bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чіткі кроки до інтеграції в інші внутрішні ринки мають стати євроінтеграційними пріоритетами
27.12.2018

Для того, аби Україна вчасно інтегрувалася до внутрішнього ринку ЄС, потрібні зустрічні кроки обох сторін.

Динаміка приєднання України до внутрішнього ринку Європейського Союзу (ринок природного газу, електроенергії, промислових та сільськогосподарських товарів, фінансових послуг та ін.) не відповідає термінам, закладеним в Угоді про асоціацію. Єдиним позитивним прикладом є ринок державних закупівель, який вже був відкритий завдяки приєднанню України у 2016 році до Угоди Світової організації торгівлі про державні закупівлі (Agreement on Government Procurement, GPA). Такими є висновки українських експертів у дослідженні «Інтеграція у рамках асоціації: динаміка виконання угоди між Україною і ЄС», яке вони презентували 19 грудня в Укрінформі.

Для того, аби Україна вчасно інтегрувалася до внутрішнього ринку ЄС, потрібні зустрічні кроки обох сторін. Зокрема, Україна має створити окрему Державну митну службу та окремий державний орган у сфері розвитку цифрової економіки. ЄС, в свою чергу, має вчасно приймати рішення про відкриття ринків там, де Україна вже здійснила регуляторне наближення. Зокрема, ЄС слід нарешті укласти з Україною Угоду про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції (АСАА). Це дозволить вільно продавати українські промислові товари на ринку ЄС без додаткової сертифікації. Головним же пріоритетом відносин на 2019 рік має стати інтеграція до європейського ринку газу.

«Наприкінці 2019 року завершується дія контракту між Нафтогазом і Газпромом про транспортування газу з Росії до ЄС через Україну. Амбітною, але реалістичною метою буде інтеграція України до внутрішнього ринку газу ЄС, яка матиме своїм наслідком зміну схеми транспортування газу: починаючи з 2020 року, європейські компанії мають купувати газ у Газпрому на українсько-російському кордоні. Для досягнення цієї мети потрібна злагоджена робота України і ЄС як на високому політичному, так і на дуже технічному рівнях», – сказав Тарас Качка, радник зі стратегічних питань Міжнародного фонду «Відродження», колишній учасник переговорів щодо Угоди про асоціацію, учасник тристоронніх консультацій між Україною, ЄС та Росією щодо умов транспортування газу.

«Києву та Брюсселю варто визначити список пріоритетів інтеграції України до внутрішнього ринку ЄС за  Угодою про асоціацію у короткостроковій перспективі – до кінця 2020 року. До цього часу Україна вже має  приєднатися до ринків промислових товарів, газу та електроенергії, авіатранспорту, мають бути впроваджені спрощені митні процедури ЄС для України тощо. Україні також слід звернутися до Єврокомісії з проханням провести оцінювання своєї судової системи та боротьби з корупцією за внутрішньою методологією ЄС», – зазначив Дмитро Шульга, директор Європейської програми Міжнародного фонду «Відродження».

Відеозапис прес-конференції



Довідкова інформація:

Публікація «Інтеграція у рамках асоціації: динаміка виконання угоди між Україною і ЄС» видана Міжнародним фондом «Відродження» містить аналіз виконання Угоди про асоціацію у секторах, де передбачене відкриття внутрішнього ринку ЄС у разі виконання Україною «домашнього завдання» із нормативно-регуляторного наближення: технічне регулювання (ринок промислових товарів), митні процедури, цифровий ринок, фінансові послуги, державні закупівлі, енергетика (газовий ринок). Публікація підготовлена Європейською програмою Міжнародного фонду «Відродження» у рамках проекту «Громадська синергія» за фінансової підтримки Європейського Союзу, із залученням експертів Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.