bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«Лікарі без кордонів» передали до Миколаївській області високоефективні ліки від гепатиту С
07.11.2017

Міжнародна медична гуманітарна організація Medecins Sans Frontieres (MSF)/«Лікарі без кордонів» передала софосбувір та даклатасвір з метою надання лікування 200 людям, які живуть з гепатитом С/ВІЛ. Ці препарати рекомендовані Всесвітньою Організацією. 

Міжнародна медична гуманітарна організація Medecins Sans Frontieres (MSF)/«Лікарі без кордонів» передала софосбувір та даклатасвір з метою надання лікування 200 людям, які живуть з гепатитом С/ВІЛ. Ці препарати рекомендовані Всесвітньою Організацією охорони здоров’я (ВООЗ) для лікування вірусу гепатиту С.

Це перша передача ліків в рамках проекту MSF з лікування 1,000 людей, які живуть з гепатитом С в Миколаївській області, багато з яких – з ко-інфекцією гепатит С/ВІЛ, або котрі в минулому вживали ін’єкційні наркотики, і зараз приймають опіоїдну замісну терапію. До цільової групи також увійдуть до 100 медичних працівників,  заражених вірусом.

Для свого проекту в Миколаєвській області MSF завезла в Україну дженерики софосбувіра та даклатасвіра за підтримки Міністерства охорони здоров`я України та Міністерства соціальної політики України.

Окремо від цього проекту, в країнах, де MSF може придбати дженерики софосбувіра та даклатасвіра,  MSF ACCESS campaign[1] нещодавно заявила  про домовленність щодо зниження їх вартості аж до 1.40 дол. США за день, або 120 дол. США за 12-тижневий курс лікування софосбувіром та даклатасвіром.

У США в 2013 році фармацевтична корпорація Gilead розпочала випускати софосбувір віртістю 1000 дол. США за таблетку, а в 2015 році Bristol-Myers Squibb (BMS) – даклатасвір за 750 дол. за таблетку. Внаслідок цього вартість 12-тижневого курсу лікування двома оригінальними препаратами становила 147 тисяч дол. США на людину. Корпорації встановили захмарні ціни у багатьох країнах, що розвиваються, паралізувавши таким чином початок національних програм лікування та обмеживши доступ до лікування у багатьох країнах в усьому світі.

 «Яка користь від інноваційних препаратів, якщо люди не можуть собі їх дозволити через високу вартість?» - запитує фармацевт Кампанії з доступу до основних лікарських засобів  MSF  (MSF Access Campaign) Джессіка Беррі. «Фармацевтичні корпорації встановили надзвичайно високу вартість на препарати від гепатиту С  в усьому світі для людей, які самостійно платять за лікування, а також для урядів, які намагаються забезпечити лікування у державному секторі. Проте вартість дженериків продовжує знижуватись. Уряди повинні вживати всіх можливих заходів  для боротьби за доступ до дженериків, які дешевші порівняно із оригінальними препаратами, задля можливості збільшити доступ до лікування для мільйонів людей, які цього потребують. Вони повинні слідувати прикладу таких країн, як Малайзія, і видавати примусові ліцензії на дженерики, коли доступ до лікування, яке  може врятувати життя, неможливий через патенти», - зауважила Джессіка Беррі.

В 2015 році  MSF розпочала закупівлю софосбувіру та даклатасвіру у Gilead та BMS в рамках їх «програм спрощеного доступу» за ціною від  1,400 до 1,800 дол. за 12 тижнів лікування. Зараз MSF платить лише маленьку частинку з цього, 120 дол. виробникам дженериків високої якості.

Gilead погодився продавати Україні Совалді® (торгова назва софосбувіру) у рамках державних закупівель за зниженою ціною 250 дол. за упаковку, і відповідно 750 дол. за 12-тижневий курс лікування, лише після погроз судовим позовом, спрямованим на вилучення генеричної версії препарата з ринку країни. Через недержавні закупівлі препарат коштує  350 дол. за упаковку, а 12-тижневий курс відповідно 1050 дол.

А а серпні Gilead оголосила про включення України у договір про добровільне ліцензування з 11 виробниками.

Згідно з оцінками, 71 мільйон людей в усьому світі хворіють гепатитом С. 72% з цих людей живуть в країнах з низьким та середнім рівнями доходів. Антивірусні препарати прямої дії (АППД) є справжнім проривом у лікуванні гепатиту С. Їх показник одужання досягає 95%, а побічна дія від них менша ніж від попередніх  препаратів. Зараз доступ до АППД залишається обмеженим, тому що фармацевтичні корпорації продовжуються дотримуватись занадто високих цін, внаслідок чого багато країн вимушені надавати лікування лише людям з найважчими формами хвороби. До кінця 2016 року, 3 роки після початку випуску софосбувіру, лише 2.1 міьйони людей в усьому світі отримали лікування цим препаратом, а 69 мільйонів все ще залишились без доступу. 

Високі ціни збільшують навантаження на систему охорони здоров`я у країнах з високими рівнем доходу, особливо в тих, де діє система загального медичного обслуговування. Окрім країн, які розвиваються, доступ до лікування обмежений в таких країнах, як Австралія, Канада, Італія та США. Це нагадує ситуацію яка раніше була з  лікуванням ВІЛ.

 «Майже два десятиліття тому MSF та інші організації доклали чимало зусиль для того, щоб дженерики стали доступними, а вартість препаратів від ВІЛ — нижчою», — заявив Мікаель Ле Пе, співробітник  MSF в Камбоджі, де MSF лікує людей, які живуть з гепатитом С. «Історія повторюється з гепатитом C  — ліки, які нам потрібні, знову занадто дорогі, але ми знаходимо способи зробити лікування доступним, щоб наші пацієнти могли вилікуватися».

«Понад мільйон людей заражені вірусом гепатиту С в Україні. Ми у MSF сподіваємось, що останні переговори MSF ACCESS campaign щодо ціни на препарати, так само як і наша програма, що розпочинається  у Миколаєві, значно збільшать доступ до лікування для людей, які страждають від гепатиту С», — повідомив Марк Волш, голова місії MSF в Україні.

ДОВІДКА

Примітки для редакторів

У квітні MSF підписала Меморандум про співпрацю з Міністерством охорони здоров’я України з метою запровадження, у партнерстві з місцевими державними органами охорони здоров`я, програми лікування гепатиту С для 1000 людей. Програма передбачатиме також психологічну підтримку пацієнтам згідно з методикою «рівний-рівному». MSF також передала як гуманітарну допомогу органам охорони здоров’я в області високоякісне діагностичне обладнання для точної діагностики та визначення ефективності лікування.

У своїй роботі MSF суворо дотримується принципів нейтральності, незалежності та неупередженості. Це означає, що MSF не поділяє погляди жодної зі сторін у будь-якому конфлікті, є незалежною від будь-яких політичних, військових чи корпоративних програм та забезпечує медичну допомогу виключно відповідно до потреб людей, незалежно від їх статі, раси, релігійних чи політичних поглядів.

MSF ACCESS campaign/ Кампанія за доступ до основних лікарських засобів «Лікарі без кордонів»   - підрозділ  MSF з операційним центром у Женеві, який відстоює  фінансову доступність препаратів, які можуть врятувати життя.

Контакти

  • +3 80 66 67 327 10

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.