bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Інструменти взаємодії місцевих громад та влади обговорили на Школі самоврядування
22.08.2017

«Нічого для нас без нас» – неформальне гасло, під яким пройшла Літня школа самоврядування: Схід. Більше 20-ти представників громадських організацій та депутатів зі східних областей України говорили про можливості та виклики партисипації.

«Партисипація - вимога часу», - наголосив директор освітніх програм ЦеГрІн Олег Конотопцев, - «Влада змушена спільно з громадою розробляти та ухвалювати рішення, аби мати підтримку населення і своїх рішень. Втім чимало процесів ще необхідно законодавчо впорядкувати».

«Співпраця з громадськістю – це найголовніше, що потрібен робити міський голова», - поділився міський голова Тростянця Юрій Бова. – «Якщо обговорювати та приймати рішення з громадою – громада починає підтримувати дії міського голови, бо є розуміння чому робиться так, а не по іншому».

На переконання експерта Інституту політичної освіти, Закон України про місцеве самоврядування з 1997 році враховує усе, що на сьогодні потрібно. Відтак, він розповів про те, що рада і виконком - це колективні органи, які можуть включити достатню кількість представників громадськості у свої комісії і тим самим разом ухвалювати рішення, а не залучати громадськість лише на погоджувальному етапі. Окремо він роз’яснив, що громадська діяльність передбачає вирішення поточних проблем людей, а політична – боротьбу за владу. Відтак, важливо це розуміти і розмежовувати.

Директор освітніх програм ЦеГрІн Олег Конотопцев також показав як розрізняти справжні та псевдогромадські організації в Україні. Останні, імітуючи захист громадських інтересів, працюють на користь певної інституції чи керівника організації. Олег Конотопцев аргументував шкоду від діяльності таких псевдо громадських організацій та показав як можна їх виявити - визначити засновників НУО, з’ясувати джерела фінансування, а також промоніторити суспільну активність НУО.

Про впровадження інноваційних інструментів демократії на Полтавщині розповів голова обласної ради Олександр Біленький. Вже нині в області працює конкурс територіальних громад, впроваджений електронний документообіг, на платформі Prozorro здійснюється продаж комунального майна, Полтавська обласна рада – перша запровадила Бюджет участі на рівні області.

Про петицію, як новий метод комунікації, розповіла громадська активістка, директорка з комунікацій ЦеГрІн Наталія Кузьма. Спікер поділилась власним досвідом згуртування та підігрівання теми за допомогою петиції, а також про баги платформи e-dem і страхи людей голосувати через Bank-ID. «Для когось е-демократія - це усунення людського фактору, а для когось - новий метод спілкування та націлення на пошук нових рішень», - резюмувала Наталія Кузьма.

Важливим етапом Школи стала практика застосування інструментів е-демократії через вправи та ділову гру.

«Гра вкотре показала наскільки у нашому суспільстві люди налаштовані на боротьбу, а варто перезавантажитись на конструктивний діалог», -  підсумував результат практичних вправ голова правління ЦеГрІн Віталій Загайний.

За словами учасників, Школа розширила можливості для подальшої роботи в своїх громадах на місцях. “Спікери Школи надихають, навчання дає змогу вийти з потоку справ та розірвати шаблони мислення, спілкування з однодумцями дарує позитивні емоції та нові ідеї”, - пояснила учасниця, представниця Полтавської обласної ради Анна Шавиро.

Школа тривала з 13 по 18 серпня.

Організатор Літньої школи самоврядування - ГО «Центр громадянських ініціатив» за підтримки представництва фонду Фрідріха Науманна в Україні.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.