bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Комісія з журналістської етики виявила порушення з боку телеканалу «Інтер»
09.11.2017

До Комісії журналістської етики надійшла скарга від Громадської ради доброчесності, у якій йдеться про те, що 13 червня 2017 року о 20.00 на телеканалі «Інтер» в ефірі програми «Подробиці» вийшов сюжет російською мовою під назвою «Отбор судей в Верховный Суд: кто виноват в срыве процесса». Відеозапис сюжету та текстова розшифровка доступні за посиланням.

Сюжет присвячений конкурсу з обрання суддів до оновленого Верховного Суду України – і, зокрема, діяльності Громадської ради доброчесності при Вищій кваліфікаційній комісії суддів. У підводці до сюжету ведуча «Подробностей» зазначає, що «До відбору претендентів (до ВСУ- прим.) причетна Громадська рада доброчесності, але наскільки доброчесні члени цієї організації? До їх роботи все більше питань». По суті, це є оцінним судженням, якого в новинах не повинно бути, а запитання  перед сюжетом, чи є доброчесною сама ГРД, критично налаштовує глядачів до її діяльності.

У матеріалі йдеться про те, що Громадська рада доброчесності, від якої залежить доля кандидатів, нібито не виробила критеріїв оцінки, а її висновки начебто ґрунтуються на сумнівних та неперевірених публікаціях зі ЗМІ; міститься однобічна критика Громадської ради доброчесності (ГРД) та звинувачення в суб’єктивності й упередженості, водночас представникам самої ГРД слова не надається. З матеріалу не зрозуміло, чи намагалися журналісти перевірити точність тверджень та фактів, висловлених експертами, чиї коментарі було подано (Марини Ставнійчук та Богдана Саніна), а саме – тезу про відсутність критеріїв оцінки доброчесності.

Під час вивчення питання, було надіслано запит від КЖЕ на адресу директора компанії «Національні інформаційні системи» («НІС»), яка виробляє новини «Подробиці» для телеканалу «Інтер», Олександру Пилипцю з проханням прокоментувати скаргу. Відповідь від нього не надійшла.

Переглянувши сюжет, з огляду на вищесказане Комісія вважає, що автори сюжету порушили кілька пунктів Кодексу етики українського журналіста, а саме:

п.6 «Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста»;

п. 9 «Факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного»;

п.10 «Точки зору опонентів, в тому числі тих, хто став об’єктом журналістської критики, мають бути представлені збалансовано».

Комісія заявляє, що авторами сюжету «Отбор судей в Верховный Суд: кто виноват в срыве процесса», що вийшов на телеканалі «Інтер» 13 червня 2017 року  в програмі новин «Подробности», було допущено порушення стандартів збалансованості, надання повної та об’єктивної інформації, відокремлення фактів від припущень.

Комісія з журналістської етики –  це орган, що дозволяє  обговорювати та пропонувати шляхи вирішення  конфліктних ситуацій базуючись на єдиному стандарті роботи Кодексі етики українського журналіста. Основним завданням Комісії є сприяння дотриманню професійних етичних стандартів в українських медіа та сприяння формуванню запиту суспільства на якісну журналістику.

Контакти

  • cje.org.ua
  • Комісія з журналістської етики

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.