bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Перспективи та виклики видобувної галузі Сумщини
21.09.2018

20 вересня у м. Суми в рамках проекту «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні: регіональний вимір» було проведено круглий стіл на тему «Перспективи та виклики видобувної галузі Сумщини».

Захід було розпочато з вітального слова заступника директора Департаменту екології - Пелих Валентини, яка наголосила на тому, що тематика ІПВГ вкрай важлива для Липоводолинського, Роменського та Охтирського районів. Також з вітальним словом виступив Голова Ради громадської організації «Нова Енергія» - Віталій Филенко, який зазначив, що явище проведення круглих столів на місцях має важливе значення і дана тенденція повинна й надалі зростати, залучаючи представників видобувної промисловості та членів територіальних громад. Віталій Филенко анонсував, що Верховна Рада проголосувала за законопроект №6229 «Про забезпечення прозорості у видобувній галузі», який змусить видобувні кампанії, що працюють у регіонах, діяти прозоро.

Основна частина обговорення охопила багато питань, які мали важливе значення для повноцінного висвітлення теми круглого столу. Олена Агапова – експерт ГО «Нова Енергія» розкрила такі питання, як історія та сучасний стан впровадження ІПВГ в Україні та використання відкритих баз даних для отримання актуальної інформації про надрокористувачів і зауважила, що важливо слідкувати за фіксальним режимом галузі для економіки та видобувних регіонів загалом. Також експертка ознайомила з нормативно правовою базою, що стосується звітності по ІПВГ та наголосила на тому, що звіти по ІПВГ та шаблони звітності є у вільному доступі та розміщені на сайті UAEITI Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні, де зберігаються звіти по ІПВГ з 2013 року.

Про методологію та сферу охоплення Третього національного звіту ІПВГ доповів Віталій Филенко, який розповів про цілі сторін учасників ІПВГ – уряду, видобувних компаній та громадського сектору, ознайомив з тенденцією розвитку ІПВГ в Україні та акцентував увагу на тому, що для максимально ефективного розвитку видобувної галузі необхідне ведення звітностей видобувними компаніями, які будуть у вільному доступі для кожного громадянина. Керівник проекту 

зазначив, що суть ІПВГ полягає в тому, що компанії оприлюднюють інформацію про те, скільки вони сплачують уряду за видобуток корисних копалин, включаючи податки, спеціальні і адміністративні платежі (плата за ліцензії, дозволи тощо), а державні органи оприлюднюють інформацію про те, скільки грошей отримують від компаній.

Голова Комишанської ОТГ – Наталія Перетятько – більш детально розповіла про участь Комишанської ОТГ в проекті «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні» та зауважила про позитивний вплив даного проекту. Адже завдяки тому, що в програму проекту включений розгляд багатьох важливих тематик, спостерігається позитивна тенденція зацікавленості представників територіальних громад до питання видобувної промисловості в регіоні.

Про комунікацію видобувних компаній та громадськості у ході проведення оцінки впливу на довкілля повідомив Сергій Омелічкін – експерт ГО «Нова Енергія». Сергій зауважив, що питання організації комунікації між видобувними компаніями та громадськістю має бути вирішене, аби проводити моніторинг впливу на навколишнє середовище та регулярно оприлюднювати цю інформацію. Експерт зазначив, що точка зору сектору громадськості стосовно технологічних процесів під час видобування, які мають негативний вплив на довкілля, має значну вагу та повинна бути врахована під час налагодження контактування з представниками видобувничої галузі.

Заключний етап круглого столу – відкрита дискусія, на якій кожен з учасників заходу мав змогу висловити власну точку зору, задати питання, що виникли під час виступів експертів та поділитися своїм баченням розвитку видобувної промисловості в регіоні.

Захід організовано та проведено за підтримки Урядів Німеччини та Великої Британії через проект «Ефективне управління державними фінансами», що реалізується федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Проект «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні: регіональний вимір» реалізується ГО «Нова Енергія» спільно з партнерськими організаціями.

Захід проводиться за сприяння Департаменту житлово-комунального господарства, енергоефективності та паливно-енергетичного комплексу і Департаменту екології та охорони природних ресурсів Сумської обласної державної адміністрації.

Контакти

  • Віталій Филенко
  •  +380503438632

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.