bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадські експерти обговорили потенціал європейської ініціативи Східного Партнерства для України
09.10.2017

3-4 жовтня 2017 р. в Києві пройшла щорічна конференція Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства (УНП) – мережі, що об’єднує більше 200 громадських організацій і відстоює інтереси українського суспільства в рамках європейської ініціативи Східного Партнерства. У заході взяли участь більше 80 делегатів від організацій-членів Платформи, а також представники органів державної влади України, дипломати, представники проектів технічної допомоги ЄС в Україні та в рамках Східного Партнерства.

Головною темою цьогорічного заходу було представлення експертної оцінки Спільного робочого документу «Східне Партнерство - 20 очікуваних досягнень до 2020 р.: фокусуючись на головних пріоритетах та реальних результатах». Документ був розроблений Європейською Комісією та Європейською службою зовнішньої дії для шести країн-учасників ініціативи «Східне Партнерство» - Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови та України. Експерти УНП оцінювали, наскільки актуальними, реалістичними та амбітними для України є визначені в документі цілі, що їх заплановано досягнути до Саміту Східного Партнерства 2017 р. та до 2020 р. Результати цього аналізу стануть важливим адвокаційним інструментом в контексті здійснення реформ в Україні та розробки спільної політики в рамках регіону Східного Партнерства.

Повний текст доповіді доступний за лінком: http://eap-csf.org.ua/wp-content/uploads/2017/10/Report.pdf

Один із основних висновків експертів полягає в тому, що країни Східного Партнерства розвиваються із різною швидкістю і існуючий формат співпраці вже не відповідає поточним викликам. Потрібен диференційований підхід, який би створив умови для більшого прогресу в контексті євроінтеграції для країн, що цього прагнуть.

З цим погоджуються і представники органів влади. Зокрема, віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції на презентації експертної оцінки зазначила, що: “Ми пропонуємо поглиблений формат для країн, що підтверджують свої європейські амбіції – таку собі формулу «ЄС+3» [Україна, Грузія, Молдова, які підписали угоди про асоціацію із ЄС]. В першу чергу, новий формат має констатувати відкритість дверей ЄС для цих країн”. Також віце-прем’єр-міністр наголосила, що цей формат має включати безпекову складову, “зважаючи на важливість цього питання і для нас, і для Молдови, і для Грузії”.

В свою чергу, Посол Естонії в Україні Герт Антсу окреслив можливості для України в рамках пріоритетних напрямків, які розвиває Естонія в контексті головування країни в Раді ЄС, що триватиме до кінця 2017 р. Він наголосив на важливості як потенціалу багатосторонньої співпраці в рамках Східного Партнерства, так і на двосторонній взаємодії між Україною та ЄС, зазначивши, що оптимістично оцінює євроінтеграційні зусилля України. «Ми всі прагнемо більшого, але це вже дуже гарний початок», – сказала про співпрацю в рамках Східного Партнерства і перші результати Угод про асоціацію партнерів ЄС на Сході Перший секретар політичного відділу Представництва ЄС в Україні Евеліна Шульц. Переваги нинішньої співпраці стануть помітними з часом, тому зараз, вважає вона, важливо активніше й доступною широкому загалу мовою комунікувати процеси, що відбуваються.

В подальших дискусіях, які стосувалися визначених ініціативою «Східного Партнерства» пріоритетів, взяли участь профільні громадські організації та представники уряду, зокрема, Офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, міністерств інформаційної політики, закордонних справ, екології та природних ресурсів, енергетики та вугільної промисловості, освіти та науки, молоді та спорту тощо. Також до обговорення долучилися представник проектів, що діють в рамках ініціативи «Східне Партнерство» за підтримки ЄС. Таким чином, конференція стала майданчиком для відкритої та продуктивної дискусії щодо результатів експертного дослідження, а також – в ширшому контексті – щодо перспектив розвитку Східного Партнерства та ролі України в цьому процесі.

Надалі учасники працювали в п’яти постійних робочих групах Платформи, визначаючи головні пріоритети й актуальні на найближчі місяці теми для спільної роботи. Керівництвом УНП було представлено звіт за минулий рік.

Наприкінці конференції відбулися вибори нового складу Керівного комітету Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства. Абсолютною більшістю делегатів на посаду Національного координатора УНП знову було обрано Геннадія Максака, що свідчить про підтримку організаціями-членами Платформи обраного керівництвом напрямку розвитку. А до нового складу Керівного комітету увійшли Ганна Голубовська-Онісімова (ВЕГО «МАМА-86»), Максим Корявець (Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень), Віталій Мартинюк (Центр глобалістики «Стратегія XXI»), Ярослав Мінкін (ГО «Молодіжна організація «СТАН») та Валерій Рєпін (Харківська обласна організація професійної спілки підприємців).

Довідка
Українська національна платформа Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства (УНП) – це мережа, що об’єднує більше 200 громадських організацій і відстоює інтереси українського суспільства в рамках ініціативи Східного Партнерства (http://eap-csf.org.ua). Платформа діє в рамках Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства — багатонаціонального об’єднання організацій громадянського суспільства з країн Східного Партнерства, країн-членів ЄС, європейських та міжнародних мереж. УНП має на меті активне інформування громадян України, представників громадянського суспільства, політиків, державних службовців та підприємців про ініціативу Східного Партнерства ЄС, а також моніторинг і експертизу ключових політик у розрізі модернізаційного потенціалу реформ, пов’язаних із процесами європейської інтеграції. Ціллю Української національної платформи є посилення інституційної спроможності громадських організацій впливати на порядок денний реформ та міжнародну політику України. Конференції УНП проводяться раз на рік напередодні Щорічної асамблеї Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства, яка цьогоріч відбудеться 25-27 жовтня в Талліні.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.