bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

5 кроків назустріч креативній економіці, які повинні зробити підприємці
01.08.2018

Які зусилля з боку безпосередніх гравців ринку допоможуть створити сектор економіки, що динамічно розвивається ?

Розвиток креативної економіки — це двосторонній процес, який вимагає і чітко сформульованої державної політики, і участі підприємців. Держава зробила перший крок і з червня в Законі України «Про Культуру» з’явилося визначення креативних індустрій. Які відповідні зусилля з боку безпосередніх гравців ринку допоможуть створити сектор економіки, що динамічно розвивається?
 
Обмін ідеями
 
Потужний двигун інновацій — культура обміну ідеями. Вчіться цьому закордоном і розвивайте в нашій країні. Намагайтеся йти на цікаве співробітництво з іншими креативними підприємцями в Україні та шукати іноземних партнерів. У цьому допоможуть візити на профільні виставки і конференції, участь в конкурсах, стажування у великих компаніях і програмах обміну досвідом. Все це підвищує видимість в індустрії і надихає на нові ідеї. Можливості для стажувань та обміну ідеями можна шукати на таких ресурсах як BigIdea, Culture & Creativity, Culture Bridges.
 
Об’єднуйтеся і відстоюйте свої інтереси
 
Приказка «Один в полі не воїн» актуальна навіть в світі нових технологій і креативних індустрій. Щоб лобіювати прийняття необхідних для CCI (Creative and Cultural Industries) законів та брати участь в розробці політик і стратегій, одного підприємства або підприємця мало. 
 
Для таких цілей потрібно об’єднуватися в асоціації та піднімати ці питання разом. Президент Національної туристичної організації Іван Ліптуга радить креативним підприємцям: «Створити робочу групу, написати стратегію, визначити необхідні ресурси, визначити відповідальних за її втілення в життя і підключити бізнес, щоб були інструменти державно-приватного партнерства».
 
Займайте вільні ніші
 
Креативна економіка в Україні тільки стає на ноги, тому є багато відсутніх ланок в самій галузі. Наприклад, в українській видавничій справі не сформований інститут літературних агентів, через що просідає весь сектор. Це можна виявити, проаналізувавши ланцюжок доданої цінності, про яку докладно говорить Володимир Воробей в своєму курсі для Culture and Creativity. 
 
І таких ніш багато в самих різних напрямках: урбаністика, Медіаменеджмент, фотографія, сучасне мистецтво, кіно, реклама, легка промисловість та дизайн.
Ринок, що динамічно розвивається, дарує багато можливостей, варто їх тільки розглядати.
 
Навчайте своїх клієнтів
 
Дуже часто покупці не згодні з вартістю креативного продукту/ послуги. Про це говорив майже кожен з 60 учасників дослідження, проведеного на базі Impact Hub Odessa для проекту Common Space for Creative and Cultural Industries, який співфінансується Європейським Союзом та спрямований на розвиток креативної економіки. 
 
Однак замість критики покупців, підприємці повинні пояснювати ціноутворення, говорити про вартість ідеї, розповідати про ціннісну пропозицію, грубо кажучи — навчати клієнта.
 
Навчайтеся самі
 
Не варто впадати в крайнощі і думати, ніби проблема тільки в невігластві оточуючих. Українським креативним підприємцям теж є чому повчитися. Згадане вище дослідження проекту Common Space for Creative and Cultural Industries виявило знання, яких найбільше не вистачає по відчуттю самих представників CCI: англійська мова, тайм-менеджмент, управління проектами, фінансовий менеджмент. 
 
Щоб оволодіти хоча б частиною з них, потрібно постійно вчитися і розвиватися. Можливо, варто знайти партнера, який покриє деякі з цих компетенцій, але тоді потрібно вміти працювати разом — дивись пункт перший.
 
Авторки: Єлена Підопригора, Валерія Шевченко
 
Ця публікація була підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Зміст публікації є виключною відповідальністю Impact Hub Odessa, і ні в якому разі не може розглядатися як точка зору Європейського Союзу.

Контакти

  • facebook.com/md.ua.creatives/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.