bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Електронні сигарети не допомагають кидати курити
23.02.2018

Використання електронних сигарет під час відмови від куріння зменшує шанси кинути курити. Такого висновку дійшли науковці Каліфорнійського університету Сан-Франциско (США) Стентон Гленц, Маргарет Кулик, Надра Ліша, проаналізувавши результати крос-секторального опитування, проведеного Євробарометром серед 12608 осіб у 27 державах-членах ЄС та в Великій Британії. Так, результати показали, що поява електронних сигарет в ЄС та Великій Британії негативно впливає на процес відмови від куріння звичайних сигарет.

Це є першим широкомасштабним дослідженням взаємозв’язку між використанням електронних сигарет та рівнем відмови від куріння, у порівнянні з тими, хто не користується електронними сигаретами в процесі припинення куріння.

Описані результати зокрема піддають сумніву нещодавні рекомендації Державної агенції громадського здоров’я Англії (Public Health England), аби британські медичні заклади почали продавати електронні сигарети пацієнтам і створили зони для «паріння». Так, нове дослідження показує, що виконання рекомендацій Державної агенції громадського здоров’я Англії сприятиме тому, що люди продовжуватимуть курити сигарети. Тобто реалізація політики, яка активно сприяє використанню електронних сигарет, суттєво посилить тютюнову епідемію.

Як виявилось, прихильники використання електронних сигарет, проаналізувавши дані, отримані в результаті того самого опитування Євробарометра, зазначили, що постійні користувачі електронних сигарет кидають курити частіше, ніж ті, що користуються е-сигаретами рідше – і це є правдою. Проте вони лишили поза увагою ще одну велику групу курців - тих, що зовсім не користувались електронними сигаретами під час відмови від куріння.

Один із дослідників Каліфорнійського університету Стентон Гленц зазначив: «Наш аналіз охопив усіх курців, включно з тими, хто не вживав е-сигарети. І ми порівняли, як вдавалось кидати курити цим трьом групам. Ми виявили, що «постійні» користувачі електронних сигарет кидають курити частіше, «непостійні», однак і ті, й інші кидають курити рідше, аніж люди, які не користувалися електронними сигаретами взагалі».

Тому дослідники сподіваються, що органи охорони здоров’я Великої Британії відмовляться від своєї безвідповідальної та небезпечної політики сприяння використанню електронних сигарет для припинення куріння, особливо в лікарнях та медичних закладах.

Наразі в Україні ситуація з електронними сигаретами є неврегульованою, не існує навіть вікових обмежень для продажу цих пристроїв. Окрім того, індустрія активно використовує маркетингові інструменти для просування електронних сигарет серед молоді та дітей, що може спровокувати появу нового покоління залежних від нікотину. За даними ESPAD, кожен п’ятий підліток в Україні вже пробував електронну сигарету.

Аби на законодавчому рівні врегулювати ринок електронних сигарет в Україні, необхідно прийняти законопроект №2820. Він передбачає контроль за використанням електронних сигарет відповідно до стандартів ЄС (директиви 2014/40/ЄС) та Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, запроваджуючи вимоги до маркування, вмісту та продажу електронних сигарет і заправних картриджів до них.

Для контактної інформації: Тотовицька Оксана, медіа-координатор Українського центру контролю над тютюном ГО «Життя», +38(063) 261 74 05, (044) 234 93 20, [email protected].

При передруку інформації з прес-релізу посилання на Український центр контролю над тютюном.

 

Контакти

  • Український центр контролю над тютюном ГО «Життя»
  • [email protected]
  • +38(063) 261 74 05
  • (044) 234 93 20

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.