bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

TI Україна підбиває підсумки етапу оцінки та навчання проекту «Прозорі міста»
10.10.2017

Українське відділення глобальної мережі Transparency International підбиває підсумки етапу оцінки та навчання проекту «Розбудова прозорості в містах України».

У січні цього року організація розпочала дуже важливий проект, присвячений підвищенню прозорості міст та підзвітності влади у регіонах. Він здійснюється за підтримки Фонду Демократії ООН. За цей час прозорість у регіонах стала цілим потужним напрямком роботи організації. Учасники проекту побачили величезний запит на підзвітність влади з боку активістів та журналістів українських міст. Окрім того, влада на містах відчула, як її прагнення до відкритості позитивно впливає на репутацію та підвищує довіру з боку громадян.

У рамках проекту було випрацювано методологію рейтингування міст і оприлюднено пілотний рейтинг 25 міст. Далі 5 аналітиків протягом трьох місяців складали рейтинг прозорості 100 міст України. Було враховано 13 сфер відповідальності влади за 91 показником. Рейтинг доступний за посиланням transparentcities.in.ua.

Протягом липня 2017 року TI Україна провела 6 регіональних презентацій рейтингу прозорості. Після цього до керівників проекту звернулися представники влади ще низки міст із проханням про презентації. ТІ Україна задовольнила їх запит та продовжила презентувати рейтинг у регіонах – 4 жовтня відбулася презентація у Житомирі, а 10 жовтня захід проходить у Тернополі.

Окрім того, представники проекту також консультували владу й підтримували активістів із невеликих міст, які не були охоплені рейтингом. Наприклад, до експертів «Прозорих міст» звернувся представник громадськості Пирятина, який брав участь в семінарі, попросив надати детальну методологію рейтингу, щоб самостійно вирахувати бали та оцінити реальну прозорість рідних міст. ТІ Україна вітає такі ініціативи й буде надалі підтримувати активних громадян та допомагати запроваджувати рекомендації.

У серпні-вересні цього року фахівці проекту провели 10 регіональних семінарів для регіональних представників влади, журналістів та активістів. На заходах взяло участь 317 осіб з 90 міст. 10 найкращих експертів з розбудови прозорості розказали учасникам про словацький досвід боротьби з корупцією в муніципалітетах, навчили, як досягти прозорості у сфері соціальних послуг та житлової політики, розповіли про механізми забезпечення ефективної роботи комунальних підприємств у контексті прозорості та зрозумілості для громади. Окрім того, учасників навчили азам прозорої кадрової політики та подоланню конфлікту інтересів й повідомили про найкращі практики в бюджетному процесі, розказали про найкращі практики та типові проблеми у сфері закупівель. Багато хто з активістів висловив бажання детальніше пропрацювати цю тему. Саме для них наступного року ТІ Україна запровадить тренінги з використання модулю аналітики bi.prozorro.org, а також на тему бюджетування.

Завдяки семінарам рівень знань учасників з прозорості міст підвищився на 21%.    

Після навчальних семінарів з прозорості представники влади деяких міст просили експертів надати детальніші оцінки по містах, аби зрозуміти, де є недопрацювання. За деталізованою інформацією, наприклад, звернулися жителі Чорноморська, Покровська, Тернополя, Бахмута. Також представники міськрад запрошують експертів проекту провести детальні навчання з прозорості в їхніх містах. Поки у рамках роботи напряму «Прозорі міста» за підтримки CEDEM такі навчання передбачені тільки по 4 містах – Маріуполі, Мелітополі, Сєвєродонецьку, Ірпені.

«Семінар виявився дуже доречним – у нас якраз розробляється новий веб-сайт Володимирецької селищної ради Рівненської області. Його структуру формуватимемо із врахуванням рекомендацій ТІ Україна щодо підвищення прозорості. На основі методології рейтингу ми підготували перелік інформації про діяльність ради. Ця інформація обов’язково буде оприлюднена на новому сайті. Також на запит ради вже готує для оприлюднення інформацію про себе і комунальне підприємство», -  зазначила юрист Володимерецької селищної ради Людмила Блищук.

«Головна перевага семінару - можливість отримати ексклюзивні знання та ознайомитися з позитивним досвідом колег. Зараз наше місто активно працює над власним інвестиційним іміджем, тож прозорість і відкритість серед пріоритетів», - поділився помічник депутата міської ради Олександрії Андрій Пилипченко.

На навчальних семінарах, де були присутні представники влади та активісти з одного міста, можна було спостерігати палкі дискусії. Влада зазвичай говорила про свою прозорість в усіх сферах, а активісти вказували реальні на недопрацювання. На кожному семінарі були активні громадяни, які демонстрували готовність і далі працювати над темою прозорості та домагатися покращення показників свого міста в рейтингу. Саме для них ТІ Україна у грудні 2017 року планує оголосити конкурс субгрантів.  Виграти субгрант можна буде, написавши план з покращення ситуації з прозорістю міської влади, ґрунтуючись на методології ТІ Україна.

Тема регіональної відкритості зацікавила центральні й регіональні медіа. За весь період існування проекту про нього згадали 92 разів у центральних медіа й 186 разів – у регіональних. Іноді кількість сюжетів та публікацій за місяць сягала 87.

ТІ Україна зацікавлена у розвитку локальної демократії та розповсюдження найкращих практик прозорості та підзвітності в Україні. І з огляду на важливість проекту і його великий резонанс у суспільстві організація продовжуватиме системну роботу з впровадження прозорості у містах та підвищення їх загального балу в рейтингу. 

Контакти

  • (093) 906-78-74

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.