bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Опішні створено робочу групу для розробки статуту громади
29.01.2018

У смт Опішня Полтавської області відбувся семінар на тему «Процедури надходження коштів від податків, сплачених нафтогазовими компаніями до місцевих бюджетів. Вибір пріоритетів для їхнього використання. Написання та менеджмент проектів».

25 січня відбулася чергова зустріч представників ГО «НОВА Енергія» з жителями Опішнянської територіальної громади. Під час минулих заходів опішняни визначилися, які практики участі громадян в управлінських процесах доцільно запровадити Опішнянській селищній раді, а цього разу – вже обговорювали проект статуту громади та основні положення, що регламентують роботу цих демократичних інструментів.

У смт Опішня Полтавської області відбувся семінар на тему «Процедури надходження коштів від податків, сплачених нафтогазовими компаніями до місцевих бюджетів. Вибір пріоритетів для їхнього використання. Написання та менеджмент проектів». Це вже третя зустріч експертів ГО «НОВА Енергія» з представниками Опішнянської селищної ради, присвячена запровадженню прозорих і демократичних механізмів використання рентних коштів від газовидобутку на місцях. Захід організовано в рамках проекту «Прозоре управління коштами, отриманими від видобутку вуглеводнів на місцевому рівні».

Керівник проекту Віталій Филенко розповів учасникам семінару про механізми нарахування та сплати рентних коштів від нафто- і газовидобутку. У відповідності до децентралізації ренти за видобуток нафти і газу, починаючи з 2018 року виникає необхідність проведення розрахунків по кожній територіальній одиниці окремо. Якщо раніше до податкової декларації видобувні компанії подавали додатки з розрахованими обсягами ренти в цілому по районах, то тепер згідно з роз’ясненнями ДФС замість одного додатку вони мають подавати аналогічні додатки по кожній адміністративно-територіальній одиниці – з прив’язкою до кодів адміністративно-територіального устрою КОАТУУ (міських, селищних, сільських рад та ОТГ). Цей код призначений для забезпечення достовірності, зіставності, цілісності та автоматизованої обробки інформації у територіальному розрізі. І тут існує певна проблема з об’єднаними територіальними громадами. Якщо якийсь населений пункт чи рада змінює свій статус – село стає селищем міського типу, або кілька селищних рад об’єднуються в ОТГ, то відповідно змінюється чи створюється код КОАТУУ. Процес присвоєння та зміни кодів КОАТУУ здійснює департамент статистичної інфраструктури Державної служби статистики України. Але поскільки ця установа не отримала відповідних інструкцій, нових кодів об’єднаним територіальним громадам досі не присвоюють і всі ради, що об’єдналися, фігурують у переліку кодів КОАТУУ як і раніше - окремо, що заважає проводити автоматизовану обробку інформації у територіальному розрізі та затримує процес подання видобувними компаніями додатків до декларацій по об’єднаним територіальним громадам.

Ще один важливий нюанс прописаний у розділі VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України п. 17-2 (зміни відповідно до пп. 7 п. 37 Закону №2233-VIII). Він стосується того, що за сировину, видобуту в грудні 2017 р. компанії сплачують ренту за старими правилами. Тобто у січні 2018 року сплачені платниками суми рентної плати за користування надрами для видобування вуглеводневої сировини за податковими зобов’язаннями грудня 2017 року зараховуватимуться у повному обсязі до загального фонду Державного бюджету України. А вже з лютого буде здійснюватися розщеплення ренти між державним та місцевими бюджетами. За словами представників Мінфіну, рентні кошти зараховуватимуться на нові казначейські рахунки, а потім згідно відомостей, поданих у додатках до податкових декларацій видобувних компаній, частина цих коштів автоматично перераховуватиметься на рахунки обласних, районних, міських, селищних та сільських рад. Таким чином, перших рентних коштів на місцях слід очікувати не раніше кінця лютого.

Тим часом, видобувні територіальні громади мають готуватися ефективно використати додаткові фінансові можливості. Так, Опішнянська селищна рада вирішила запровадити низку демократичних інструментів, які дозволять враховувати думку громадян, і чітко прописати механізми їх дії у статуті громади. У ході семінару опішняни обговорили положення проекту оновленого статуту, до якого було включено перелік демократичних інструментів, серед них – місцеві ініціативи, громадські слухання, електронні петиції, бюджет участі, звернення громадян та інші.

За результатами обговорення розпорядженням секретаря селищної ради створено робочу групу щодо розробки Статуту Опішнянської територіальної громади, до якої увійшли представники виконкому, депутати селищної ради та громадські активісти, які внесуть уточнення та висловлені під час заходу пропозиції до проекту статуту.З прийняттям оновленого статуту кожен житель зможе брати участь в управлінських процесах, впливати на розподіл бюджетних коштів, подавати власні ініціативи та пропонувати проекти для розвитку громади.

Крім того, мешканці Опішні та сусідніх сіл вже зараз готують ідеї та пропозиції щодо першочергових потреб громади. Тому друга половина семінару була присвячена навчанню та написанню проектів, експерти ГО «НОВА Енергія» навчали мешканців Опішні заповнювати аплікаційну форму – писати обґрунтування проблеми, визначати мету, завдання, етапи та цільову аудиторію, а також розраховувати бюджет проекту.

На цей рік учасники семінару запланували підготувати кілька проектних заявок на обласні конкурси, забезпечивши у разі їх підтримки співфінансування з рентних коштів від видобутку вуглеводнів. А на наступний рік хочуть запровадити власний конкурс проектів (бюджет участі) для того, щоб зацікавлені місцеві жителі змогли подати власні пропозиції з покращення умов життя у своєму населеному пункті.

Довідково: Метою проекту «Прозоре управління коштами, отриманими від видобутку вуглеводнів на місцевому рівні» є запровадження дієвих демократичних практик публічного й ефективного управляння фінансовими потоками на місцях шляхом реалізації пілотних проектів з розробки стратегічних планів розвитку видобувних регіонів, враховуючи перспективні фінансові надходження до місцевих бюджетів у вигляді рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату.

Проект запроваджено на підтримку Ініціативи прозорості видобувних галузей в Україні, основним завданням якої є забезпечення прозорості в управлінні природними ресурсами країни і розкриття державних доходів від видобувного сектора. 

Контакти

  • Віталій Филенко
  • ГО “Нова Енергія”
  • +380950084991

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.