bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Свято-ярмарок тренінгів і майстер-класів особистісного та професійного розвитку для дорослих
04.11.2018

27-28 жовтня вже вдруге в Мелітополі за ініціативи Громадської організації «Українська асоціація міст, що навчаються» відбувся масштабний освітній захід «Свято-ярмарок тренінгів і майстер-класів особистісного та професійного розвитку для дорослих».

Громадська організація «Українська асоціація міст, що навчаються» продовжує активну роботу у напрямку проведення заходів з  просування цінності освіти протягом життя в місті Мелітополі, а також намагається популяризувати цю ідею і в інших містах України. І цей захід є одним з яскравих прикладів практичної реалізації концепції “місто, що навчається”.

Завданнями Свята-ярмарку є презентація освітніх  програм для дорослих та виявлення найбільш популярних освітніх послуг серед населення; підвищення авторитету та впізнаваності провайдерів формальної і неформальної освіти; обмін досвідом між провайдерами освітніх послуг в місті, регіоні та країні.

Важливим фактором успішності ідеї навчання протягом життя є постійна популяризація освіти дорослих, проведення інформаційних кампаній, спрямованих на більш ширше висвітлення потенціалу освіти протягом життя для особистості і суспільства. Однією з таких кампаній в нашому місті стало вже традиційне проведення Свята-ярмарку тренінгів і майстер-класів особистісного та професійного розвитку для дорослих, яке цього року відбулося за підтримки Таврійського державного агротехнологічного університету та в рамках Тижнів Німеччини в Україні. До офіційних заходів Тижнів було залучено 13 міст України.

Від імені Генерального консула Генерального консульства Федеративної Республіки Німеччини пана Мессингера відділ культури, політики і протоколу Генерального консульства передав свої вітання і вдячність, та запевнив, що для пана Генерального консула особисто та для команди консульства в цілому вельми важливим є внесок Мелітополя у Тижні Німеччини в Україні. 

Упродовж двох днів Свята-ярмарку тренінгів і майстер-класів 638 осіб різного віку, професійних інтересів, творчих вподобань відвідали 54 освітніх заходи від 29 тренерів як  Мелітополя, так й інших міст України.

Серед активних учасників заходу були і діти (навіть 8-місячний малюк прийшов разом з батьками-тренерами, щоб не пропустити перше в його житті Свято-ярмарок), досить досвідчені дорослі (були на святі і представники 4 поколінь однієї родини, з яких наймолодшій учасниці було 3 роки, найстаршій – 76). Тематика заходів була найрізноманітніша – від професійних тренінгів з маркетингу та просування особистого бренду, курсів масажу та самомасажу, тренінгів особистісного зростання, медіа-грамотності до творчих курсів з декоративно-ужиткового мистецтва та паперової інженерії. Інформацію про розклад та тематику всіх освітніх програм можна було заздалегідь знайти  на офіційному сайті громадської організації «Українська асоціація міст, що навчаються» http://ualc.org.ua/ та на її сторінці у фейсбуці https://www.facebook.com/ngo.ualc/, де кожний охочий міг завчасно зареєструватися, щоб обов’язково потрапити на вподобаний тренінг чи майстер-клас.

З огляду на цьогорічний тематичний напрям всіх охочих відвідувачів протягом двох днів очікувала презентація Клубу німецької мови при бібліотеці імені Горького з читанням німецької поезії в оригіналі від керівника та викладача  клубу Михайла Арестенка, виставка-презентація Товариства за німецьку самобутність «Відергебурт» (керівник Людмила Тіссен) та  цікаві творчі майстер-класи від майстра виробничого навчання ДНЗ «Мелітопольське вище професійне училище» Олени Баричевої та її учениць.

Офіційне відкриття Свята-ярмарку відбулося 28 жовтня о 9.30 в привітній аудиторії факультету Агротехнологій та екології Таврійського державного агротехнологічного університету. Відкрив захід заступник міського голови Сергій Прийма та Беттіна Бранд - Регіональний директор Представництва Інституту міжнародного співробітництва Німецької асоціації народних університетів (DVV International) в Україні, Білорусі, Молдові. Також з вітальним словом до всіх присутніх звернулась заступник голови  Громадської організації «Українська асоціація міст, що навчаються» Наталя Іванова.

На відкритті свята також було зазначено, що ще однією знаковою подією, яку відзначає світове суспільство, є старт 24 жовтня по всьому Світові онлайн-демонстрації  відео робіт з навчальними посібниками, які дають уявлення як успішно побудувати «місто, що навчається». Ця подія відбувається за ініціативи координаційної команди Глобальної мережі міст, що навчаються ЮНЕСКО. Запуск відеороликів відбувається регіональними мовами. Громадська організація «Українська асоціація міст, що навчаються» виступила головним партнером Глобальної мережі ЮНЕСКО у перекладі цих навчальних матеріалів російською мовою. Всі присутні на відкритті свята мали змогу переглянути два з 7 наявних тепер в мережі відео робіт про основні принципи побудови «міста, що навчається».

Також тренери мали змогу презентувати присутнім свої освітні програми та заходи для залучення тих учасників, які ще не визначилися зі своїм вибором.

Завершилася церемонія відкриття Свята-ярмарку виступом вокального ансамблю «Розеншток» Товариства за німецьку самобутність «Відергебурт» з веселою німецькою піснею.

І закрутилося… Учасників чекав складний вибір, адже одночасно на всіх локаціях Ярмарку проходило до 8 тренінгів/майстер-класів/ділових ігор. Кожен бажаючий мав обрати участь у якійсь одній активності. Протягом дня таких освітніх сесій було по 4, тривалість однієї сесії 1 година 40 хвилин, з 20-тихвилинними перервами. Наприкінці кожного дня для всіх учасників освітніх заходів чекав розіграш лотереї, квитками до якої ставали відривні талони від флаєрів, які кожен тренер видавав своїм учасникам після проведення сесії. Таким чином у тих, хто відвідав більше освітніх заходів зростав і шанс стати переможцем у лотереї.

Цього ж дня відбулася ще одна знакова подія – підписання тристороннього Меморандуму про взаєморозуміння і співробітництво між місцевою владою, організаціями громадянського суспільства,  Представництвом Інституту міжнародного співробітництва Німецької асоціації народних університетів DVV International в Україні. Багато хто з учасників церемонії підписання Меморандуму були або організаторами Свята-ярмарку, або тренерами, або його учасниками. Адже одним з основних принципів побудови міста, що навчається є проведення загальноміських святкових заходів за участю всіх зацікавлених організацій, які могли б презентувати власні освітні програми, відповідну продукцію, навчальні матеріали й практичні можливості, що стимулювало б участь громадян у створенні міста, що навчається.

Свято-ярмарок – один з публічних заходів проекту, що ГО «Українська асоціація міст, що навчаються» реалізує в місті Мелітополі та Мелітопольському районі «Соціальне підприємство «Центр освіти дорослих» - інструмент реалізації концепції «місто, що навчається» за підтримки Представництва Інституту міжнародного співробітництва Німецької асоціації народних університетів (DVV International) в Україні та сприяння Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини.

Контакти

  • http://ualc.org.ua/
  •  https://www.facebook.com/ngo.ualc

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.