bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Презентація проекту «Емігрантки» (Житомир)
07.02.2018

6 лютого 2018 року у Gnatyuk Art Center ГО «Скриня корисних справ» презентувала міжнародний канадсько-український фотопроект «Емігрантки», представлений Незалежною Медіа Платформою «НАШІ» (Канада).

Автори проекту - Устина Стефанчук, Оксана Шишина-Ковалик, які записали відеозвернення до учасників дискусії, розповіли, як виникла ця ідея: «Цей проект народився з розмов подруг між собою. Подруг, які в силу дуже різних обставин виїхали за кордон. Їхні розмови за кавою наштовхнули нас на думку, що ці історії не проговорені.  Між ними особисто не проговорені, для ширшого загалу, взагалі для України не проговорені».

Фотограф  Назар Цюрпіта не просто зобразив українських емігранток в національних строях у сучасному урбаністичному просторі. Кожне фото – це історія сама в собі, і український костюм символізує сутність, культурну приналежність, а також весь позитивний і негативний досвід, привезений емігрантками з дому. Окремою частиною є реальні історії з життя емігранток.

Учасники публічної дискусії довкола теми еміграції українських жінок поділилися власним досвідом, який здобули під час перебування за кордоном.

Лайфхаками життя та адаптації у Польщі у своєму відеозверненні поділилась Оксана Литвиненко, жителька міста Торунь, яка з 2003 року живе у Польщі, а тепер займається громадською діяльністю, активно захищаючи права жінок.

Журналістка Тетяна Гордієнко, авторка циклу публікацій про емігранток у інтернет-виданні WoMo, розповіла про стереотипи, пов’язані із сприйняттям теми еміграції самими жінками, українським суспільством та спільнотами різних країн.

Галина Фесюк, очільниця кадрового підрозділу заводу «Біомедскло», яка навчалася у Німеччині, відмітила, що еміграція сьогодні – це виклик для роботодавців, котрі мають цінувати своїх працівників, створюючи необхідні умови для зростання кадрів. Очільниця відділу комунікацій ГУНП в Житомирській області Алла Ващенко відмітила, що задля власної безпеки емігрантки мають бути обізнаними, куди і на яких умовах вони їдуть, куди можуть звертатись по допомогу, знаходячись в іншій країні.

Цей проект про людяність та жіночу солідарність. Він покликаний насамперед сказати, що жодна з нас не самотня у своїх переживаннях. А ще це заклик до потенційних емігрантів бути більш інформаційно обізнаними та психологічно готовими.

Презентація проекту у Житомирі відбулася завдяки волонтерській ініціативі ГО «Скриня корисних справ», колективу Gnatyuk Art Center, працівникам та студентам коледжу культури і мистецтв ім. І. Огієнка. Долучилась до волонтерської ініціативи й житомирська бандуристка Світлана Ніконорова, яка у власний пісенний спосіб підтримала презентацію.

Результатом фотопроекту, за словами авторок, стане інтернет-портал, на якому емігрантки  не тільки знайдуть необхідну інформацію, а й зможуть отримати конкретну та невідкладну допомогу.

До 18 лютого виставка експонуватиметься у Gnatyuk Art Center, а потім далі мандруватиме містами України.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.