bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Антикорупційний досвід Великобританії
05.12.2018

Цього тижня ми звернулися до досвіду Великої Британії (традиційне місце в першій десятці найменш корумпованих країн світу), що має достатньо кейсів щодо інструментів подолання та упередження корупції.
 
Перший закон про корупцію в державних органах Великої Британії було прийнято ще в 1889 році - розквіт буржуазної революції. На відміну від традиційного права, в антикорупційному законодавстві прийнята презумпція винності посадовця - тобто обвинувачуваний має доводити свою правоту. Ще один важливий приклад для України - надзвичайно висока увага до громадської думки, як інструмента формування політичної культури.
Ще в 1906 і 1916 роках під тиском громадянського суспільства були прийняті закони про упередження корупції. Британці вважають їх зрозумілою реакцією суспільства на прояви корупції як соціально-політичного явища.
Сьогодні найбільша увага громадськості прикута до питань, лобіювання і купівлі політичного впливу, проблем зміни кордонів приватної та державної власності, морального клімату в країні, хабарництва та зловживання службовців місцевих органів влади, поліції, митної служби тощо.
В сучасній історії Британії є приклад результатів роботи Комітету Нолана, який працює з жовтня 1994 року.
Фокус роботи було зосереджено на
• членах парламенту, які працюють чи працювали консультантами фірм, що прагнуть впливати на державну політику;
• колишніх міністрах та інших посадовцях, що працюють в тих галузях, регулюванням яких займалися за часи роботи на посадах.
у центрі фото стоїть пан Нолан
 
За результатами роботи Комітету було розроблено низку стандартів та прийнято рішення про розголошення сторонніх заробітки членів парламенту.
Крім того, з 2010 року у Великобританії діє закон «Про боротьбу з хабарництвом», який має екстериторіальну дію та передбачає кримінальне покарання як за отримання, так і за надання хабарів. Контроль за дотриманням антикорупційного законодавства забезпечує незалежний орган - Управління по боротьбі з великим шахрайством (UK Serious Fraud Office), яке здійснює проведення розслідувань у сфері злочинів, пов’язаних з шахрайством у великих розмірах і корупцією.
 
Права Управління не поширюються на територію Шотландії, острова Мен і Нормандських островів. Глава Управління призначається і підпорядковується Генеральному прокурору Великобританії.
 
З 2012 року при Управлінні працює спеціальний відділ по збору інформації, отриманої від фізичних та юридичних осіб щодо діяльності чиновників, організацій та фізичних осіб, які порушують положення Закону про хабарництво.
Інформація збирається конфіденційним шляхом і надає істотну допомогу органам влади Великобританії в розслідуванні корупційних злочинів. На думку наших британських колег, усунення причин корупційних дій на законодавчому рівні, превентивні міри - стандарти та контроль дотримання, які забезпечуються незалежними органами та громадськістю - є найбільш дієвими інструментами демократичного суспільства.
 
Фото- у центрі містер Нолан , перший голова Комітету зі стандартів публічної сфери, або “Комітету Нолана”
Авторка - Ларисса Вербицкая (Larissa Verbitskaya)

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.