bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Освітні Інтернет-марафони – індивідуальна траєкторія навчання сучасного вчителя
05.02.2018

Інтернет-марафон — цікавий освітній та комунікаційний досвід, який втілює колектив ВГ «Основа» (Харків) вже впродовж декількох років для вчителів України. З 2013 року слухачами вебінарів стали більш ніж 100 тис. освітян.

З 2013 року в рамках «нон-стоп» та режимі онлайн освітянам з усієї країни доступні годинні доповіді на теми, що цікавлять більшість педагогів — реформування навчального процесу, створення кращих умов для безпечного та ефективного освітнього середовища, запровадження нових технологій, методики мотивації учнів. За ці роки слухачами вебінарів стали більш ніж 100 тис. освітян, а рекордним видався 2017 рік — 47 901 особа долучилася до інтернет-марафонів!

За цей час також організовано і проведено два міжнародні марафони — у червні (тривав 2 дні) та грудні 2017 року (3 дні). Країни учасниці: Україна, Естонія, Америка, Фінляндія, Нідерланди, Росія, Казахстан, Білорусь, Румунія… Охоплення аудиторії дійсно приголомшує: за три дні грудневого марафону вебінари відвідало 9585 учасників.

Наразі Інтернет-марафони відбуваються за підтримки Українського відкритого університету післядипломної освіти, «Університету менеджменту освіти»,  державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти». В організації міжнародних Інтернет-марафонів партнерами є громадська організація «GEdD» (Global Educational Discovery) та естонська громадська організація GCI «Вертикаль».Завдяки партнерам організатори мають змогу надавати слухачам (за їх бажанням) сертифікати підвищення кваліфікації, які зараховуються при атестації.

Організаторка та координаторка Інтернет-марафонів Ірина Соколянська впевнена, що такий формат віртуальної бесіди — зручний спосіб донести цікавий освітянський досвід до педагогів.

Перший марафон у 2013 році тривав всього один день, з 10 ранку до 5 вечора. Усього пролунало 10 виступів з перервами у 15 хвилин. Слухачі мали можливість  обмінюватися думками — люди могли вільно поспілкуватись у чатах, обговорити тему, поставити питання до спікера. Отримавши позитивні відгуки, організатори стали проводити такі марафони двічі на рік, а 2017-го року відбулось аж чотири таких події. Тоді вже збільшилась кількість людей, так жовтневий марафон тривав 3 дні і зібрав приблизно 20 000 слухачів.

За  п’ять років існування марафонів спікерами були талановиті та творчі педагоги і переможці міжнародних конкурсів (відомого Global Teacher Prize, наприклад),  психологи і автори навчальних програм,  бізнес-тренери та журналісти тематичних видань про освіту. Але головним резервом спікерського складу є учасники конкурсу «Народний Спікер». Цей конкурс проводить ГО «Global Educational Discovery». Конкурсанти — звичайні вчителі, які викладають у звичайних школах, але те, що вони роблять і як розповідають про свої педагогічні знахідки, про свій власний досвід викликає величезну повагу до їхньої праці. І головне: слухачі довіряють і дуже підтримують народних спікерів. Для кожного народного спікера виступ перед віртуальною аудиторією колег зі всієї країни — незабутня подія.

Щодо вибору тем для вебінарів. Організатори роблять наголос на темі освіти, однак це можуть бути не тільки педагогічні аспекти. Існують вебінари психологічного напряму (розвиток вчителя,  або як працювати з особливими дітьми, враховувати вікові особливості школярів тощо), і доповіді про новітні ІК програми, які можуть бути в корісні під час викладання, і такі теми як дозвілля вчителя, захист від професійного вигорання, поради експертів щодо організації комфортного навчального середовища. Цікавими є роздуми спікерів на такі глобальні філософські теми як щастя, сенс професії, якості Справжнього Вчителя.

Для слухачів участь у марафоні безкоштовна — будь-хто може долучитись до обговорення теми, що цікавить. Учасникам пропонують попередньо зареєструватись, якщо вони мають бажання отримати на пошту детальний розклад та нагадування про вебінар, усі виступи анонсують у соцмережах та на сайті видавництва.

Організатори навмисно відмовилися від концепції сухої, наукової подачі матеріалу на користь цікавої, невимушеної бесіди, яка розкриває особистість спікера та заохочує інших висловлюватись.

До того ж, ми записи усіх вебінарів зберігаються на Ютуб-каналі ВГ «Основа», тож кожен, хто цікавиться темою, може ознайомитись з виступом або передивитись його вже після закінчення марафону.

Участь в Інтернет-марафоні для вчителів — з одного боку, шанс проявити себе як спікера та надати цікаву інформацію колегам, з іншого — отримати нові знання та розширити свій світогляд, знайти нових друзів для професійного спілкування та обміну думками щодо актуальних проблем освіти. Інтернет-марафон – це сучасна, зручна можливість для індивідуалізації траєкторії навчання всіх вчителів, хто має бажання бути у русі часу.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.