bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Форум Активної Громади: як спонукати громадян до дій
26.06.2018

 Учасники з України, Азії та Африки ділилися досвідом щодо залучення громадян до процесу прийняття рішень та реформування в державі.

Чи можливий розвиток сусільства без його активних громадян? Як залучати населення до національних реформ та змін у країні? Якими методами спонукати громадян до дій? - Про це розповідали експерти й активісти з України, США, Камбоджі, Танзанії, Ефіопії та Зімбабве.

Форум АГ

Окрім презентації досліджень щодо залучення громадян, представлення найкращих практик підвищення рівня участі громадян у вирішенні місцевих та загальнонаціональних питань, учасники створили державу на Марсі.

Понад 200 представників різних країн протягом 21-22 червня зустрілися на Форумі Активних Громадян. Метою заходу було створити платформу для обміну досвідом громадських активістів з України, а також із Азії та Африки щодо залучення громадян до процесу прийняття рішень та реформування в державі.

Форум Актвиної Громад

З вітальними словами до учасників звернулися Ен Хоппер, в.о. Директора департаменту демократії та управління, USAID, Роланд Ковач, директор Програми сприяння громадській активності «Долучайся!» та Мейсон Інграм, Директор Пакт з питань демократії та управління, (м. Вашингтон, США). Після чого про історії успіхів у громадах розповіли: Олександра Скиба, заступник голови Інституту «Республіка», Анатолій Стоян, Михайло Будурович та Марія Тяжкун - регіональні координатори Всеукраїнської Ініціативи «Активна Громада».

«На форумі було висвітлено багато прикладів, як активність громад може протидіяти корупції влади, незаконним забудовам, заангажованим ЗМІ тощо. Мало бути чесним і не красти, треба володіти засобами і методами впливу на владу, не стояти осторонь щоб побудувати демократичну країну», - ділиться враженнями Андрій Гроза (м. Жмеринка).

 Наприкінці першого дня учасники поділилися на 20 груп, які представляли різні верстви населення та професії, та створювали країну на Марсі під час гри «Державотворення». У результаті вийшла така собі аграрна держава, у якій поважають права ЛГБТ, турбуються про культурний і духовний розвиток, але з низьким рівнем медицини, науки і повільним розвитком правоохоронної та військової справи.

Другий день пройшов за системою «баркемпу» – учасники самостійно обирали для себе навчальні та креативні сесії від провідних експертів громадських, державних та міжнародних організацій. Організатори підготували понад 20 сесій у межах 5 навчальних панелей, де кожен знайшов щось корисне для себе:
1. «Національні реформи»
2. «Інструменти прямої демократії»
3. «Організація креативних заходів»
4. «Навички професійного активіста»
5. «Вивчення міжнародного досвіду»

Форум Актвиної Г

«Кожна з майстерень була особливою по-своєму, від «Виступу на публіку..» до «Побудови діалогу з політичними партіями». Майстерні проходили не у форматі простих лекцій, вони одразу ж надавали можливість практики та гри. Кожен спікер горів своєю справою, що надавало ще більшого запалу кожному учаснику. На тренінгу: «Як активізувати громадян завдяки коучінгу?» від Олександри Скиба, ми дізналися практики мотивації громадян до участі у громадській активності. Дякуємо всім організаторам Форуму за високий рівень організації та усім учасникам за вашу привітність!» - говорить Марія Цінтсхадзе з м. Львів.

Варто зазначити, що Форуми Активної Громади проходять щорічно, і щоразу все більше активних людей долучаються до змін, надихаються історіями успіху та поширюють досвід. Організаторами форуму були: програма сприяння громадській активності «Долучайся!», Національний Демократичний Інститут та Інститут «Республіка».

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.