bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Переселенці на Закарпатті прагнуть брати повноцінну участь у житті місцевих громад
30.03.2018

28 березня 2018 року в Ужгороді відбулася дискусія «Можливість вибирати – це право чи привілеї?»

Правозахисники, громадські активісти, представники місцевої влади та політичних партій Закарпаття, переселенці обговорили проблеми участі внутрішньо переміщених осіб та трудових мігрантів у місцевій демократії, а також основні аспекти законопроекту №6240 «Про забезпечення доступу до виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян».

Цей документ був зареєстрований у ВР рівно рік тому (27 березня 2017 р.). Законодавчі зміни були розроблені та запропоновані народним депутатам експертами громадських організацій, які займаються питаннями реформування виборчого законодавства, а також тими, що опікуються правами внутрішньо переміщених осіб (ВПО)*. Попри актуальність, законопроект досі не винесений на розгляд та, не зважаючи на регламент, не розглянутий Комітетом з питань правової політики та правосуддя. Таким чином, близько 4% українських виборців залишаються без права голосу. Через неврегульованість законодавства, переселенці вже четвертий рік не можуть скористатися одним із базових конституційних прав громадянина, не маючи можливості повноцінно реалізувати своє виборче право.

Станом на 5 березня 2018 року, за інформацією Міністерства соціальної політики, в Україні зареєстровано 1 489 659 вимушених переселенців. У місті Ужгороді ця цифра складає 1639 осіб, що є найбільшою на Закарпатті. Загалом в області мешкає 3587 переселенців з Донбасу та Криму.

У якості «книг» «Живої бібліотеки» виступили переселенці, які мешкають на Закарпатті: Алла Мустафаєва, лікар, яка через Мукачівський суд у 2016 році намагалась довести своє право участі у виборчому процесі на місцевому рівні; Ігор Тодоров, професор Ужгородського Національного університету; Яна Мурзаєва, засновник бренду  The Fashion Room, стиліст, персональний шопер, візажист.

Як було відзначено, законопроект №6240 відповідає вимогам міжнародних стандартів щодо надання однакових виборчих прав усім громадянам, створює нові можливості для громади.

За словами Святослава Бабіля, цей законопроект може вирішити частину проблем виборчих прав громадян. “Нам, громадянам, цікаво, якою є позиція державного органу, чи відповідає цей законопроект державній політиці, чи ні. Дайте нам відповідь! Нехай у сесійній залі відбудеться голосування – або більшість депутатів його підтримає, або – ні”, – зауважив координатор Громадянської мережі ОПОРА в Закарпатській області.

Інший учасник дискусії – Микола Яцков (ГО «Інститут Республіка») наголосив, що надання можливостей для голосування на місцевих виборах переселенцям та трудовим мігрантам – одне з першочергових завдань держави.

* Законопроект розробили експерти ВГО «Громадянська мережа ОПОРА», ГО «Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ», Міжнародної фундації виборчих систем (IFES), народні депутати України. Також були залучені представники громадських організацій «Донбасс SOS», Центр інформації про права людини, «Крим SOS», благодійних організацій «Благодійний Фонд «Право на Захист» та «Благодійний фонд «Восток SOS». До обговорення проекту Закону долучалися члени міжвідомчої Робочої групи з удосконалення законодавства у сфері прав людини ВПО при Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та ВПО (включаючи представників Агентства ООН у справах біженців та Ради Європи).

Цей захід реалізується ГО «Закарпаття-Донбас» в коаліції з громадською організацією «Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за підтримки Британської допомоги від уряду Великої Британії. Це – складова постійної спільної роботи зі зміцнення демократичного прогресу в Україні, яка підтримується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерством міжнародних справ Канади та урядом Великої Британії. Будь-які думки, викладені у цьому документі, належать автору і не обов’язково відображають погляди USAID, уряду США, Міністерства міжнародних справ Канади, уряду Канади або уряду Великої Британії.

Контакти

  • ГО «Громадський холдинг «Група впливу»
  • [email protected]
  • 050 477 0800
  • https://www.facebook.com/grupa.vplyvu/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.