bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Фахівці протитуберкульозної служби Житомирської області пройшли тренінг «Лікарів без кордонів»
03.07.2018

Міжнародна гуманітарна медична організація «Médecins Sans Frontières» (MSF) / «Лікарі без кордонів» організувала п'ятиденний тренінг для фахівців протитуберкульозної служби Житомирської області.

Україна входить до  трійки країн Європи з найвищим рівнем за захворюваністю на мультирезистентний туберкульоз. Незважаючи на високий рівень поширення захворювання,  лікування хіміорезистентного туберкульозу є викликом через відсутність доступу до нових ліків. Проте в червні, в Україні зареєстровано один з препаратів нового покоління для лікування туберкульозу, Бедаквілін, і це є великим кроком до боротьби з хіміорезистентним туберкульозом.

Медичний координатор MSF в Україні Хачатур Малакян зазначає, що «туберкульоз, зокрема стійкий до ліків, передається через повітря від хворої людини здоровій. Ризик інфікування хіміорезистентним ТБ є більш високим серед тих, хто вже в минулому проходив лікування чутливого туберкульозу. Проте людина може заразитися одразу стійким до ліків туберкульозом, що робить ХР ТБ серйозною проблемою громадського здоров’я в країні».

Тренінг був сфокусований на провідних міжнародних практиках, включаючи останні доказові дослідження щодо лікування хіміорезистентного ТБ, пацієнт-орієнтованої комплексної моделі надання медичної допомоги пацієнтам з ХР ТБ, з використанням коротких стандартизованих схем лікування та нових препаратів, Бедаквіліна та Деламініда, заснованих на останніх рекомендаціях Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Також обговорювалися різноманітні практики діагностики ХР ТБ, особливостей ко-інфекці  ХР ТБ з ВІЛ, або з гепатитами, чи іншими хронічними захворюваннями, такими як діабет,  а також контроль щодо можливих побічних ефектів в процесі лікування ХР ТБ, і надання паліативної допомоги при необхідності.

Медичні працівники ознайомилися із провідними світовими практиками щодо лікування лікарсько-стійкого ТБ під час тренінгу. Це навчання зможе допомогти лікарям-фтизіатрам Житомирської області дізнатися як в світі борються з тими викликами, що є в інших країнах щодо лікування складних форм туберкульозу. Багато практик з діагностики, супроводу та лікування пацієнтів можна застосовувати в українських реаліях.

Тренінг проводив Дмитро Дончук, лікар-інфекціоніст, експерт та консультант з лікування ТБ від «Лікарів без кордонів», та запрошений тренер Дженніфер Фурін з Гарвардської медичної школи, доктор медичних наук, доктор філософії, лікар інфекційних хвороб та лектор щодо глобальної охорони здоров’я в світі.

Експерти з Центру громадського здоров’я МОЗ України та Національного інституту фтизіатрії і пульмонології ім. Ф.Г. Яновського НАМН України також були запрошені до участі в сесії тренінгу щодо питань епідеміології туберкульозу в Україні та обміну досвідом щодо лікування ХР ТБ в Україні.

У Житомирській області  «Лікарі без кордонів» впроваджують нові методи надання медичної допомоги пацієнтам з ХР ТБ, працюючи разом з медичними працівниками Житомирського обласного протитуберкульозного диспансеру. Проект здійснюється у партнерстві з Міністерством охорони здоров’я України та Управлінням охорони здоров’я Житомирської ОДА.

Контакти

  • https://www.facebook.com/msf.ukrainian/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.