bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Нью-Йорку проходить Нарада високого рівня ООН з туберкульозу
28.09.2018

В Нью-Йорку проходить Нарада високого рівня ООН з туберкульозу. «Лікарі без кордонів» закликають країни інвестувати в покращення діагностики та лікування смертельного захворювання.

Міжнародна медична гуманітарна організація «Лікарі без кордонів» (міжнародна назва – Médecins Sans Frontières (MSF) закликає уряди країн світу врятувати більше життів завдяки розширенню діагностики та доступу до лікування туберкульозу вже сьогодні. А також зобов’язатись розробляти більш ефективні та простіші у використанні методи, щоб перемогти туберкульоз вже завтра. Таку заяву організація зробила напередодні першої Наради високого рівня Генеральної Асамблеї ООН з туберкульозу, що розпочнеться у Нью-Йорку завтра, 26 вересня. На цій Нараді зустрінуться лідери з усього світу.

Нові глобальні дані, опубліковані минулого тижня Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ), свідчать, що світова спільнота й досі не дала туберкульозу гідну відсіч. Протидія смертельній інфекційній хворобі в світі залишається низькою і повільною, внаслідок чого в 2017 році померло 1 мільйон 600 тисяч людей, а в 2017 році – 10 мільйонів людей захворіло на туберкульоз. В Україні туберкульоз є серйозною проблемою для системи охорони здоров’я. Станом на січень 2018 р. було зареєстровано 34 966 пацієнтів з туберкульозом, з них 8 000 пацієнтів мають хіміорезистентний  туберкульоз (стійкий до більшості стандартних ліків та режимів лікування).

Недостатньо ефективна діагностика та неповна звітність про випадки туберкульозу продовжують бути головними проблемами. Так, у всьому світі більше третини людей, хворих на туберкульоз, з року в рік протягом останніх семи років залишаються недіагностованими. По оцінкам в Україні чверть хворих на хіміорезистентні форми туберкульозу залишаються недіагностованими та нелікованими.

 «В країнах, де ми працюємо, ми спостерігали занадто багато випадків безглуздої та болісної смерті, тому що люди все ще не можуть отримати доступу до найкращих з доступних методів діагностики та лікування туберкульозу, які є більш ефективними та викликають менше серйозних побічних ефектів», – говорить д-р Габріелла Ферлаццо, консультант з питань туберкульозу та ВІЛ в організації «Лікарі без кордонів».  «26 вересня світові лідери мають історичну можливість докорінним чином змінити ситуацію з глобальною епідемією туберкульозу шляхом прийняття твердих зобов’язань щодо збільшення зусиль для застосування нових методів ефективної діагностики та лікування цього захворювання».

 «Уряди у всьому світі  досить повільно працюють над розширенням методів діагностики та лікування туберкульозу, які  вже доступні сьогодні. Це є однією з головних причин жахливої ситуації з епідемією туберкульозу, що склалася», –  вважає Кампанія «Лікарів без кордонів» за доступ до основних лікарських засобів (англійською MSF Access Campaign).

 Наприклад, ВООЗ спочатку рекомендувала використовувати новий неін’єкційнийпрепарат бедаквілін для лікування хіміорезистентного туберкульозу в 2013 році.  Потім ВООЗ визначила бедаквілін основою лікування для всіх людей, хворих на мультирезистентний туберкульоз. Проте впровадження бедаквіліну та інших нових препаратів (таких як деламінід) залишається дуже повільним, оскільки ці ліки залишаються недоступними майже для  90% людей, яким вони могли би допомогти ще у 2017 році.

 Бедаквілін зареєстровано в Україні в червні 2018 року, а деламанід повинна зареєструвати Державна служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками найближчижчим часом.

 Вперше хворим на туберкульоз в Україні буде надано доступ до обох цих препаратів – завдяки пілотному проекту в Житомирі, який реалізують «Лікарі без кордонів» спільно з Міністерством охорони здоров’я України та Житомирською обласною державною адміністрацією. Перші п’ять пацієнтів  в рамках проекту вже почали лікування бедаквіліном у п’ятницю, 22 вересня.

 «Обидва препарати, бедаквілін та деламанід, можуть радикально змінити ситуацію щодо лікування стійких до ліків форм туберкульозу, та дати надію тим, хто її не має. Наш проект є пілотним та реалізується лише в Житомирській області, але ми сподіваємось, що українські органи охорони здоров’я та їхні партнери пришвидшать впровадження обох препаратів для всіх пацієнтів, яким вони потрібні в Україні», – говорить д-р Марве Дечавез Дука, медичний референт проекту MSF у Житомирі.

Контакти

  • 0666732710

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.