bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

На шляху до справедливості: в Маріуполі відбулося громадське обговорення
05.06.2018

30 травня 2018 року у Маріуполі постраждалі під час збройного конфлікту жінки разом із представниками компетентних державних органів обговорили, як можна досягти справедливості у ситуації, коли особу тримали в полоні, піддавали насильству, вчиняли інші протиправні дії.

Громадське обговорення «Відновлення справедливості для жінок і дівчат, які постраждали у збройному конфлікті на сході України» ініціювала правозахисна організація Східноукраїнський центр громадських ініціатив за сприяння Урядової уповноваженої з питань гендерної політики Катерини Левченко.

«Є ряд специфічних проблем, як стосуються суто жінок, про які в суспільстві мало говорять. Сьогодні присутні майже всі сторони, які мають бути включені в процес відновлення справедливості. Якою має бути ця справедливість: чи це репарації, компенсації, питання покарання злочинців, ступені цього покарання? Саме тому ми й ініціювали такий захід», - сказав голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко. Він запропонував формат обговорення у менших групах, де жінки і правоохоронці обговорили «що ж таке є справедливість» і «які існують перешкоди у встановленні справедливості». Після локальних обговорень відбувся загальний обмін думок, щоби спільно вирішити, які ж механізми необхідні на шляху встановлення справедливості.

«Такі обговорення допомагають почути тих, хто потребує і перекласти мову документів на мову нормативно-правових актів, розпорядчих документів, доручень, які на часі»,- зазначила Урядова уповноважена, взявши до уваги напрацьовані результати.

Одним із фокусів зустрічі стало обговорення питання гендерно-обумовленого насильства. Дослідниця центру Ганна Янова, яка працювала над звітом «Війна без правил: гендерно-обумовлене насильство, пов’язане зі збройним конфліктом на сході України», зазначила: «Конфлікт сприяв тому, що виникло дуже багато різних порушень прав людини. Це і обстріли, і примусові зникнення, вбивства, катування. Є різні відповідальні особи, різна специфіка, але є одне спільне – люди хочуть відновити справедливість: знайти компенсацію чи судове рішення, знайти винних, тіло особи, яка зникла».

Катерина Левченко розповіла про основні напрямки та завдання державної політики в Україні на 2018 рік і наголосила на тому, що у дискусії взяли участь представники різних державних органів: національної поліції, судів, СБУ, соціального захисту та спостерігачі з ОБСЄ. Урядова уповноважена звернула увагу, що в Україні йде процес підготовки суддів, які розглядатимуть пов’язані з насильством справи, скоєні у ситуації конфлікту, а також на те, що не оминається питання надання психологічної та інших видів допомог. Важливою на заході була і присутність поліції, оскільки, за словами Катерини Левченко, внутрішні процедури запобігання розслідуванню є сьогодні більш актуальними, ніж внесення змін в законодавство, необхідними для запобігання тих чи інших видів насильства навіть серед представників правоохоронних органів.

Серед учасників були жінки, які зазнали насильства, перебували в полоні, родичі загиблих, особи, які втратили житло чи воно було пошкоджено під час обстрілів. Учасниці проживають на підконтрольній Україні території на сході України, мають переважно статус внутрішньо-переміщених осіб. Всі вони поділилися тим, як бачать доступ до правосуддя.

«Я хочу, щоб те, що пережила я, більше ніхто з жінок не пережив, тому я всі чотири роки всіляко намагаюся допомогти, давати приклад, що важливо розказати про свою проблему», - поділилася колишня полонена. «У вас родича вбили. Ну добре, ми вам за це заплатимо. Але ж родича це не поверне. Компенсація матеріальна має бути, але чи відновлює це справедливість?», - задалася питанням одна з потерпілих.

Робота правоохоронних органів, питання матеріальної компенсації, соціальних програм, психологічної і медичної допомоги порушувалися кожною з груп. Результати обговорення були передані Катерині Левченко для унормування на законодавчому рівні.

Захід було проведено за підтримки Шведського інституту та Державного Департаменту США.

Контакти

  • Східноукраїнський центр громадських ініціатив
  • [email protected]
  • + 38 (063) 640 96 40
  • + 38 (044) 578 14 38
  • http://totalaction.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.