bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Полтаві запустять онлайн-сервіс для комунікації поліції та громади
30.05.2018

5 червня 2018 року у Полтаві розпочне свою роботу інтернет-майданчик Bezpechne community, де жителі зможуть комунікувати з поліцією.

Про це повідомила керівниця проекту «Взаємодія поліції та громади» ГО «Київ мрії» Анастасія Багній на засіданні секторальної платформи «Безпека у громаді» Асоціації ОТГ, що відбулося нещодавно в Києві. Онлайн-сервіс вже працює в столиці та Тернополі. Функціонування сайту поки що оплачується донором – Міжнародним Фондом «Відродження». Але в майбутньому, якщо комунікаційний майданчик матиме попит, кошти на модератора виділятиме місцевий бюджет. Принаймні, такі плани у команди проекту.

Наразі онлайн-сервіс у Полтаві ще не активний, але перехід на нього з сайту поліції вже є. Посилання знаходиться у розділі «Громадянам» - «Сайт взаємодії поліції та громади».

Де знаходиться сайт

На сайті користувачі зможуть:

  • поставити питання поліції та отримати відповідь на нього,
  • переглянути питання та відповіді сусідів,
  • дізнатись, хто місцевий дільничний інспектор.

Основою сервісу є Google-карта, на якій з’являються питання та відповіді на них.

Анастасія Багній наголошує, що сайт не є аналогом служби 102 та призначений для вирішення неоперативних питань.

anastasiya bagniy

Анастасія Багній презентує сервіс представникам громад, що входять до Асоціації ОТГ. Фото: Людмила Чванько

Як це працює

Користувач описує проблему, або ставить запитання. За потреби додає фото і проходить коротку реєстрацію: вказує своє ім’я та електронну адресу, щоб можна було з ним зв’язатися. Меседж спочатку потрапляє до модератора. Якщо з повідомленням все гаразд – воно з’являється на мапі, стає загальнодоступним. Питання без відповіді позначаються червоними піктограмками.

карта

Фото: Скрін з сайту

Після того, як звернення користувача вже опубліковане, модератор направляє його до поліції, де визначають, яке саме управління займається заявленою проблемою, та готують відповідь. Наприклад, у Києві команда проекту тісно співпрацює з відділком зв’язків з громадськістю управління патрульної поліції.

У формуванні відповіді за потреби беруть участь не лише поліцейські, а і юристи. Налагоджена співпраця з центрами надання безоплатної правової допомоги й з юридичними клініками Національної академії внутрішніх справ. Якщо питання не в компетенції поліції, воно перенаправляється у відповідну інстанцію. Однак користувачеві модератор радить й самому звернутися у компетентний орган, аби реакція була швидшою. Відповідь додається до питання, і піктограма на мапі змінюється на зелену.

Анастасія Багній зазначає, що команда проекту може ініціювати створення робочих груп для обговорення та вирішення питань, які стосуються не лише поліції, а й іншої структури.

В планах в Тернополі запустити пілотний проект «кабінет дільничного». Користувач матиме можливість написати приватне повідомлення своєму дільничному офіцеру поліції. А у Києві – «кабінет поліцейського», де кияни зможуть залишати офіційне звернення до поліції.

З якими питаннями найчастіше звертаються (приклад Києва)

типи звернень

Фото: Скрін з презентації Анастасії Багній

Як під’єднати до сервісу своє місто/ОТГ

Експертка говорить, що технічно підключити місто неважко, треба лише додати до сервісу карту необхідного населеного пункту і створити адміністратора цього сервісу. Далі діло за громадою – адміністрування та наповнення.

- Ми даємо можливість регіональним представникам протестувати цей інструмент, щоб зрозуміти, чи потрібен він їм. А далі в планах, щоб вони перевели його фінансування вже на місцеві бюджети. Тому що фонд не зможе постійно фінансувати цей проект, - коментує Анастасія Багній.

За словами керівниці проекту, кошти знадобляться лише на оплату роботи модератора. Щодо технічної підтримки, то її гарантують розробники.

Автор: Людмила Чванько, координаторка проекту «Шерифи для нових громад» у Полтавській області

P.S. Публікація підготовлена в рамках проекту «Шерифи для нових громад» за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Міжнародного Фонду Чарльза Стюарта Мотта. Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров’я» та Громадською організацією «Інформаційний ресурсний центр «Правовий простір».

Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду «Відродження» та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Контакти

  • Проект «Шерифи для нових громад»
  • БО «Фонд милосердя та здоров’я»
  • [email protected]
  • 0552 265 039
  • https://www.facebook.com/KCHFoundation

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.