bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Право на отримання державної допомоги при народжені дитини має кожна жінка
22.03.2018

Фахівчиня відділу «Бахмутське бюро правової допомоги» допомогла громадянці у поновленні їй виплати державної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

18.08.2017 року до відділу «Бахмутське бюро правової допомоги» Краматорського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась жінка за правовою допомогою у відновленні виплат на дитину до досягнення нею трирічного віку.

Жінка не отримувала щомісячну грошову допомогу по догляду за дитиною, оскільки не звернулась за її призначенням протягом встановленого 12 місячного терміну. Зазначений строк був нею пропущений з об’єктивних причин, а саме вона в зв’язку з проведенням АТО на території Донецької області виїхала з місця постійного проживання в смт. Зайцеве Горлівського району Донецької області до м. Краматорська та отримала статус внутрішньо переміщеної особи. Їй було призначено державну допомогу по догляду за дитиною до осягнення нею трирічного віку. В квітні 2016 року вона повернулась до смт. Зайцеве Горлівського району, відповідні виплати були припинені. Через рік, в квітні 2017 року вона приїхала в м. Бахмут, де зареєструвалась як внутрішньо переміщена особа та звернулась до Управління праці та соціального захисту населення Бахмутської міської ради із заявою про виплату заборгованості щомісячної грошової допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

На що отримала відмову з посиланням на п.13 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 27.02.2001 року за № 1751, згідно із яким звернення за поновленням виплати допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку повинно надійти не пізніше дванадцяти місяців після припинення виплати допомоги.

Наказом Краматорського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги від 23.08.2017 № 746-б було уповноважено для здійснення представництва інтересів клієнта заступника начальника відділу «Бахмутське бюро правової допомоги» Маргариту Матченову, якою було підготовлено позовну заяву та представлено інтереси Галємової О.В. в суді.

Обгрунтовуючи вимоги, фахівчиня Бахмутського бюро правової допомоги посилалась на рішення Конституційного Суду України від 08.06.2016 року №3-рп/2016, яким визнаний таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), абзац сьомий частини дев’ятої статті 11 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21 листопада 1992 року № 2811-XII, з наступними змінами, згідно з яким виплата допомоги при народженні дитини припиняється « у разі виникнення інших обставин».

Конституційний суд України зазначив, що дискреційні повноваження органу державної влади щодо припинення виплати допомоги при народженні дитини мають бути однозначно визначені у Законі. Натомість існування в ньому нечітко визначеного переліку підстав для припинення виплати допомоги при народженні дитини і наявність у органів соціального захисту населення таких дискреційних повноважень без визначення їх меж у Законі може призвести до порушення права особи на отримання допомоги при народженні дитини. Законодавче врегулювання підстав для припинення виплати допомоги при народженні дитини, передбачене в абзаці сьомому частини дев’ятої статті 11 Закону, свідчить про недотримання принципу правової визначеності як елемента принципу верховенства права, гарантованого частиною першою статті 8 Основного Закону України.

Таким чином, припинення виплати допомоги позивачу відбулось не з підстав передбачених цими нормами.

Артемівським міськрайонним судом, позов визнано обгрунтованим, та 09 лютого 2018 року прийнято рішення, яким вимоги позивачки задоволені, дії Управління праці та соціального захисту населення Бахмутської міської ради визнано неправомірними.

Таким чином, фахівчиня Бахмутського бюро правової допомоги довела право клієнтки на отримання державної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтесь до установ системи безоплатної правової допомоги:

Краматорський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги Донецька область, м. Краматорськ, вул. Академічна, буд.20 тел: (099) 266-91-62

Торецьке бюро правової допомоги - м. Торецьк, вул. ГероївПраці, 3, тел.: (099) 478-67-48,

Костянтинівське бюро правової допомоги - м. Костянтинівка, вул. Театральна, 5, тел.: (099) 621-91-72

Дружківське бюро правової допомоги - м. Дружківка, вул. Короленка, 1, тел.: (095) 926-42-07,

Добропільське бюро правової допомоги - м. Добропілля, вул. Незалежності, 35, тел.: (095) 209-70-74,

Слов’янське бюро правової допомоги - м. Слов’янськ, вул. Університетська, 47, тел.: (066) 368-00-63

Бахмутське бюро правової допомоги - м. Бахмут, вул. Василя Першина, буд. 11, тел.: (050) 654-76-61,

Авдіївське бюро правової допомоги - м. Авдіївка, вул. Молодіжна, буд.1, тел.: (050) 545-56-78,

Лиманське бюро правової допомоги - м. Лиман, вул. Пушкіна, буд. 12 б, тел.: (095) 688-54-64,

Олександрівське бюро правової допомоги - смт. Олександрівка, вул. Самарська, 5, тел.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103

Контакти

  • Бахмутське бюро правової допомоги
  • (050) 654-76-61
  • м. Бахмут вул. Василя Першина буд. 11

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.