bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

На Луганщині ВПО та місцеві мешканці вчились впливати на місцеву бюджетну політику
15.11.2018

06 листопада в Сєвєродонецьку та 07 листопада в Старобільську Луганської області внутрішньо-переміщені особи та місцеві мешканці навчались більш активно впливати на місцеву бюджетну політику в рамках тренінгів «ФІНАНСОВА ГРАМОТНІСТЬ ВПО – ШЛЯХ ДО ВПЛИВУ НА МІСЦЕВУ БЮДЖЕТНУ ПОЛІТИКУ».

Станом на кінець жовтня в Луганської області було зареєстровано майже 286 тис ВПО. В області діє регіональна цільова програма щодо підтримки та адаптації внутрішньо-переміщених осіб на 2017-2018 роки. Окрім державної допомоги переселенці, як і будь-який громадянин України можуть впливати на формування місцевих бюджетів.

«Завдяки нашим заходам ми навчаємо як ВПО так і місцевих мешканців щодо реалізації їх можливостей більш активно бути залученими до використання бюджетних коштів на місцевому рівні», — заявив Максим Данильченко, представник громадської організації «Східноукраїнський центр розвитку місцевої демократії» .

В заходах приймали участь представники як місцевої громадськості так і ВПО.

«Звісно в наших заходах приймають участь не тільки ВПО, а і місцеві мешканці. Ми вважаємо, що тільки спільними зусиллями ми можемо посилити економічну та соціальну адаптації ВПО в приймаючих громадах», - додав Максим Олексійович.

Щодо гендерної складової, чоловіків і жінок на тренінгах було приблизно порівну..

« Ми вважаємо, що посилити гендерну рівність в громадах можливо тільки спільними зусиллями чоловіків та жінок. Раніше ми проводили багато заходів з гендерної тематики і не менше половини учасників в нас були саме чоловіки, тобто гендерна рівність в нас зберігається», —розповів громадський активіст відносно гендерного балансу серед учасників тренінгів.

«Я вже більше 4 років проживаю в Сєвєродонецьку і сприймаю його як своє рідне місто. Я плачу податки до місцевого бюджету і хочу щоб ці кошти більш ефективно використовувались, в тому числі завдяки активному контролю з боку як ВПО так і місцевих мешканців. Саме щоб дізнатись більше про принципи функціонування міських бюджетів та про можливості громадського контролі за використанням бюджетних коштів я прийшла сьогодні на цей тренінг», — розповіла про захід переселенка Тетяна Плясунова.

Теми для обговорення під час тренінгів були наступні:

  • введення в бюджетну тематику: особистий бюджет – родинний бюджет – бюджет міста – бюджет країни.

  • практична вправа «КазнаЩо» - ділова гра з бюджетування

  • бюджетна політика на місцевому рівні. Принципи та процедури

  • ознайомлення з індексом ПУД (прозорість, участь, доброчесність) місцевих бюджетів

  • доступ активних громадян (у тому числі ВПО) до участі в бюджетних процесах

  • громадський бюджет. Як забезпечити практичну участь ВПО?

  • практична вправа «Від ідеї до проекту»

  • адвокація. Вплив мешканців громади на реалізацію бюджетної політики;

  • основи гендерно-орієнтовного бюджетування на місцевому рівні.

Методи та інструменти, які використовувалися під час проведення тренінгів:

міні-лекції, ділова гра, обговорення в групі, аналіз конкретних ситуацій, ознайомлення з результатами досліджень, моделювання ситуацій, вивчення успішних практик.

Найбільш корисною для учасників була наступна інформація: структура податків, з яких складається дохідна частина міського бюджету. Велику зацікавленість у учасників викликала тема економічного розвитку регіону, як основа формування ефективної бюджетної політики.

Також позитивно сприймалися кейси щодо реальних історій успіху, в яких йшла мова про те, як у громадян (в тому числі ВПО) вийшло досягти позитивних змін в своїх громадах через ефективне використання інструментів громадського впливу на прийняття рішень в сфері розподілу бюджетних коштів.

«Учасники тренінгів отримали інформацію, яка стосується головних засад фінансової грамотності, пов’язали принципи формування особистих бюджетів з принципами акумуляції публічних фінансів. Також учасники ознайомились з індексом ПУД (прозорість, участь, доброчесність) місцевих бюджетів, дізналися про конкретні інструменти щодо доступу активних громадян (у тому числі ВПО) до участі в бюджетних процесах, проаналізували переваги використання громадського бюджету в громаді. Отримані знання та навички мають привести до збільшення впливу на місцеву бюджетну політику з боку ВПО», — розповіла про результати заходів тренер Олена Ніжельська, представник громадської організації «Кризовий медіа-центр «Сіверський Донець».

Про подальші плани діяльності організації в цій сфері розповів В’ячеслав Скрипник, керівник громадської організації «Східноукраїнський центр розвитку місцевої демократії».: «найближчим часом ми плануємо провести круглий стіл в Сєверодонецьку, виготовити 5 статей та 1 відеоматеріал про жінок-ВПО-підприємців, провести фотовиставку та опитування щодо ситуації з економічною адаптацією ВПО в приймаючих громадах. Завдяки нашій діяльності ми зможемо значно посилити соціально-економічну адаптації ВПО в приймаючих громадах».

Заходи відбулись в рамках проекту «Соціальне підприємництво як інноваційний механізм вирішення питань суспільного розвитку», що реалізовується Фондом Східна Європа в партнерстві з німецькою громадською організацією ChildFund Deutschland e.V., за фінансової підтримки Федерального Міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини/

Контакти

  • 0990649654
  •  Максим

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.