bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

На Сумщині відбувся Форум «Органічне виробництво Сумщини: технології та бізнес-моделі»
06.04.2018

На Сумщині відбувся форум «Органічне виробництво Сумщини: технології та бізнес-моделі», організований Центром підтримки бізнесу міста Суми, за підтримки ЄБРР в межах ініціативи «EU4Business» Європейського Союзу.

Сумська область характеризується істотним потенціалом для розвитку сільського господарства,  біля 20% населення області зайняті у даному секторі економіки. Однак, на даний момент менше 10 господарств регіону впроваджують сертифіковані технології органічного виробництва.

Основна увага форуму була спрямована на обговорення оптимальних бізнес-моделей ведення органічного виробництва, зокрема на розгляді практичних механізмів забезпечення економічної ефективності органічного виробництва на Сумщині.

15 березня 2018 р. форум зібрав разом понад 170 учасників – представників мікро-, малого та середнього бізнесу у галузі сільського господарства, зокрема, індивідуальні селянські та фермерські господарства, які застосовують або планують застосовувати технології органічного виробництва. Також у форумі взяли участь представники громадських організацій, науковці ВНЗ м.Суми та журналісти.

Захід відкрили голова Сумської обласної державної адміністрації, Тарас Савченко, керівник Центру підтримки бізнесу м. Суми, Тимур Халілов, аналітик Групи з фінансування та розвитку малого та середнього бізнесу Європейського банку реконструкції та розвитку. Модерував форум Андрій Мараховський, голова громадської спілки “Органічна Україна. Північ”.

Програма форуму складалася з двох частин.

Перша частина складалася з коротких змістовних виступів запрошених спікерів щодо застосування сучасних агротехнологій в органічному виробництві з метою формування сталої бізнес-моделі господарювання – учасникам були презентовані реально діючі бізнес-моделі вирощування дикорослих лісових ягідних рослин (суниці, чорниці, брусниці тощо), органічного грушевого саду, вирощування трюфелю, організації пермакультурного лісо-саду, застосуванню мікоризних інокулянтів.

Учасникам були презентовані можливості співпраці з Європейським банком реконструкції та розвитку для малих і середніх підприємств Сумщини, також йшлося про державну та регіональну фінансову підтримку дрібнотоварного виробника органічної продукції.

Друга частина форуму проходила у форматі чотирьох паралельних заходів:

  • воркшоп-практикум «Ягідна ферма «Ромен-Фрут»: традиційна та органічна. Реалії, кооперація як форма сталого розвитку бізнесу. Стратегія розвитку Ягідного кооперативу. Умови участі малих та середніх господарств»;
  • семінар «Технології підвищення економічної ефективності органічного виробництва»;
  • семінар «Клуб органічного землеробства»: історії успіху в органічному малому бізнесі. Екопоселення на Сумщині;
  • семінар-практикум «Впровадження системи ХАССП, ISO. Міжнародні стандарти сертифікації продукції в Україні».

Даний формат форуму дозволив учасникам жваво обговорювати та аргументовано дискутувати про ягідний бізнес, успішний досвід впровадження енергозберігаючих технологій, ринок збуту трюфелю, міжнародну сертифікацію продукції, екопоселення на Сумщині.

Підсумовуючи захід, Тарас Савченко, керівник Центру підтримки бізнесу м. Суми, зазначив: «Мета даного форуму полягала не лише в тому, щоб проінформувати учасників про щось цікаве, а показати реальні бізнес-моделі і дати механізми, які вони можуть імплементувати в своєму господарстві. Чому ми це організували на початку березня – щоб учасники могли послухати, познайомитись та обмінятись контактами з консультантами та експертами  і використати корисні поради вже в поточному році для удосконалення своєї виробничої діяльності в сфері органічного виробництва».

Форум проходив на базі Конгрес-центру СумДУ.

Контакти

  • Центр підтримки бізнесу м. Суми
  • [email protected]
  • 050 407 3354
  • www.fb.com/business.support.centre.sumy/
  • м. Суми вул. Покровська 9/1 оф. 158

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.