bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Угода щодо покращення доступу до безкоштовної медичної допомоги постраждалим від конфлікту
27.12.2017

Медична гуманітарна організація Médecins Sans Frontières (MSF)/ «Лікарі без кордонів» підписала угоду з Донецькою обласною державною адміністрацією, чим засвідчила спільні зобов’язання щодо покращення доступу до безкоштовних ліків та психологічної підтримки для людей, які постраждали від конфлікту на сході України.

У вівторок (26 грудня 2017) голова місії MSF Марк Волш підписав меморандум про співпрацю з заступником голови Донецької обласної державної адміністрації Євгеном Вілінським. У документі йдеться, що обидві сторони працюватимуть над зниженням рівня смертності та захворюваності серед безпосередньо постраждалого від конфлікту населення та внутрішньопереміщених осіб.

З травня 2015 року у населених пунктах поблизу лінії розмежування працюють  мобільні клініки MSF, що складаються з лікаря, медичної сестри та психолога. Команди надають безкоштовну первинну медичну допомогу, ліки, проводять консультації та заняття з психологічної грамотності, оскільки населення не в змозі отримати доступ до медичної допомоги через брак поставок, або негативний економічний вплив конфлікту на фінансове становище людей.

Більшість пацієнтів, яким надають підтримку мобільні клініки MSF – це жінки, старші 50 років, які страждають хронічними захворюваннями, такими як: серцево-судинні, гіпертонія та діабет, а також гострий стрес.

Угода, терміном на два роки, відзначає той факт, що незалежна неурядова організація все ще продовжує бути відданою ідеї надання якісної медичної допомоги населенню, а також навчанню медичних фахівців державного сектору. Метою таких тренінгів є забезпечення лікування на основі міжнародних стандартів охорони здоров’я. У рамках угоди передбачається обмін досвідом роботи в умовах кризових ситуацій між українськими та іноземними колегами.

MSF також буде продовжувати видавати питну воду на контрольно-пропускному пункті у Новотроїцькому, ліки та медичні матеріали для першої допомоги на контрольно-пропускному пункті у Пищевику. Окрім того, залежно від наявних потреб, організація продовжить постачати ліки та надавати підтримку у випадку надзвичайних ситуацій місцевим медичним установам.

Організація вже проводила тренінги для медичного персоналу у регіоні з плану дій при масовому надходженні постраждалих та покращення надання допомоги при травмах у лікарнях поблизу Маріуполя, Волновахи та Мар`їнки Донецької області. MSF продовжуватиме підвищувати обізнаність про психологічні наслідки конфлікту для населення та тренувати працівників соціальних служб щодо надання допомоги при психологічних труднощах.

Згідно з договором, Донецька обласна державна адміністрація бере на себе зобов’язання сприяти покращенню доступу до якісної медичної допомоги в районах, близьких до лінії розмежування, і допомагати MSF у зберіганні, розподілі ліків, медичного та лабораторного обладнання.

Сторони будуть здійснювати моніторинг спроможності обласної державної адміністрації продовжити в подальшому роботу MSF -  надавати медичну допомогу та збільшувати доступ до неї  в зоні конфлікту.

Médecins Sans Frontières (MSF)/«Лікарі Без Кордонів»  - міжнародна незалежна медична гуманітарна організація, що надає допомогу у надзвичайних ситуаціях людям, які постраждали від збройних конфліктів, епідемій, стихійних лих чи виключені з системи охорони здоров’я. Організація  працює у більш ніж 70 країнах, дотримуючись принципів нейтральності, незалежності та неупередженості. Це означає, що MSF не підтримує жодну зі сторін в будь-якому конфлікті, є незалежною від будь-якого політичного, військового чи корпоративного впливу, та надає медичну допомогу людям відповідно до їх потреб, незалежно від статі, раси, релігії або політичних переконань.

Зараз MSF надає первинну медичну допомогу та психологічну підтримку у 28 локаціях в південній частині Донецької області. З них три локації відвідують тільки психологи MSF для надання виключно психологічної підтримки, а також одну локацію відвідують тільки медики для для надання медичної допомоги.

Контакти

  • Долгова Тетяна
  • «Лікарі без кордонів»

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.