bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Києві обговорили проблеми жінок, які потерпають від насильства
24.01.2019

Заключна конференція проекту «Мобілізація жінок-переселенок проти домашнього  та гендерно-орієнтованого насильства» зібрала відомих експертів та експерток цієї тематики.

Протягом дня відбувалися панельні дискусії, обмін досвідом та планування подальших кроків у профілактиці насильства на регіональному та національному рівні.

Розпочався захід із виступу Катерини Левченко, Урядової уповноваженої з гендерної політики, яка акцентувала увагу на нещодавніх досягненнях у цій сфері та кроках, що мають сприяти покращенню ситуації з протидії насильству: 

«У 2018 році була прийнята низка постанов Кабміну, якими затверджені державна соціальна програма забезпечення рівних прав та можливостей чоловіків і жінок,  Національний план дій виконання заключних зауважень комітету ООН з ліквідації дискримінації всіх форм щодо жінок, які Україна отримала за результати представлення комітетів 8-ї періодичної доповіді у питаннях виконання конвенції, оновлено Національний план дій на виконання резолюції Ради безпеки ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека». У кожному документі приділено увагу забезпеченню рівних прав та можливостей жінок-переселенок, а також питанням протидії насильства щодо жінок».

Також Урядова уповноважена з гендерної політики зазначила, що реалізація подібних проектів є важливою не тільки з точки зору кількісних та якісних результатів, але й викликами, що виникли під час реалізації, адже саме вони дають можливість змінювати ситуацію в країні. 

Станіслав Топольницький, програмний менеджер Європейської Комісії, розповів про передумови реалізації трирічного проекту «Мобілізація жінок-переселенок проти домашнього  та гендерно-орієнтованого насильства»:

«Такі проекти є цікавими та важливими для ЄК, адже поєднують багато речей: системний підхід, можливість підтримувати «низові рухи» через механізми субгрантингу та наявність дослідницького та аналітичного компоненту».

Також він відзначив важливість роботи з партнерами -  представниками законодавчої та виконавчої влади, громадськими організаціями, активістами, та закликав інші ГО подаватися на проекти, які змінюють країну на краще.

Виконавча директорка ВБО «Конвіктус Україна» Євгенія Кувшинова акцентувала увагу на таких складових у протидії насильству, як ініціативність та бажання розбудовувати допомогу для постраждалих від насильства, а також підкреслила життєстійкість програм.

«Для нас важливо, аби ініціативи, які довели свою ефективність, мали продовження! Ми виділяємо три компоненти життєстійкості проекту – робота в регіонах, створення програми психосоціальної допомоги жінкам, які постраждали від насильства, діяльність на місцях з розбудови допомоги постраждалим та створення ефективних сервісів», - сказала Євгенія Кувшинова.

Наталія Баласинович, Голова Васильківської Районної Ради розповіла про створення на території району першого в Київській області Притулку для осіб,  які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі. Нагадаємо, заклад має відкритись у лютому 2019 року. Сьогодні тривають підготовчі роботи по запуску діяльності.

У своєму виступі керівниця Васильківського району розповіла роль жінки у протидії насильству, зокрема ініціювання створення подібних закладів та у веденні інформаційно-профілактичної роботи:

«Коли ми розпочинали створення даного закладу, більшість не розуміла для чого такі активності та яка користь громаді. Але вже сьогодні, після тривалих роз’яснювальних робіт – люди погоджуються, що такі установи вкрай необхідні. Крім того, ми напрацьовуємо алгоритм та механізми переправлення постраждалих жінок та дітей з інших районів».

Юлія Царевська, менеджерка проекту «Мобілізація жінок-переселенок проти домашнього  та гендерно-орієнтованого насильства» підкреслила, що проект став успішним завдяки декільком складовим:

«Ми отримали дуже гнучкого донора, який активно реагував на всі виклики, які з’явилися під час реалізації проекту. Також ми отримали активну підтримку наших партнерів – громадських організацій та представників влади, які прагнули до змін  в країні. І, звичайно, це життєстійкість проекту – це залагоджена робота команди!».

Також в рамках конференції відбулися дискусії «Розвиток жіночого лідерства та підтримка локальних ініціатив» та «Впровадження сервісів для постраждалих від насильства та забезпечення їх життєстійкості», де були обговорено успішні кейси втілення різних ініціатив та презентовано досвід субгрантингових проектів, що діють у регіонах.

Вкінці заходу на всіх гостей чекав виступ  форум-театру «А Ви готові зупинити насильство?», що розповідає про злободенні проблеми жінок, які потерпають від домашнього насильства. Під час дійства були актуалізовані різні аспекти виникнення насильства. 

«Вистава піднімає такі важливі питання, як вплив гендерних стереотипів на сімейні стосунки, проблеми родин переселенців, які адаптуються до нового життя, патріархальні стосунки в українській родині, передумови та особливості різних видів насильства, - розповідає режисерка та ґендерна експертка Лілія Гук. – Важливо, що після завершення спектаклю відбулися дискусії про запобігання такого явища та важливість проведення профілактичної роботи».

Довідка

Проект «Мобілізація жінок-переселенок проти домашнього та гендерно орієнтованого насильства» тривав три роки. Основною метою була  протидія явищу насильства та запобігання йому в українському суспільстві. У рамках цієї діяльності функціонував Центр психосоціальної допомоги для жінок, які постраждали від насильства. Заклад було розташовано неподалік від Києва та обладнано для одночасного комфортного перебування 15 осіб (жінок із дітьми). За весь час діяльності послуги отримали 116 людей (56 жінок та 60 дітей). Діяльність реалізується у співпраці з аналітичним центром «Соціоконсалтинг» за підтримки Європейської комісії.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.