bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Коли дитина відкриває Світ
25.07.2017

Тетяна Михайлова заступник голови Правління ГО «Сонячні діти Херсонщини»розповідає про свою діяльність у громадськом секторі. 

Я і не думала, що буду займатися громадською діяльністю і отримаю можливість поїхати до США. Все почалося від народження моєї другої донечки, яка народилася з синдромом Дауна. В Україні не легко жити людям, які мають особливі потреби. Тому я стала співзасновницею Херсонської обласної організації підтримки дітей з синдромом Дауна та їх сімей «Сонячні діти Херсонщини». За три роки діяльності організація стала відомою своїми численими інформаційними, адвокаційними, благодійними акціями і проектами,  які направлені на створення повноцінних умов для життя людей з синдромом Дауна.

Результатом моєї роботи стала участь у програмі професійних обмінів «Відкритий світ», яка фінансується Конгресом США. Управління програмою здійснюється Центром «Відкритий Світ» при Бібліотеці Конгресу США.

Програма «Відкритий Світ» покликана зміцнювати взаєморозуміння й співробітництво між Україною та Сполученими Штатами Америки шляхом надання можливості українським лідерам у різних галузях діяльності зустрітися зі своїми американськими колегами й обмінятися досвідом та ідеями з найбільш важливих для обох сторін питань.

За 10 днів перебування в США наша делегація з 5 жінок, троє з яких мають особливих дітей, мала перейняти американський досвід з метою посилення можливостей неурядових організацій, які надають послуги дітям з особливими потребами.

Під час загальної частини у Вашингтоні  ми побували у Бібліотеці Конгресу, де послухали відомих спікерів Сема Потоліккіо, Мирославу Гонгадзе, Надію Комарницьку-Макконнелл, Кена Боссонга, а також зустрілися з сенатором Джеффом Мерклі, асистентами  члена Палати представників США Пітера Де Фазіо та сенатора Рона Вайдена. Це були інформаційні та цікаві зустрічі. Місто вразило архітектурою, чистотою, квітами та кількістю туристів.

Далі зі сходу ми перелетіли на захід США у дивовижне місто Корвалліс штат Орегон. Дивовижні весняні краєвиди нагадували Закарпаття, Херсонщину, Крим. Нас гостинно зустріла організація «Асоціація міст-побратимів Корвалліса (Побратимський комітет Корвалліс-Ужгород).  Приємно було бачити картини з краєвидами Закарпаття в міській раді Корвалліса.

На другий день нас приймали в громаді з офіційним привітанням від мера Біффа Трейбера, де ми розказали про себе та свої сподівання. Попереду були вихідні і нам організували поїздку у м.Ньюпорт на узбережжя Тихого, але небезпечного океану.

Організатори підготували для нас дуже насичену програму, щоб ми якомога більше дізналися про умови життя особливих людей в США.

1 травня делегацiя програми “Open world” завiтала до Клубу для хлопчакiв i дiвчат мicта Корваллiс. Менеджер програм у рамках Програми розмаїття розвитку в оерузі Бентон Джаспер Сміт провів огляд системи США з надання послуг для людей та молоді з інвалідністю. Далi була вражаюча екскурсiя по Клубу i переïзд до школи “Олд Мiлл” для дiтей та сiмей, яка є надавачем повного спектру послуг з дошкiльноï освiти, психiчного здоров’я, раннього втручання та пiдтримки батькiв, для дiтей вiком вiд народження i до 18 рокiв та ïхнiх сiмей. Запросили до участі у засіданні міської ради, де нас представили і оголосили травень місяцем міст-побратимів.

Наступного дня з помічницею координатора Департаменту навчання та викладання в публічних школах Корвалліса Брікеною Гаксгірай ми оглянули початкову, середню, вищу школи Корваллiса, в яких спостерігали за роботою на заняттях з набуття  життєвих навичок. Також ознайомилися зi спецiальною програмою “WINGS” для студентів 18-21 років з інвалідністю легкої та середньої тяжкості. Основні напрями – самостійне проживання, знайомство з життям у громаді, після-середня освіта, професійно-технічна освіта. Дуже емоцiйний день. Були радiсть за американских особливих дiтей та печаль за украïнських. Не втрачаємо надiю, бо знаємо секрет вдачi: американськi батьки дуже добре знають своï права i постiйно виборюють ïх. Познайомилися з талановитою дiвчинкою Лорою, яка сама робить дерев’янi шкатулки, грає в театрi, баскетбол, знає iспанську мову, а ïï батько пише про неï книгу.

Далі ми оглянули неурядовi органiзацiï, якi надають послуги людям з iнвалiднiстю, а саме: “Арк”, “Хоумлайф Iнкорпорейтед”, “Корнерстоун Iнкорпорейтед”. Побачили як самостiйно/напiвсамостiйно проживать особливi дорослі люди, проводять дозвiлля. Обiдали в “Tейлор Стрiт Овенс”, де працюють люди, якi мають труднощi, пов’язанi з розвитком. Також вiдвiдали палiтурну майстерню та майстерню з виготовлення виробiв з деревини. А в методистськiй церквi захопливо споглядали за роботою вчителя музики, який займався з особливими людьми.

Вразило те, що в США кожна особлива людина має право на освiту у звичайнiй школi, пiдтримане проживання, працевлаштування. І ці права реалізуються. Законодавцi розумiють, що створювати повноцiннi умови для життя людей дешевше, нiж утримувати спецiальнi заклади, яких в штатi Орегон вже давно немає.

Щирою і чуттєвою вийшла зустріч у Клубі Зонта Корвалліс, де ми спілкувалися на теми: «Війна в Україні – жіночий погляд», «Права жінок та гендерна рівність в Україні». Представниця м. Ужгорода Ганна Стинич заспівала пісню про нелегку долю української жінки.

Протягом останнiх двох днiв делегатки програми “Open World” штат Орегон зустрiлися iз законодавцями, групами, якi вiдстоюють рiзнi iнтереси, органiзацiями, якi надають послуги на рiвнi штату. Представники школи для слабочуючих дiтей штату Орегон вразили гостиннiстю i бажанням подiлитися напрацюваннями. Сенаторка штату Сара Геслер i представниця мiськоï ради Корваллiсу Пенни Йорк розказали про адвокацiйнi стратегiï для дiтей з iнвалiднiстю. Громадськi дiячi подiлилися досвiдом щодо адвокацiï та залучення коштiв. Наприкiнцi зустрiчi мiсцевi координатори програми Елiс Рамптон i Пiт Бобер влаштували делегаткам тренiнг з метою визначення своïх подальших крокiв пiсля закiнчення програми.

Протягом перебування в США я побачила, що в свiтi є люди, якi з повагою вiдносяться до Украïни, турбуються про ïï дiтей. Iнодi бiльше, нiж деякi украïнцi. Таких дивовижних людей ми зустрiли в Корвалiсi, штат Орегон. Дякуючи злагодженiй роботi Элic Рамптон и Пiтера Бобера, кожна хвилина програми була заповнена корисною дiєю, професiйнi, досвiдченi спiкери намагалися якомога бiльше розповiсти про свою дiяльнiсть. Американськi сiм’ï, в яких гостили делегатки, створювали комфортне проживання і розповідали про різноманітність американської культури. А ще в нас була найкрутiша i досвiдчена фасiлiтатор Iнна Деркач. Із нас вийшла чудова команда. Я вдячна кожному за досвід і навчання, i сподiваюсь, що в нас все вийде вдома на Украïнi і у наших дітей буде світле майбутнє!

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.