківської області з позовною заявою до ФГ ”Фортуна”  з вимогою внести зміни до договору оренди земельної ділянки від 12.04.2006 року, укладеного між Печенізькою районною державною адміністрацією Харківської області та Фермерським господарством.

Вивчивши матеріали справи було встановлено, що державний орган вимагає в судовому порядку зміни:

  1. строк дії договору оренди з 50 років на 7 років,
  2. орендну плату у розмірі 1 % від грошової оцінки земельної ділянки на не нижче 8 % нормативної грошової оцінки земельної ділянки;
  3. Преамбулу договору в частині найменування орендодавця.

     Ознайомившись із позовною заявою та доданими документами юристом Кужулєвою Світланою було складено відзив на позов та надано юридичний супровід у судових засіданнях.

 23.04.2018 року Господарський суд Харківської області розглядаючи вказану справу відмовив управлінню Держгеокадастру у задоволенні позовних вимог. Таке ж рішення було прийнято постановою Харківського апеляційного господарського суду від 23.07.2018 року.

Постановою Верховного Суду від 23.10.2018 року рішення Господарського суду Харківської області від 23.04.2018 року та постанову Харківського апеляційного господарського суду від 23.07.2018 року скасовано, справу направлено на новий розгляд до суду першої інстанції.

Повторно розглядаючи справу Господарський суд Харківської області зазначив про необґрунтованість вимог Головного управління Держгеокадастру у Харківській області в частині зміни строку дії спірного договору та підвищення орендної плати на не нижче 8 % нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Адвокат коментує:

«Договором строк його дії встановлений у 50 років, що кореспондується з ч. 1 ст. 19 Закону України “Про оренду землі”, відповідно до якої строк дії договору оренди землі визначається за згодою сторін, але не може перевищувати 50 років. При цьому, 7 років є мінімальним строком дії такого договору з огляду на предмет земельні ділянки сільськогосподарського призначення і, відповідно, регулюється ч. 3 ст. 19 вказаного Закону.

Враховуючи викладене вимога про внесення змін до п. 6 Договору є необґрунтованою та не можу підлягати задоволенню, що відповідає висновкам Верховного Суду, які містяться в постанові від 23.10.2018 року у даній справі.

Статтею 288 Податкового кодексу України встановлений мінімальний розмір річної сума платежу з орендної плати - 3 % нормативної грошової оцінки та максимальний - 12 % нормативної грошової оцінки.

Оскільки пунктом 7 Договору встановлена орендна плата у розмірі 1 % від грошової оцінки земельної ділянки в сумі 5919,0 грн. за кожен рік, що суперечить вищенаведеним вимогам законодавства, суд вирішив внести зміни до пункту 7 Договору, але не у розмірі зазначеним управління Держгеокадастру, а у розмірі  3 % нормативної грошової оцінки».

12 лютого 2019 року Господарський суд Харківської області відмовив Головному управлінню Держгеокадастру у Харківській області у задоволення вимог про внесення змін до договору в частині зменшення строку дії договору до 7 років та збільшення орендної плати з 1% до не менше ніж 8 % від нормативної грошової оцінки, встановивши розмір орендної плати у 3% від нормативно грошової оцінки.

*Посилання на єдиний державний реєстр:

http://reyestr.court.gov.ua/Review/79990647

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.