bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Що обіцяє Програма АА своїм учасникам
02.01.2019

Що ж станеться, якщо повністю дотримуватися шляху, запропонованого Дванадцяти кроками? Чи варто це зусиль? Про те, що можна очікувати після проходження кроків з першого по дев’ятий, у Великій книзі А.А. йдеться в формі дванадцяти «обіцянок»:

Якщо ми будемо досить старанні на цій стадії нашого розвитку, ми будемо здивовані результатами, не пройшовши ще й половини шляху.

(1) Ми пізнаємо нову свободу і нове щастя.

(2) Ми не будемо шкодувати про минуле, як і не будемо намагатися забути його.

(3) Ми зрозуміємо, що означає душевний спокій і

(4) відчутний його на собі.

(5) Незалежно від того, як низько ми опустилися, ми побачимо, як наш досвід може допомогти іншим.

(6) Почуття власної непотрібності і жалості до себе зникне.

(7) Ми перестанемо турбуватися про свої егоїстичні інтереси і будемо більше дбати про наших друзів.

(8) Ми позбудемося своєкористя.

(9) Чи зміниться наше загальне ставлення до життя.

(10) Ми звільнимося від страху перед людьми і економічної ненадійності.

(11) Ми будемо інтуїтивно відчувати, як впоратися з ситуаціями, які раніше ставили нас в глухий кут.

(12) Ми раптом усвідомлюємо, що Бог робить для нас те, що самі ми не змогли б для себе зробити.

Перші чотири обіцянки стосуються зміни ваших почуттів.

Перша обіцянка

- “Ми пізнаємо нову свободу і нове щастя” - відноситься до вашої здатності звільнитися від минулого, вирватися з пастки залежності і знайти нову і щасливе життя.

Друга обіцянка

- “Ми не будемо шкодувати про минуле, так само як і не будемо намагатися забути про нього” - говорить про те, що спогади про минуле перестануть завдавати вам страждання. Ви зможете згадувати про те, що сталося, і в той же час дозвольте собі хворобливі переживання. Розповідаючи іншим свою історію і ділячись своїми переживаннями сорому, почуття провини як ниючий внутрішній біль, - ви отримаєте полегшення. Згодом ви зможете розповідати свою історії, не відчуваючи хворобливих почуттів. Ви приймете своє минуле як необхідну частину вашого істоти і прийдете до глибокого переконання, що так все і повинно було бути.

У Третій обіцянці йдеться:

“Ми зрозуміємо, що значить - душевний спокій.

- ” Душевний спокій - це не означає, що вам завжди буде добре. Це не якесь стан інтоксикації в тверезості. Душевний спокій - це здатність приймати як приємні, так і неприємні відчуття, знати, що ви відчуваєте, і приймати це, навіть якщо це вам неприємно. Це здатність усвідомлювати, що ви - це не ваші почуття, що ви більше, ніж ваші почуття, що ви - це дух або свідомість, яке переживає почуття. В результаті цього усвідомлення ви перестанете бути рабом своїх почуттів. Ви перестанете турбуватися, усвідомивши, що людині властиві як приємні, так і неприємні емоції. Ви помиритися з фактом - , що іноді ви можете робити помилки.

Четверта обіцянка:

- “Ми самі відчуємо душевний спокій” – як безумовний та безпосередній результат прийняття себе. У вашому житті будуть періоди, коли ви будете відчувати душевний спокій. Ви дізнаєтеся, що значить бути спокійним і розслабленим. Ви прийдете до глибокого усвідомлення, що все йде так, як має йти. Ви будете здатні прийняти те, що було, що є і, виходячи з цього, рухатися далі.

Щоб справдилися перші три обіцянки, ви повинні навчитися трьом речам. Перше, ви повинні навчитися ідентифікувати, визначати свої почуття і бути з ними в контакті. Друге, ви повинні відновити вашу історію вживання алкоголю або наркотиків і розповідати її іншим людям доти, поки ви не зможете зробити це без відчуття провини, сорому і болю. І третє, ви повинні навчитися приймати і приємні, і неприємні відчуття як природною життєві прояви.

Наступні дві обіцянки відносяться до змін в поведінці. Не пиття алкоголю - через процес самоактуалізації повертає вам здатність діяти. “Актуалізація” значить втілення в дійсність через дію. Ви повинні зрозуміти, що недостатньо тільки відчувати себе краще. Ви повинні навчитися думати краще і діяти краще.

У п’ятій обіцянці йдеться:

-“Незалежно від того, як низько ми опустилися”, незалежно від того, наскільки ви були хворі або наскільки руйнівна була ваша залежність, “ми побачимо, як наш досвід може допомогти іншим.” Ви можете використовувати ваш минулий досвід на користь інших людей. Ви більше не повинні говорити собі: “А чи не жахливим є факт, що я був охоплений цією страшною залежністю?” Тепер ви можете говорити: “А чи не чудово таки відбулося у моєму житті, як багато я дізнався, рятуючись від моєї залежності?” Ви зрозумієте, що завдяки вашій залежності ви стали набагато більш сильним і пристосованим, ніж будь-коли могли стати, якби не було цієї залежності. І цю силу ви можете тепер використовувати на благо свого тверезого життя.

Шоста обіцянка каже:

“Почуття власної непотрібності і жалості до себе зникне.” Ви можете привнести знову знайдену силу і впевненість у собі на благо свого ж тверезого життя. Замість того, щоб відчувати себе непотрібним, ви можете приносити користь. Замість жалю до себе ви можете відчувати почуття власної гідності. Іншими словами, ви можете почати приймати себе таким, яким ви є, і приймати те, як ви будуєте своє нове життя.

