bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як забезпечити прозорий розподіл ренти від видобутку вуглеводнів на місцевому рівні
04.01.2018

Напередодні нового року експерти ГО «НОВА Енергія» зустрілися з Чкаловською об’єднаною громадою у Чугуївському районі Харківської області. Метою зустрічі було проведення практичного семінару «Аналіз середовища та факторів розвитку Чкаловської ОТГ. Інструменти демократії участі», присвяченого питанням розподілу рентних коштів, плануванню бюджетних витрат на наступний рік та запровадженню демократичних інструментів залучення громадян до прийняття управлінських рішень. До участі у семінарі долучилися як представники органів місцевого самоврядування, так і пересічні громадяни, яким небайдуже майбутнє громади.

І першим питанням, що обговорювалося під час заходу, було визначення орієнтовного обсягу рентних платежів від видобутку нафти, природного газу та газового конденсату, що мають надійти до бюджету Чкаловської ОТГ протягом 2018 р. Нагадаємо, що згідно з Законом України № 1793-VIII починаючи з 2018 р. 95% ренти від видобутку нафти, природного газу та газового конденсату зараховуватимуться до державного бюджету, а 5% - розподілятимуться між місцевими бюджетами різних рівнів. З них 2% йтимуть до обласного бюджету, 2% - до районного і 1% - до бюджетів міських, селищних та сільських рад. А для адміністративно-територіальних одиниць, що напряму підпорядковуються області, минаючи районну ланку (це ОТГ та міста обласного значення), розподіл буде наступним: 2% - до обласного бюджету і 3% - до бюджету ОТГ або міста.

Якщо подивитися на карту спецдозволів для видобування корисних копалин, то можна побачити, що близько 80% території Чкаловської ОТГ поділено на ліцензійні ділянки для видобування вуглеводнів. Це один із регіонів Харківської області, де ведеться інтенсивний видобуток природного газу. В межі ОТГ потрапляє 7 ліцензійних ділянок, 6 з яких належить ПАТ «Укргазвидобування» та 1 ТОВ «Укрнефтегазразведка». Протягом 2016 р. на цих ділянках ПАТ «Укргазвидобування» було видобуто близько 110 млн. м3 газу, крім того, там наразі триває геологічна розвідка нових запасів, а отже у перспективі цілком можливе збільшення показників видобутку.

 За підрахунками, заснованими на даних про рентні платежі у 2016 та 2017 році, Чкаловська ОТГ відповідно до нового законодавства протягом 2018 р. має отримати близько 8 млн. грн. Між тим, слід враховувати, що оскільки за вуглеводні, видобуті в січні компанії сплатять ренту лише у лютому (тобто за вуглеводні, видобуті у поточному місяці рента сплачується наприкінці наступного), то протягом 2018 р. громади отримають рентну плату не за повний рік, а за 11 місяців.

Олена Агапова, експерт ГО «НОВА Енергія», під час свого виступу, звернувшись до представників Чкаловської ОТГ, зазначила: «Прийняття закону про перерозподіл ренти є значним досягненням, і в той же час це поки що експеримент, оскільки всі - як представники державних структур (ДФС, Мінфін, депутати Верховної Ради), так і керівники видобувних компаній говорять про те, що протягом 2018 р. будуть уважно слідкувати, наскільки ефективно витрачаються рентні кошти на місцях. Тому вкрай важливо, по-перше, витратити рентні платежі на корисні для громади інфраструктурні та соціальні проекти й не пустити їх, як кажуть, «на проїдання», і по-друге, рішення стосовного того, на що краще витратити ці кошти, мають прийматися за участю жителів громади, прозоро й демократично. А для цього потрібно на рівні громади створити належне нормативне забезпечення форм громадської участі».  

Під час заходу Сергій Омелічкін розповів про всі можливі форми партисипативної демократії (демократії участі громадян) на місцевому рівні, після чого учасники семінару уважно проаналізували потреби своєї громади та в ході обговорення вирішили, які з презентованих демократичних інструментів вони бажають запровадити у своїй ОТГ. Так, ми з’ясували, що у Чкаловській громаді вже успішно застосовуються загальні збори, громадські слухання, доручення виборців та звернення громадян, крім того, чкаловці виявили бажання запровадити в себе електронні петиції, громадський бюджет, органи самоорганізації населення та створити консультативно-дорадчі органи (громадську та молодіжну ради). Наступним кроком буде розробка статуту громади, в якому за законодавством мають бути прописані та регламентовані зазначені інструменти громадської участі.

Наприкінці, голова ГО «НОВА Енергія» Віталій Филенко розповів учасникам семінару про цікаві приклади проектів у сфері енергоефективності, відновлення соціальної інфраструктури, у галузі охорони довкілля, культури та спорту, презентував досвід інших населених пунктів та територіальних громад. Жителі Чкаловської ОТГ одразу почерпнули нові ідеї для покращення життя у своїй громаді та розповіли про власні плани на майбутнє.

Після заходу представниками ГО «НОВА Енергія» було організовано анкетування серед місцевих жителів для визначення стратегічних напрямків розвитку Чкаловської ОТГ та з’ясування тих проблемних питань, які на думку пересічних громадян першочергово потребують фінансового забезпечення та уваги органів місцевого самоврядування. На наступній зустрічі результати опитування планується оприлюднити та передати в якості рекомендацій Чкаловській селищній раді.

Захід організовано ГО «НОВА Енергія» в рамках проекту «Прозоре управління коштами, отриманими від видобутку вуглеводнів на місцевому рівні».

Контакти

  • Віталій Филенко
  •  +380979257249

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.