bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Опішнянська громада готується ефективно розподілити рентні кошти
16.01.2018

У смт Опішня Полтавської області відбулася зустріч активних громадян з представниками селищної ради та експертами ГО «НОВА Енергія». Приводом для зустрічі стала необхідність визначення нових стратегічних завдань розвитку Опішнянської селищної ради, враховуючи те, що частина рентних коштів від видобутку природного газу вже цього року спрямовуватиметься до місцевого бюджету.

.

Селище Опішня Зінківського району Полтавської області є відомим центром гончарства з багатою історією та численними туристичними об’єктами. Але крім цього, це також регіон зі значними запасами природного газу, тут розташоване Опішнянське родовище природного газу, що почало розроблятися у 70-х рр. ХХ ст., а поточний спецдозвіл на  видобуток вуглеводнів в межах означеного родовища виданий з 2001 р. (терміном на 17 років) державній компанії ПАТ «Укргазвидобування». Балансові запаси вільного природного  газу цього родовища становлять понад 26 млрд м3. Щорічно на ньому видобувається близько 220 млн. м3 газу.

У зв’язку з прийнятим наприкінці 2016 р. Законом України № 1793-VIII, починаючи з 2018 р. 5% рeнти від видобутку вуглeводнів мають перераховуватись у місцeві бюджeти різних рівнів. З них 2% йтимуть до обласного бюджету, 2% - до районного і 1% - до бюджетів міських, селищних та сільських рад. А для адміністративно-територіальних одиниць, що напряму підпорядковуються області, мінуючи районну ланку (це ОТГ та міста обласного значення), розподіл буде наступним: 2% - до обласного бюджету і 3% - до бюджету ОТГ або міста.

Відповідно до цього Закону Опішнянська селищна рада має отримувати 1% від рентних платежів, що сплачуються видобувною компанією за користування нафтогазоносними надрами. Представники органів місцевого самоврядування серйозно замислюються над тим, як правильно розподілити та найбільш ефективно використати ці кошти. В рамках реалізації проекту «Прозоре управління коштами, отриманими від видобутку вуглеводнів на місцевому рівні» експерти ГО «НОВА Енергія» запропонували керівництву Опішнянської селищної ради запровадити низку інструментів демократичної участі громадян у прийнятті рішень та залучення населення до управлінських процесів.

Під час практичного семінару «Статут громади. Інструменти демократії участі та стратегія розвитку Опішнянської селищної ради» 10 січня 2018 року експерти ГО «НОВА Енергія» розповіли жителям Опішні та сусідніх сіл, яких коштів їм слід очікувати від газовидобутку у 2018 році, які демократичні інструменти можна обрати для підвищення участі громадян у прийнятті рішень на місцевому рівні, а також, яка роль статуту громади у формуванні відкритого громадянського суспільства.

Олена Агапова, експерт ГО «НОВА Енергія» зазначила, що відповідно до показників видобутку природного газу на території Опiшнянської селищної ради, громада вже цього року отримає близько 3,2 млн. грн. (1% рeнтних коштів) у свій бюджет, це на третину збільшить місцевий бюджет. А от якби сусідні селищні ради об’єдналися та створили ОТГ, ця сума збільшилася б втричі. Та навіть 3 млн. грн. - великі гроші для селищної ради, які дадуть можливість покращити інфраструктуру, реалізувати важливі соціальні проекти та розвивати туристичний потенціал Опішнянської громади.

Експерт проекту Сергій Омелічкін розповів про 11 можливих форм демократії участі мешканців в управлінських процесах (це й всім звичні громадські слухання, доручення громадян депутатам селищної ради, громадські ради при виконавчому комітеті, так і більш нові сучасні засоби – бюджет участі, електронні петиції та ін.).Сергій підкреслив важливість прийняття місцевою радою головного інструменту участі громади в місцевому самоврядуванні - статуту громади: «Статут має стати дієвим інструментом, що регламентує процеси прийняття рішень на місцях, а не просто декларативним документом. У Верховній Раді України зареєстровано 2 законопроекти, які передбачають рекомендації до розробки статутів та роблять цей документ обов’язковим».

У ході семінару жителі Опішнянської селищної ради обрали інструменти, які підходять їх громаді – серед них є як вже діючі (громадські слухання, звернення громадян, загальні збори, доручення виборців), так і нові (бюджет участі, електронні петиції, місцеві ініціативи, консультативно-дорадчі органи та місцевий референдум). Після прийняття оновленого статуту ці інструменти допомагатимуть жителям Опішні та підпорядкованих сіл визначити, куди краще витратити кошти місцевого бюджету.

Віталій Филенко, голова ради ГО «НОВА Енергія» закликав представників Опішнянської громади витрачати рентні кошти на співфінансування великих інфраструктурних проектів та залучати якомога більше зовнішніх інвестицій: «Розподіл частини ренти на місцях дає унікальну можливість громадам забезпечити необхідне співфінансування для реалізації регіональних, національних та міжнародних проектів з розвитку соціальної інфраструктури та людського капіталу. Кожна гривня сплачена громадянами чи компаніями до місцевого бюджету має залучити ще дві на реалізацію проектів розвитку».

Поки представники Опішнянської селищної ради обговорювали плани прийняття нового статуту, пересічні громадяни взяли участь в анкетуванні для визначення стратегічних напрямків розвитку Опішнянської громади на майбутнє. Це не остання зустріч жителів Опішні з громадськими активістами НОВОЇ Енергії. Ми сподіваємося, що у майбутньому ця співпраця принесе свої плоди, і приклад Опішні у справах розподілу рентних коштів стане зразком для інших видобувних регіонів України.

Контакти

  • Віталій Филенко
  •  +380979257249
  • ГО “Нова енергія”

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.