bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Харкові підвели перші підсумки реалізації стратегії розвитку громадянського суспільства
29.03.2018

Закінчення 2017 та початок 2018 року в Україні відзначилися значною активністю регіональних інститутів громадянського суспільства у супроводі реалізації Національної стратегію сприяння розвитку громадянського суспільства на рівні областей.

Серед основних причин такої активності можна відзначити високу пасивність та бездіяльність регіональних координаційних рад (створених на виконання Указу президента України №68/2016 «Про сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні»), створення Всеукраїнської та 24 обласних коаліцій для громадського супроводу реалізації на регіональному рівні Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016-2020 роки (Далі – Національна стратегія).

До Всеукраїнської коаліції увійшли представники з кожного регіону України, тож робота з супроводу реалізації Національної стратегії поширюється на усі області України. Для забезпечення об’єктивності моніторингу та можливості повного охоплення території областей були створені регіональні коаліції сприяння розвитку громадянського суспільства, до яких увійшли громадські організації та благодійні фонди.

Однією з останніх було створено регіональну коаліцію в Харківській області, координатором якої було обрано голову ради ГО «Нова Енергія» Віталія Филенка.

Діяльність регіональної коаліції сприяння розвитку громадянського суспільства в Харківській області в за перші 6 місяців представлені нижче:

За результаті діяльності  регіональної коаліції було виявлено, що наведені нижче:

1. Координаційна рада існує лише формально, засідання проводились тільки 3 рази, останнє – у квітні 2017 року.

2. Мало хто чув про існування Національної стратегії, Планів заходів з реалізації Національної стратегії (Далі – План заходів), та інших документів, пов’язаних з даною темою.

3. Обласна цільова програма сприяння розвитку громадянського суспільства у 2017 році була виконана лише на 25%, а фінансування для її виконання взагалі не надходило.

4. Звіт про виконання Плану заходів публікується на сайті ОДА, але дуже важко ідентифікувати проведені заходи з основними завданнями Плану заходів

5. Громадськість бере участь у прийнятті рішень щодо розробки та затвердження суспільно-значущих проектів документів лише на папері. В дійсності, більшість людей взагалі не поінформована про проведення консультацій з громадськістю та їх результати.

Проведені дослідження показують, що діяльність з розвитку громадянського суспільства триває, але більшість завдань виконуються неналежним чином, тому досягнення запланованих цілей гальмується. Сподіваємось, що надалі результати реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на 2016-2020 роки  на регіональному рівні будуть покращуватись.

Довідка: 5 жовтня 2017 року ГО «Нова Енергія» увійшла до складу Всеукраїнської коаліції для громадського супроводу реалізації на регіональному рівні Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016-2020 роки (Далі – Національна стратегія), яка була створена в рамках проекту «Громадський супровід реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на 2016-2020 роки на регіональному рівні», який виконує «Асоціація сприяння самоорганізації населення» за участі партнерських організацій за підтримки Програми розвитку ООН.

Метою створення коаліції було об’єднання зусиль усіх зацікавлених сторін у процесі громадського супроводу реалізації Національної стратегії шляхом поєднання громадського моніторингу з інформаційно-методичною підтримкою виконання передбачених цією стратегією завдань, створення в Україні сприятливих умов для розвитку громадянського суспільства, впровадження механізмів демократії участі, налагодження ефективної взаємодії між громадськістю, органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.

Завданням коаліції стало:

1. Здійснення регулярного громадського моніторингу ходу виконання указу Президента України від 26.02.2016 № 68/2016 та реалізації завдань Національної стратегії, затвердженої цим указом, зокрема:

- створення, якісного складу та результативності діяльності створюваних при ОДА регіональних коордрад з питань сприяння розвитку громадянського суспільства;

- ухвалення, виконання та актуалізація регіональних програм сприяння розвитку громадянського суспільства;

- ухвалення та виконання регіональних планів заходів щодо реалізації Національної стратегії на регіональному рівні.

2. Регулярне інформування ОДА про хід реалізації Національної стратегії на регіональному рівні, надання рекомендацій щодо удосконалення цього процесу.

3. Надання консультативно-методичної допомоги представникам органів публічної влади та ОГС, які беруть безпосередню участь у реалізації Національної стратегії, при створенні та організації діяльності регіональних Коордрад, розробці, реалізації та актуалізації регіональних програм розвитку громадянського суспільства та планів заходів з виконання Національної стратегії на регіональному рівні.

4. Співпрацювання з Коордрадою та з ОГС, які забезпечують реалізацію Національної стратегії на загальнодержавному, регіональному та місцевому рівнях.

5. Обмін досвідом, розповсюдження кращих практик реалізації Національної стратегії на регіональному рівні через ЗМІ, Інтернет-ресурси та комунікативні заходи.

6. Сприяння проведенню навчальної роботи із представниками органів публічної влади та лідерами громадських утворень щодо належної організації даної роботи в регіонах.

7. Регулярне інформування населення, органів влади та ОГС про хід реалізації Національної стратегії  через ЗМІ, Інтернет-ресурси та публічні заходи.

Контакти

  • ГО «Нова Енергія»
  • [email protected]
  • +380979257249
  • http://nova-energiya.org/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.