bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Члени ГО «Інститут суспільних ініціатив» реалізували проект у Литві
27.10.2017

Відповідно до Угоди між Урядом України та Урядом Литовської Республіки про Раду обмінів молоддю України та Литви Міністерством молоді та спорту проведено конкурс проектів серед інститутів громадянського суспільства та установ, які працюють з молоддю, та визначено переможців.

Пріоритетами конкурсу у 2017 році було визначено:

-ідентифікація спільної культурної та історичної спадщини, а також її підтримка та популяризація серед молоді обох країн, у тому числі через поширення цінностей і програм ЮНЕСКО та інших агенцій ООН;

-відзначення 620-річчя заснування кримсько-татарської громади у Великому Князівстві Литовському; підтримка кримсько-татрської культури; захист прав людини;

-поширення європейських цінностей серед молоді, обмін досвідом європейської та євроатлантичної інтеграції, зміцнення співпраці між Литвою та Україною в рамках Європейського Союзу, Ради Європи, ОБСЄ та НАТО.

У цьому році до Мінмолодьспорту було подано 17 проектів з 10 регіонів України (Дніпропетровської, Житомирської, Київської, Львівської, Рівненської, Миколаївської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Запорізької областей та м. Києва) на загальну суму 3 432, 38 тис. гривень (116,50 тис. євро).

За статусом організації-заявника проекти розподілились наступним чином:

-Інститути громадянського суспільства: 13;

-Навчальні заклади: 4.

Відповідно до рішення Ради обмінів молоддю України та Литви від 03.08.17, визначено шість переможців конкурсу проектів. Серед них - ГО “Інститут Суспільних Ініціатив” з проектом ”Паралелі”.

Урамках здійснення обмінної поїздки реалізовано спільний культурно-просвітницький проект “Паралелі”, присвячений двом процесам сучасної історії, які відбуваються в Україні, а саме - декомунізація та військові події на Сході України (на прикладі прифронтових місць Бердянська Запорізької області та Волновахи Донецької області). Під час реалізації проекту проведено фотовиставку Олександра Пилипенка, який вже декілька років робить фотографії символів тоталітарної епохи м. Бердянська та представлено їх в режимі “ДО” та “ПІСЛЯ” декомунізаційних процесів у країні. Саме тому виставка отримала назву “БердянськрапкаДЕ” (мається на увазі - ДЕкомунізація). Під час виставки керівник групи - Криворучко Наталія розповіла присітнім історію встановлення представлених пам’ятників у місті Бердянську та їх долю після проведення декомунізації. Також здійснено перегляд відеороликів, що стосуються проведення демонтажу пам’ятників тоталітарної епохи та реакцію на ці процеси громади м. Бердянська, а також обговорення між присутніми цих суперечливих подій, виказування свого особистого ставлення , що є особливо цікавим для того, щоб зрозуміти, як аналогічні процеси проходили у Литві.

Захід цього дня проходив у загальній формі тематичної зустрічі та дискусії. На третій день візиту проводився наступний блок заходів, які вже були присвячені зоні АТО. 

Розпочався новий блок також з фотовиставки, на якій були представлені світлини м. Волновахи Донецької області, яке неодноразово потерпало від обстрілів і знаходиться цсього в 11 км від лінії фронту. Фотовиставка мала назву “Волноваха. Життя триває!”. За допомогою перегляду фотографій автори проекту прагнуть сформувати відчуття у присутніх, що не дивлячись на трагізм ситуації, люди у цьому місті не втрачають надій на мирне та спокійне життя.

На четвертий день заходів проведено дискусійну панель під керівництвом кандидата економічних наук під загальною назвою “АТО - точка розколу чи можливостей?”. Під час заходу проведена лекція, на якій практик місцевого самоврядування Криворучко Наталія розповідала присутнім про ті можливості, які виникли у суспільству після початку проведення АТО; 

-ставлення до ВПО, та інше.

Проект проводився з 25 по 29 вересня 2017 року. Крім навчальної компоненти проекту, багато часу було призначено ознайомленню з культурою та традиціями Республіки Литви. Учасники проекту відвідали місцеві пам’ятки історії та архітектури, музеї та виставки, і навіть відвідали “Острівний замок” у містечку Тракай, що поблизу Вільнюса.

Отриманий досвід є безцінним, адже це перший крок у практичній імплементації Угоди про Асоціацію на місцевому рівні.

Сподіваємося, що проект “Паралелі” буде презентовано і в інших країнах Європи, адже він відображає прагнення України до самоідентифікації та виховання національної гідності.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.