bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Заява Комісії з журналістської етики щодо діяльності ВГО «Журналісти проти корупції»
21.12.2017

Протягом 2017 року у інформаційному просторі соціальної мережі Facebook набула поширення інформація щодо створення найбільшої в Україні інформаційної агенції ВГО «Журналісти проти корупції» (зокрема на сторінках у Facebook зазначеного об’єднання та його керівника Сергія Кота).

Зокрема, ВГО «Журналісти проти корупції» у мережі інтернет поширюється інформація про можливість приєднатися до зазначеного об’єднання, у тому числі і з метою отримання журналістського посвідчення та здійснення журналістської діяльності в рамках антикорупційної діяльності об’єднання.

Особливо актуально питання отримання «журналістського статусу» постає напередодні передвибочої гонки та самих виборів, оскільки наявність журналістського посвідчення також дає низку прав в рамках виборчого процесу.

У цьому ключі, Комісія з журналістської етики вважає за необхідне відзначити важливість унеможливлення дискредитації журналістської професії в Україні шляхом здійснення будь-якого роду дій, що ставлять на меті отримання службової посвідки журналіста виключно з метою отримання низки преференцій та переваг як у юридичному, так і інших аспектах, оскільки: по-перше, не всі можливі переваги є можливим безобмежно реалізувати; по-друге, такого роду використання прав і свобод визначених для осіб, що насправді  не здійснюють законну професійну журналістську діяльність, дискредитує професію журналіста та унеможливлює подальший захист законних прав і свобод.

Комісія з журналістської етики рекомендує журналістам та об’єднанням не зловживати правами та свободами, для уможливлення їх ефективного застосування у випадках дійсного порушення права на свободу слова. Також Комісія рекомендує усім медіа та журналістським об’єднанням відповідально ставитися до видачі службових посвідчень, що гарантують певні права та обов’язки для журналістів, а останніх просить відповідально ставитися до реалізації таких прав.

Реалізація захисту свої прав у чинному правовому полі дозволить якнайшвидше забезпечити гідну практику застосування правоохоронними органами відповідних кримінально-правових гарантій та убезпечить від додаткових обтяжень та обов’язків у питанні визначення наявності статусу журналіста.

У зв’язку з усім вищевказаним, Комісія приймає рішення про опублікування заяви  про розгляд зазначеної ситуації та зазначених в рамках розгляду рекомендацій та думок з цього приводу на своєму офіційному веб-сайті.

Комісія рекомендує вступникам у такі громадські організації насамперед поцікавитись і перевірити, чи ті громадські організації зареєстровані в установленому законом порядку, чи мають вони право видавати посвідчення, які саме посвідчення, для уникнення потенційних порушень прав журналістів та введення в оману щодо свого статусу та обсягу правових гарантій.

Повне рішення на сайті www.cje.org.ua

Контакти

  • www.cje.org.ua

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.