bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадський бюджет - інструмент активних батьків
10.09.2018

Громадський бюджет за 3 роки свого існування виріс зі звичайного експерименту до реального інструмента в громадськості.

 Вперше про Громадський бюджет я прочитав у стрічці друзів на Facebook у 2016 році, коли цей проект і було започатковано. Ще тоді ця ідея видалась мені досі цікавою.

У 2017 році я не встиг подати свій проект через те, що графічні матеріали не були підготовлені вчасно.

І нарешті у 2018 році мрія взяти участь у цьому процесі здійснилась.

У чому суть Громадського бюджету (по іншому його ще називають Бюджет участі)?

Громадський бюджет (далі - ГБ) - це процес, за допомогою якого в кожного громадянина є можливість подати свій проект на розгляд  мешканців міст та об’єднаних територіальних громад. Проекти, які набрали більшість голосів, реалізуються місцевими органами влади.

За даними Центру розвитку інновацій, громадські бюджети запроваджено вже більш як у 120 органах місцевого самоврядування. Десятки міст і ОТГ, обл. та райради. У минулому місяці до Громадського бюджету приєднався Херсон, який був останнім обласним центром, де ще не функціонував Бюджет участі.

У Києві в цьому році розпочався вже третій сезон ГБ. Розмір загального бюджету, що виділяє місто для громадських проектів, за три роки збільшився з 50 до 150 млн грн.

За цей час реалізовано більше 60 проектів - це і “Фітнес-парк “Озеро Лебедине”, і “Скейт парк на березі Дніпра”, і кімната відпочинку для донорів міського центру крові та багато інших чудових проектів.

У Києві громадський проект може подати громадянин (громадяни) України, іноземець (іноземці) та особа (особи) без громадянства, який (-і) має (-ють) дозвіл на постійне проживання на території України та на момент подання проекту досяг (досягли) 16-річного віку.

Мінімальна вартість проекту становить 50 тис. грн, а максимальна - 3000 тис. грн.

Процес Бюджету участі для команд проектів складається з таких етапів:

  1. Подання у визначені терміни громадського проекту на сайт Громадського бюджету https://gb.kyivcity.gov.ua/
  2. Збір підписів підтримки серед киян - протягом 20 днів після подання проекту (для проектів до 100,0 тис. грн - 10 голосів; 10 голосів підтримки на кожні наступні 100,0 тис. грн запланованого обсягу бюджетних видатків на проект).
  3. Розгляд проекту відповідними виконавчими органами місцевої ради.
  4. Голосування киян за найкращі проекти.
  5. Визначення проектів-переможців.
  6. Реалізація проекту.

Збір підписів та голосування відбуваються серед киян за допомогою електронного цифрового підпису, а також банківських карток ПриватБанка та Ощадбанка. Кожна особа може проголосувати за 5 проектів.

Мінімально необхідна кількість голосів підтримки, яку необхідно набрати проекту для включення до переліку проектів, з яких визначаються проекти переможці, становить:

для проектів до 100,0 тис. грн - 100 голосів; до 500 тис. грн - 100 голосів на кожні наступні 100 тис. грн запланованого обсягу бюджетних видатків на проект, враховуючи обов’язковий резерв (із заокругленням до сотень тисяч з надлишком); понад 500 тис. грн - 50 голосів на кожні наступні 100 тис. грн запланованого обсягу бюджетних видатків на проект, враховуючи обов’язковий резерв (із заокругленням до сотень тисяч з надлишком).

Звісно, що на етапі голосування переможуть ті проекти, в яких буде найвищий рейтинг, який визначається за такою формулою: Р=КГ/Б, де: Р - рейтинг проекту; КГ - кількість голосів, які віддані за проект; Б - сума бюджетних коштів, необхідна для реалізації проекту.

Відповідно чим більше голосів, тим вище рейтинг, а з ним збільшуються шанси перемогти та втілити проект у життя.

Для батьків у першу чергу цікаві проекти, які стосуються дітей. Це спортивні та ігрові майданчики, футбольні поля або баскетбольні чи волейбольні арени тощо.

Одне із самих наболілих питань для мене як батька - це існуючі дитячі майданчики біля місця проживання.

Ці майданчики побудовані більше 30 рокі тому, фізично та морально застарілі і вже не в змозі забезпечити розвиток дітей. Більш того, деякі їх елементи є небезпечними.

Так виник проект №165 «Створення сучасних Дитячих оздоровчо-розважальних ансамблів на проспекті Академіка Глушкова» https://gb.kyivcity.gov.ua/projects/165.

Проект 165, або як я його скорочено називаю – ДОРА, це по суті створення на базі старих трьох нових дитячих майданчиків з розширеними можливостями.

 

Проект ДОРА - це декілька сегментів у кожному майданчику для дітей різних вікових груп (від 2 до 7 років, від 7 до 13 та для тих, хто старше 13 років). Проектом також передбачено створення на кожному ДОРА окремого сегмента з вуличними тренажерами для батьків, які доглядають за дітьми і не хочуть гаяти свій час.

Також зазначеним проектом передбачено безпечне гумове покриття та сучасні ігрові та спортивні комплекси.

У рамках проекту Громадського бюджету у кожного з батьків є можливість створити свій унікальний проект, який буде актуальним саме для тієї місцевості, де проживають, навчаються або проводять своє дозвілля їх діти.

Скористайтесь цим проектом, бо наші діти заслуговують на найкраще.

 Корисні посилання:

  1. Різні корисні інструкації https://gb.kyivcity.gov.ua/help/instructions
  2. Відеоінструкція “Як проголосувати за проект” https://gb.kyivcity.gov.ua/pages/instruktsIya-yak-progolosuvati-za%20proekt
  3. Положення про Громадський бюджет міста Києва http://kmr.gov.ua/uk/provisions-public-budget
  4. Пам’ятка-малюнок “Як проголосувати за громадський проект” https://drive.google.com/file/d/1Nn-fZIkNpx3OO2NAAIqaHfwqqUGpHln3/view

Контакти

  • 0938869434

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.