bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Спеціаліст центру БВПД допомогла клієнту отримати гроші за вкладом у неплатоспроможному банку
18.01.2018

В умовах кризової ситуації в Україні велика кількість банків зіштовхнулась зі значними проблемами фінансового характеру. Після чого їх визнали неплатоспроможними та розпочали процедуру ліквідації. 

До Маріупольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся чоловік з проханням надатиконсультацію щодо отримання коштів за вкладом у банку, що перебуває у стані ліквідації та складання відповідної заяви до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Чоловік мав значний депозит у банку.

Під час консультації, проведеної спеціалістом відділу правової інформації та консультації Світланою Попудько,  громадянинові було надано вичерпну інформацію щодо порядку звернення до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та складено відповідну заяву. Клієнт повернувся до Маріупольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги через 2 тижні з письмовою відповіддю, що його питання вирішилось позитивно, і він може отримати свої заощадження на суму 200 тисяч гривень у будь-якій філії банку. Таким чином, спеціаліст центру проявив високий рівень правової освіченості та спроможностей у галузі медіації, вирішивши питання у досудовому порядку, що з огляду на практику є достатньо рідкісним явищем, адже банки з небажанням виплачують подібні суми у стані ліквідації ще і без відповідного судового рішення.

З офіційним переліком банків які знаходяться в стані ліквідації можливо ознайомитися на офіційному сайті Національного банку України. Процедуру ліквідації банків здійснює Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

Виведення неплатоспроможного банку з ринку здійснюється Фондом одним з таких способів:

1) ліквідація банку з відшкодуванням з боку Фонду коштів за вкладами фізичних осіб;

2) ліквідація банку з відчуженням у процесі ліквідації всіх або частини його активів і зобов’язань на користь приймаючого банку;

3) відчуження всіх або частини активів і зобов’язань неплатоспроможного банку на користь приймаючого банку з відкликанням банківської ліцензії неплатоспроможного банку та подальшою його ліквідацією;

4) створення та продаж інвестору перехідного банку з передачею йому активів і зобов’язань неплатоспроможного банку і подальшою ліквідацією неплатоспроможного банку;

5) продаж неплатоспроможного банку інвестору.

У даному випадку нас буде цікавити ліквідація банку з відшкодуванням з вкладів фізичних осіб. Однак, необхідно відмітити, що Фонд гарантування вкладів фізичних осіб відшкодовує вкладникам ФІЗИЧНИМ ОСОБАМ, суму коштів за його вкладами, включаючи ВІДСОТКИ на день початку процедури виведення Фондом банку з ринку, однак не більше ніж 200 тисяч гривень.

Сам Фонд, не здійснює ніяких виплат вкладникам, він це робить через банки-агенти з якими уклав відповідні договори. Фонд подає до банку реєстр вкладників і зараховує кошти для виплат.

Для отримання коштів вкладник або інша особа (представник, спадкоємець тощо) звертається до Фонду із заявою про виплату гарантованої суми відшкодування.

До заяви додаються:

- копія паспорта (або іншого документа, що посвідчує особу) - сторінки, що містять прізвище, ім’я, по батькові, інформацію про серію, номер, найменування або код органу, що видав документ, дату видачі, місце проживання або місце перебування;

- копія документа про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (ІНН) або копія сторінки паспорта, у якому органами державної податкової служби зроблено відмітку про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта.

Вкладник може уповноважити довірену особу для можливості представлення його інтересів у Фонді, та банку-агенті за допомогою довіреності, для видачі якої необхідно звернутися до нотаріуса. Довіреність має містити зазначені повноваження щодо представництва, отримання грошових коштів, подачі та отримання заяв, клопотань, листів та інше.

Отже, після того, як Ви абоВаша довірена особа написали заяву про отримання вкладу, треба постійно передивлятися інформацію на сайті Фонду гарантування вкладів фізичних осіб щодо надходження оголошення про початок виплати і через який банк-агент будуть здійснюватись виплати.

Відповідно до Положення «Положення про порядок відшкодування Фондом гарантування вкладів фізичних осіб коштів за вкладами» Банк-агент забезпечує доступність отримання вкладниками гарантованих сум відшкодувань у будь-якій установі банку. Тобто, Ви можете звернутись до будь-якого відділення банку і Вам не мають права відмовити, але так на папері, для економії Вашого часу рекомендуємо передзвонити спочатку на гарячу лінію Банку і отримати інформацію щодо того, в яких відділеннях здійснюються виплати.

При зверненні безпосередньо у відділення Вам необхідно з собою мати паспорт та ідентифікаційний код, якщо Ви є резидентом України, тобто маєте постійне місце проживання в Україні. Якщо ви не є резидентом, маєте постійне місце проживання в іншій країні, при зверненні необхідно мати тільки паспортний документ. Довірена особа при зверненні також має мати при собі паспорт та ідентифікаційний код.

Якщо Ви звернулись до банку-агента, але Вас не має в списках вкладників, або з інших причин банк-агент, не виплачує грошові кошти, то необхідно негайно повідомити Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, так як виплати банком-агентом у таких випадках здійснюються після отримання банком-агентом письмового повідомлення від Фонду про дозвіл щодо виплати коштів.

 За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтесь до установ системи безоплатної правової допомоги:

Маріупольський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги м. Маріуполь, пр. Нахімова 82, тел : (0629)474-695, (050) 951-28-81

Великоновосілківське бюро правової допомоги - смт. Велика Новосілка, вул. Пушкіна буд.36, тел.: (06236) 2-10-30

Волноваське бюро правової допомоги - м. Волноваха, вул. Центральна,буд.43, тел.: (06244) 4-15-50

Вугледарське бюро правової допомоги - м. Вугледар, вул. Трифонова, буд. 22, тел.: ( 06273) 6-40-00,(095) 672-89-90

Курахівське бюро правової допомоги - м. Курахове пр.-т Соборний, буд 4, тел.: (06278) 3-15-48, +38 (099) 514 - 21- 19

Мангушське бюро правової допомоги - смт. Мангуш, пр. Миру,буд 70, тел: (06297) 2-34-80

Нікольське бюро правової допомоги - смт. Нікльське вул. Свободи, буд. 87, тел: ( 06246) 2 -03-54, +38(097) 044-60-88

Покровське бюро правової допомоги - м.Покровськ, вул. Європейська 49, 2 поверх, тел: +38( 066) 351-80-41

Селидівське бюро правової допомоги - м.Селидове, вул. Карла Маркса, буд 41 а, тел : (06237) 7-47-90, +38(050)-651-08-01

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103

 

Контакти

  • 0-800-213-103
  • Маріупольський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги
  • (0629)474-695
  • (050) 951-28-81
  • м. Маріуполь
  • пр. Нахімова 82

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.