bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадський бюджет
26.04.2018

В Україні досить швидкими темпами розвивається електронна демократія та її інструменти. Громадський бюджет є одним з основних інструментів електронної демократії в Україні.

Що нам дає громадський бюджет? По-перше, це шанс реально вплинути на місце проживання для населення. По-друге, це дає можливість громадянам міста, а не міським депутатам, вирішувати, на що саме підуть виділені кошти. Крім цього, голосування відбувається прозоро і населення може впливати на цей процес, просуваючи цей проект, кожен може подати заявку і точно знати коли буде зрозуміла її доля (не потрібно оббивати пороги державних установ), всі наочно можуть побачити реалізацію проекту та проконтролювати її.

Процес громадського бюджету можна поділити на п’ять основних етапів. Ц етап реєстрації проектів, етап попередньої експертизи, етап інформаційної компанії і, відповідно за ним іде етап голосування та етап безпосередньої реалізації найуспішніших проектів.

На етапі реєстрації автор проекту повинен чітко прописати конкретні проблеми  та цілі і задачі, яким ця проблема вирішується. На етапі експертизи відбувається спільне засідання органів міської влади та авторів проектів для спільного вдосконалення та обміну досвідом між владою та населенням, з метою ефективної реалізації проектів та вирішення поставлених проблем. Наступним етапом є етап інформаційної компанії, яка проходить за прямою участю і під керівництвом автора для популяризації ідеї проекту і, таким чином, збору найбільшої кількості голосів. Голосування непростий етап, проте, якщо автор успішно пройшов етап експертизи та проводив активну програму інформування населення, сформував команду і рухається потужним ешелоном до етапу голосування він отримає перемогу. 

На сьогоднішній день вже реалізовано ряд цікавих проектів. Перший такий проект це відкрита політехнічна лабораторія «Lampa». Вона була створена з ініціативи групи студентів та викладачів Київського Політехнічного інституту ім. Сікорського в бібліотеці КПІ. Зараз вона використовується для вивчення електроніки, проведення досліджень, розробки і створення прототипів. Всі студенти та громадяни Києва мають безкоштовний доступ до обладнання та освітніх заходів.

Другий проект має назву «ZOO-урок»: просвітницький цикл гуманного поводження з тваринами для школярів. Метою проекту є закріплення отриманих зоологічних знань та формування відповідального і гуманного відношення до тварин у дітей шкільного віку, а також популяризація зоопарку, як науково-просвітницького центру. Дуже важливо, що в рамках розвитку у дітей гуманного відношення до тварин проект розвиває гуменне відношення до всього живого і до навколишного світу, зокрема. Вже сьогодня 7 шкіл пройшли 5 уроків із весняного циклу ЗооКрок.

Це звичайно не всі проекти, а лише найцікавіші. Проекти, які подаються до громадського бюджету вирішують проблеми найрізноматніших сфер життя населення. Найпопулярнішою сферами є освіта, спорт, навколищне середовище, громадянське суспільство тощо.

Статтю підготовлено в рамках реалізації проекту «Громадянська освіта та електронна демократія», який реалізується Академією навичок (http://skillsacademy.com.ua/), Асоціацією інноваційної та цифрової освіти, Українською Студентською Спілкою, за підтримки партнерів: Швейцарська Конфедерація, Міністерство освіти і науки України, Інститут модернізації змісту освіти МОН.

Контакти

  • Проект «Громадянська освіта та електронна демократія»
  • Академія навичок
  • [email protected]
  • +380631357023
  • http://skillsacademy.com.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.