Сьома обіцянка

- “Ми перестанемо турбуватися про свої егоїстичні інтереси і будемо більше дбати про наших друзів” - і восьме - “Ми позбудемося пошуку вигод та самокористі” - пов’язані зі змінами в своїх відносинах з близькими. Залежність розвиває егоцентрічність. Тоді весь ваш світ обмежується вашою персоною.

Сьома обіцянка гарантує вам, що ви позбудетеся від своєї викликаної залежністю егоцентричності і почнете цікавитись справами інших людей. Ваші мотиви і потреби включають в себе благополуччя інших людей, так само як і ваше власне. Ви будете здатні плідно брати участь в справах інших людей.

Щоб ці обіцянки здійснилися, ви повинні знайти здорову соціальну свідомість і зрозуміти, що розвиток здорових, заснованих на любові і турботі відносин з іншими людьми в ваших інтересах. Ви повинні дбати не тільки про себе, ви повинні також навчитися піклуватися і про інших.

Останні чотири обіцянки стосуються фундаментальної зміни вашого погляду на світ.

У дев’ятій обіцянці йдеться:

“Чи зміниться наше загальне ставлення до життя.” Ви починаєте інакше сприймати себе. Ви більше не дивіться на себе як на безпорадного, неповноцінного, що має низьку самооцінку людину. У вас з’являється самоповага і почуття, що ви здатні впоратися з різними життєвими ситуаціями. Самоповага можна розкласти на дві складові: впевненість в собі (тобто переконаність, що ви здатні керувати своїм життям) і почуття власної гідності (переконання, що ви заслуговуєте всього найкращого, що може надати життя).

В результаті такої зміни ставлення до життя зникне страх, що ви постійно будете втягнуті в руйнівний порочне коло. Про це йдеться в десятому обіцянку: “Ми звільнимося від страху перед людьми і економічної не надійністю.”

Одинадцяте обіцянку стверджує: “Ми будемо інтуїтивно відчувати, як впоратися з ситуаціями, які раніше ставили нас в глухий кут.” Ви навчитеся конструктивно підходити до життя. Коли ви ведете саморуйнівний спосіб життя, з вами несподівано трапляються різні неприємності, як ніби без видимої причини. Насправді, те, що ви робили вчора, викликає руйнівні наслідки сьогодні. І коли вас наздоганяє удар, ви питаєте: “Чому мене?”

В процесі одужання ви починаєте відповідально підходити до свого життя. Ви будете намагатися сьогодні робити те, що завтра призведе до позитивних наслідків. Одного разу, в процесі одужання, ви прокидаєтеся вранці, і з вами без видимої причини почне траплятися щось хороше. Коли продуктивний підхід до вирішення проблем увійде у вас у звичку, вам не доведеться більше робити свідомих зусиль. Ви будете інтуїтивно відчувати, що потрібно робити, це буде відбуватися автоматично.

І, нарешті, в дванадцятій обіцянці говорить:

- “Ми усвідомлюємо, що Бог робить для нас те, що самі ми не змогли б для себе зробити.” Шляхом встановлення зв’язку з джерелом знань і системою цінностей, більш дієвими, ніж могло запропонувати вам ваше узалежнене “я”, шляхом усвідомлення ширшого і здорового погляду на світ, ви виявляєте, що можете організовувати своє життя на основі принципів, котрі більш ефективні для вас. Ви виявляєте, що ця нова, вища система цінностей може робити для вас те, що стара та обмежена система цінностей вашого узалежненого “я” ніколи не могла б для вас зробити.

Таким чином, “Обіцянки” гарантують вам зміни в чотирьох сферах: у мисленні, у сфері почуттів, дій і відносин з іншими людьми. Що стосується мислення, в “обіцянках” говориться, що ви навчитеся ясно, логічно і раціонально міркувати про своє минуле, про поточні ситуаціях і про плани на майбутнє. Що стосується почуттів, ви навчитеся бути в контакті зі своїми почуттями, висловлювати їх словами і ділитися з іншими. Тобто, ви будете здатні переживати катарсис і звільнятися від своїх негативних почуттів і емоцій. Ви будете здатні безпосередньо виражати свої почуття. Вам більше не доведеться замикати їх всередині, де вони завдають постійний біль. Що стосується дій, “Обіцянки” кажуть, що ви зможете позбутися від старих саморуйнівних звичок, що ведуть до страждань. Ви навчитеся новому, більш продуктивних дії, що забезпечить вам душевний спокій як в поточний момент, так і в майбутньому. І, нарешті, в плані взаємин, ви навчитеся спілкуватися з іншими людьми здоровим і плідним чином. Таким чином, в результаті проходження принципам Дванадцяти кроків ваші відносини на роботі - так само, як і з друзями, родиною та коханими - істотно поліпшуватися.

“Ви думаєте, що ці Обіцянки перебільшені?” - запитують анонімні автори книги Анонімні Алкоголіки (А.А.), - “Ми вважаємо, що ні. Ми бачимо, як вони виконуються, іноді швидко, іноді повільно. Вони(обіцянки) завжди будуть здійснюватися, якщо робити те, що необхідно для їх здійснення. “Обіцянки А.А. говорять про те, куди ваша подорож в тверезості приведе вас. А Дванадцять кроків показують, як, крок за кроком, досягти цього.

(С) Теренс Т. Горскі.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.