bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чугуївські правозахисники захистили права учасника бойових дій
07.02.2019

За підтримки Міжнародного Фонду «Відродження, в рамках проекту «Центр посилення правових можливостей місцевих територіальних громад Великобурлуцького, Балаклійського, Вовчанського, Куп’янського, Зміївського та Шевченківського районів та об’єднаних громад цих районів» юристи Чугуївської правозахисної групи відновили права військовослужбовця, учасника бойових дій.

Так, у серпні 2018 року до Чугуївської офісу Мережі правового розвитку звернувся колишній військовослужбовець, учасник бойових дій, із міста Куп’янська Харківської області.  Військовослужбовець звернувся до Чугуївського офісу Мережі правового розвитку, про який дізнався від знайомих, із проханням допомогти йому компенсувати вартість неотриманого харчування у період військової служби та відшкодувати моральну шкоду. Атовець розповів, що є учасником бойових дій, добровільно вирішив піти на військову службу, був впевнений, що віддати честь державі є його обов’язком, але виявилось що посадовці військових частин, де він проходив службу, халатно віднеслись до питання забезпечення його продовольством. Через цю халатність він не був забезпечений належним харчуванням впродовж півтора року, а гарячими обідами впродовж майже півроку, як наслідок отримав хронічне захворювання шлунка та моральні страждання.

Адвокат Чугуївської правозахисної групи Кужелєва Світлана вивчила документи та обставини справи та порекомендувала одразу ж звертатись до суду, у зв’язку із тим, що було втрачено вже й так багато часу.  На цій підставі було підготовлено адміністративний позов та надано супровід у Харківському окружному адміністративному суді.

У ході судового розгляду одна з військових частин неодноразово ухилялась від надання документів на запит суду, за що була покарана адмін. штрафом у розмірі майже 2 000 гривень.

Однак, усіляке приховання обставин та доказів військовими частинами не вплинуло на справедливе рішення.

10 жовтня 2018 року Харківський окружний адміністративний суд виніс рішення на користь військовослужбовця та присудив компенсувати йому з військової частини А0501 вартість неотриманого харчування за 7 місяців у пункті постійної дислокації, та 50 000 грн. моральної шкоди з військових частин А0501, А0536, де атовець проходив добровільну військову службу.

Військовими частинами було подано апеляційну скаргу на рішення суду, однак їм було відмовлено у відкритті провадження. Таким чином, рішення про компенсацію завданої шкоди військовослужбовцю набрало законної сили та буде виконано найближчим часом.

*Посилання на рішення суду в Єдиному держреєстрі судових рішень:

http://reyestr.court.gov.ua/Review/77251619

http://reyestr.court.gov.ua/Review/77020532

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.