bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Сєвєродонецьку обговорили шляхи покращення адаптації жінок-переселенок
23.12.2018

14 грудня у Сєвєродонецку, в  Кризовому медіа центру «Сіверський Донець», відбувся круглий стіл «Приймаючи громади та жінки-ВПО: сила в єдності».

Під час заходу обговорювалась тема переселенців, які через військові дії були вимушені покинути свої домівки та переїхати в інші міста. П’ятий рік поспіль люди намагаються знайти себе на інших територіях та почати нове життя. Та Інтеграція внутрішньо переміщених осіб на території України зіштовхується з рядом проблем, які до цього часу повною мірою не врегульовані, незважаючи на всі спроби подолання з боку української влади та допомоги інших країн і гуманітарних організацій. Ці проблеми дуже різнорідні як за масштабами (загальнодержавні, пов’язані насамперед з діяльністю законодавчої і виконавчої гілок влади; місцеві − діяльність органів місцевого самоврядування; індивідуальні − особливості індивідуальної адаптації та сприйняття серед місцевого населення), так і за змістом (економічні, соціально-побутові, гуманітарно-культурні).

Спікерами заходу виступили: Максим Данильченко (ГО «СЦРМД»), Олена Ніжельска (депутатка Сєвєродонецької міської ради), та Ольга Бутенко

«За 4,5 роки переселенці як в Сєвєродонецьку, так і по всій області вже стали повноправними членами своїх громад. Вони платять податки, купують речі, займається бізнесом і вони повинні мати всі права як і інші мешканці. І тільки зрозумів потреби та проблеми усіх категорій населення, будь-то жінки-переселенки або люди з особливими потребами можна будувати якісні програми соціально-економічного розвитку на місцевому або на іншому рівні. Завдяки нашому заходу ми можемо нагоду спільно обговорити ситуацію яка склалась з економічними можливостями для жінок -переселенок, ми розробляємо план дій як покращити їх адаптацію та відповідно, найголовніше ми чуємо про ці проблеми як кажуть «з перших вуст», так як до нас сьогодні прийшло багато саме таких жінок, які не бояться відкрито розповісти про свої проблеми», - вважає Максим Данильченко (ГО «СЦРМД»)

«Для приймаючих громад поява в них активних цілеспрямованих небайдужих жінок стала своєрідним каталізатором позитивних змін. Незаангажований погляд збоку та прагнення створити комфортні умови не лише у власному будинку, а й в громаді дозволили цим чудовим жінкам втілити власні ініціативи, які продемонстрували силу духу в дуже непростих умовах вимушеного переселення. І, я думаю, що це перші кроки. З кожним роком буде підсилюватись роль жінок у формуванні місцевої політики та вплив на прийняття необхідних рішень в громаді», - Олена Ніжельска, депутатка Сєвєродонецької міської ради.

«Надзвичайно важливо реалізовувати проекти, які висвітлюють успішні історії жінок Луганщини що зазнали переміщення через бойові дії. Це, на мою думку, працю як поширення позитивного досвіду і допомагає людям повірити у свої сили починати зміни з себе», - Яна Любимова, радниця з питань ВПО Луганська область.

 

Контакти

  • 0990649654
  •  Максим

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.